Talita

Keresztény női magazin

Miklós püspöktől Mikulásig

Miklos_ikon
Sokan nem is tudják, hogy Mikulás bácsi alakja mögött Szent Miklós rejtőzik.

 

 

Élt egyszer Kis-Ázsiában, a 300-as évek elején, Patara városában egy jó lelkű fiú, aki a szegényeknek osztotta szét apai örökségét. Amikor tudomást szerzett arról, hogy nyomorúságba jutott szomszédja bordélyházba akarja adni a lányait, titokban, éjjel három arannyal teli erszényt dobott be az ablakon, hogy mindhárom lánynak hozománya legyen és férjhez mehessenek. Az apa meglátta, ki volt a jótevő, de Miklós kérte, ne árulja el őt – amit persze nem tett meg, hiszen ma ezért ismerhetjük az esetet.

Miklos_3_lany

Később délebbre költözött Miklós, Myra városába, ami ma Törökország egyik déli, tengerparti városa. Itt is folytatta jótékonykodó életmódját. Valószínűleg nem sejtette, hogy őt választják majd Myra püspökévé – de egy égi hang egyértelművé tette, hogy ő a legméltóbb erre a posztra. Tisztségéhez illő, példamutató életet élt, és tettei nyomán csodák fakadtak. Amikor tartományát éhínség sújtotta, maga ment a kikötőbe, hogy az Egyiptomból érkező hajókról gabonát kérjen a népe számára. A hajósok nem akartak neki adni, mondván, hogy nekik szigorúan el kell számolniuk a lemért gabonával, de Miklós megnyugtatta őket, hogy nem fog hiányozni semmi a gabona súlyából. Így is történt – a hajósok pedig elhíresztelték a csodát. Az így kapott gabonával Miklós megismételte Jézus kenyérszaporítását: két évig jutott belőle táplálék a népnek.

A Miklós (Nikolaosz) név a „niké” azaz győzelem és a „laosz”, azaz nép szavak összetétele, vagyis a „nép győzelme”.

A püspök különösen szívén viselte az ártatlanul elítéltek sorsát, képes volt szembe szállni értük a világi hatalmakkal, hogy kiszabadítsa őket a vesztőhelyről. A híre egyre terjedt, így a hajósok is közbenjárásáért fohászkodtak, amikor a tengeren viharba kerültek: „Miklós, Isten szolgája, ha igaz, amit rólad hallottunk, hadd tapasztaljuk meg mi is!” Miklós pedig megjelent a hajón, segített nekik megigazítani a hajóköteleket, majd lecsendesítette a vihart.

Egy gyermektelen nemes ember kérte, imádkozzon számára gyermekáldásért. Meg is született a fia, akit azonban ifjú korában megfojtott egy útonálló. Miklós püspök feltámasztotta a fiút, aki úgy kelt fel, mintha álmából ébredne. Későbbi tisztelői krimibe illő történeteket költöttek róla. Egy 13. századi legenda szerint feltámasztott három diákot, akik korábban egy fogadóban szálltak meg, de a fogadós meggyilkolta, majd pácba tette őket. Miklós közbenjárói hatalma nem ismert határokat, az eltitkolt bűnök sem maradhattak rejtve előtte.

Miklos_pacba_tett_diakok

Miklós püspök nem sejtette, hogy egyszer szentté avatják majd, pedig így történt: a keleti egyházban már a 6. századtól szentként tisztelték. Halála után a politikai érdekek nem hagyták sokáig békében myrai sírjában, 1087-ben földi maradványait a dél-itáliai Bariba vitték, ezért hol Myrai, hol pedig Bari Szent Miklósnak nevezik. Híre pedig elterjedt egész Európában.
Századokon át ő volt a keresztény világ legnépszerűbb szentje. Szűz Mária után őt ábrázolták legtöbbször, és a legtöbb helyen tisztelték Európában. Népszerűsége megállíthatatlanul növekedett a 13. századtól, amikor ünnepnapján, december 6-án a szegény lányok megajándékozásának emlékére elkezdtek ajándékot adni a gyermekeknek. Sokan nem is tudják, hogy Mikulás bácsi alakja mögött az egykori Szent Miklós rejtőzik.
Legendaköre különös módon alakult a 20. században azokban az országokban, ahová a kommunista Szovjetunió hatalma kiterjedt. Riválist állítottak Miklós püspökkel szemben: a Télapót. Ez az orosz mesefigura volt hivatva elfeledtetni a Mikulás-nap keresztény jellegét. Szent Miklós ezen a próbálkozáson valószínűleg csak mosolygott: tudta, hogy ez a kísérlet nem tarthat sokáig, különösen nem abban az Oroszországban, amelynek ezer éven át ő volt az egyik legfőbb patrónusa.

Talán nagyobb aggodalommal tölti el manapság, hogy a Télapó-figura nem állt meg Európa határainál, hanem Észak-Amerikába is eljutott, ahol már nem is az ő riválisaként tűnik fel, hanem Jézust próbálják vele leváltani. De lehet, hogy – időtlen titkok ismerőjeként – őt ez sem aggasztja.

“Mikor pedig az Úr magához akarta venni, kérte az Urat, hogy küldje el angyalait, és fejét meghajtva látta, hogy angyalok jöttek érte. A „Tebenned bíztam” kezdetű zsoltárt mondta, egészen a „kezeidbe ajánlom lelkemet” szavakig, s az Úr 343. évében kiadta a lelkét. Egy márványsírba temették, és fejénél olajforrás, lábánál vízforrás fakadt.” (Legenda aurea)

Képek:
Szent Miklós (orosz ikon)

Aranyat ad az elszegényedett szomszéd három lányának (Jánosréti Szt. Miklós-főoltár, 1476 körül)
Feltámasztja a pácba tett három diákot (Jean Bourdichon, 1508.)
Orosz ikon: Szent Miklós hajócsodája

Miklos_hajocsoda

 

Kölnei Lívia


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162