Talita

Keresztény női magazin

Mihály, Isten harcos angyala

mihaly_arkangyal01


Szeptember 29. Mihály arkangyal ünnepe. Ő a mennyei seregek vezére, Isten győztes harcosa az Ószövetségre és Újszövetségre épülő keresztény hagyomány szerint. Neve, a héber „Mi-ká-él” azt jelenti: Ki olyan, mint az Isten?

 

A Biblia ötször említi név szerint. Az Ószövetségben Dániel próféta könyve háromszor, az Újszövetségben Júdás Tádé apostol levele egyszer, és egyszer a Jelenések könyve. Ez utóbbi meghatározó volt az ábrázolásai szempontjából: a képzőművészetben harcosként, szárnyas ifjú alakjában, karddal vagy lándzsával jelenítik meg, és lábainál gyakran ott a sátánt jelképező sárkány. „Ezután nagy harc támadt a mennyben. Mihály és angyalai megtámadták a sárkányt. A sárkány és angyalai védekeztek…” (Jel 12,7) Időnként mérleggel a kezében is ábrázolták, mert az első ezredfordulótól kezdve a halottak kísérője és a lelkek megmérője, Isten ítéletének végrehajtója lett a keresztény hitvilágban. A magyar nyelvben ezt tükrözi a „Szent Mihály lova” (halottas kocsi) és a „távozott Szent Mihály útján” szólás. Védelmező szerepe miatt különösen népszerű volt, ő az egyik leggyakoribb patrónusa a magyarországi katolikus templomoknak. A magyar koronán is szerepel. Az ortodoxia is kiemelten tiszteli, legszebb ábrázolásai ikonokon maradtak ránk.

A Mi-ká-él név jelentését olykor megpróbálják „Aki olyan, mint az Isten” értelemben magyarázni, ez azonban félreértés. (Ezzel találkozhatunk például az antropozófus felfogásban.) Nyelvileg is téves, mert a héber „mi” szócskának, amely a név első tagját alkotja, csak kérdő értelme lehet: ki?, kicsoda?; (az aki-t héberül az „aser” szócska fejezi ki.) Tartalmilag pedig azért, mert a bibliai gondolkodástól idegen lenne a mennyei seregek vezérét „olyan, mint az Isten”-nek nevezni, hiszen az Istenhez való hűség lényege éppen Isten hatalmának elfogadása. Mihály arkangyal a gnosztikus, ezoterikus tanokban is gyakran kapott fontos szerepet.

Több legenda is kapcsolódik alakjához. A középkori emberek a járványokat Isten haragjának tulajdonították, így nem csoda, hogy 590 körül, a pestisjárvány végén megjelent Nagy Szent Gergely pápának a római Angyalvár felett, és hüvelyébe visszadugta véres kardját. A vár erről a látomásról kapta a nevét. A magyar krónikákban is megörökített legenda szerint 452-ben, amikor Attila hun fejedelem tárgyalt Leó pápával, a pápa feje felett egy fenyegető, kivont kardú, lebegő férfialakot látott. A kortársak nem kételkedtek abban, hogy Mihály arkangyal védelmezte a pápát. A franciaországi Mont-Saint-Michel-dombon épített templom legendájáról korábban már írtunk.

Szent Mihály napja az évszakváltás miatt lett Közép-Európában a gazdasági év fordulója, a terménybetakarítás befejezésének ünnepnapja. Szeptembert „Szent Mihály havának” is nevezték korábban. Ekkortól az időjárás már tartósan hidegre fordulhatott, ezt fejezi ki a „Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet” közmondás.  A Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza a pásztorok. A Hortobágy környéki juhászokat Mihály-naptól Mihály-napig fogadták fel, így ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, és mulatságokat, bálokat rendeztek. A cselédfogadás ideje is Szent Mihály volt, és a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak ideje, amely Katalin napig (nov. 25.) tartott.

E naphoz is kapcsolódott női munkatilalom. Aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Sokféle, időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály-napra vonatkozóan, például: „Szent Mihály fehér lovon jön, behozza a deret” vagy „Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér.”. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét. Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. Kemény télre van kilátás, ha Mihály napján dörög.

A 19. század végén keletkezett a Szent Mihály-ima, XIII. Leó pápa látomása nyomán. A pápa ördögien gonosz hangot hallott, amint ezt mondta: „El tudom pusztítani egyházadat!” Jóságos hang válaszolt rá. Ebből Leó pápa arra következtetett, hogy az Úr beszél a sátánnal, hasonlóan a Jób könyvében zajló párbeszédhez (Jób 1,6-12; 2,1-7): a sátán időt és felhatalmazást követelt, hogy csapásokkal sújtsa az egyházat, az Úr pedig hatalmat engedett neki a 20. század egy része fölött, hogy egyházát próbára tegye. E közelgő csapások átvészeléséért írta meg a pápa többek között a Szent Mihály-imát, és minden mise után imádkozták az 1960-as évekig.

mihaly_arkangyal02

„Szent Mihály arkangyal,

védelmezz minket a küzdelemben;

a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!

Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!”

Te pedig, mennyei seregek vezére,

a sátánt és a többi gonosz szellemet,

akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban,

Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!

Amen.”

 

Kölnei Lívia

1. kép

2. kép

Korábbi, angyalokkal foglalkozó cikkeinkből:

Mont-Saint-Michel – „Ki olyan, mint az Isten?”

Az angyalok története 4. – Akiknek neve van


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162