Talita

Keresztény női magazin

Milliókat osztanak szét a titokzatos jótevők világszerte

jotevok1

Egy titokzatos jótevő tartja izgalomban Németországot. Már több mint 50 millió forintnyi eurót ajándékozgatott el segítségként embereknek valaki, de senki sem tudja, ki lehet. A pénz mellé jó tanácsok is járnak. Világszerte felbukkannak titokzatos jótevők, de ismerünk magyarországi történetet is.

Az illető Braunschweig városában hagy több ezer euróval megtömött borítékokat postaládákban, lábtörlők alatt, templomi padban tavaly november óta. A borítékokon nincs semmi felirat, az adományozó kiléte teljesen ismeretlen. A pénz mellé néha mellékel tanácsot, hogy a rászoruló miként használja fel az összeget. A jótevőről annyi biztos, hogy ismeri az adótörvényt, amely szerint 10 ezer euróig ajándékpénz adómentes, mert sosem lépi át az összeghatárt. Az is biztos továbbá, hogy rendszeresen olvassa a helyi lapot, a Braunschweiger Zeitungot, mivel zömmel olyanokon segít, akiknek nehéz sorsáról írt a lap. A megsegítettek között van súlyosan mozgássérült fiú, múzeum, ingyenkonyha, kirabolt ember. Legutóbb egy menhely kapott az ismeretlensége burkolózó illetőtől 20 darab 500 eurós bankjegyet, azaz csaknem 3 millió forintot. A boríték a bejárati ajtó lábtörlője alatt lapult – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. A városiak egy része szerint a jótevő bűntudattól szenvedő bűnöző lehet, mások úgy vélik, hogy milliomos az illető és már nincs sok hátra az életéből.

Ismeretlen jótevők bukkantak fel az USA-ban

Jótevők jelentek meg áruházakban, boltokban az Egyesült Államokban, akik kifizetik szembeszökően szegény emberek számláinak jó részét. A Kmart üzletlánc példaként említ egy olyan esetet, amikor a nebraskai Omahában egy 53 éves nő hét unokájának vásárolt karácsonyra játékokat összesen 250 dollárért (40 ezer forintért), ám csak az ötödét kellett állnia, mert egy ismeretlen kifizette a többit. A nagymama és férje szűkösen élnek, hónapról, hónapra. Egy másik eset jótevőjének kiléte sem ismert, csak annyi, hogy nő, és nemrégiben veszítette el férjét. Az özvegy legalább ötven ínségben élő vásárlónak fizette ki a számláját egy áruházban, köztük egy szegényesen öltözött apának, aki 3 kisgyerekével ment szerény ajándékokat vásárolni. Amikor a kasszánál az ismeretlen asszony azt mondta, hogy ő fizet helyette, a férfi először viccnek vélte az egészet. A jótevő kifelé tartva még 50 dolláros – 12 ezer forint értékű – bankjegyeket is osztogatott olyanoknak, akiket rászorulóknak ítélt. Aki megkérdezte, hogy mivel viszonozhatná jóságát, attól csak annyit kért, hogy emlékezzen Benre, a férjére. Egy másik, ugyancsak kasszasornál álló asszony egy négygyerekes anyának fizette ki a számláját egy indianapolisi Kmart üzletben, a megajándékozott és megsegített anya pedig könnyekre fakadt. Hasonló karácsonyi közvetlen jótékonysági tetteknek lehettek tanúi vevők és pénztárosok Michigan, Iowa, Indiana, Montana, Missouri államokban. A jóságos jelenség a Kmart egyik vezetője szerint Michiganből indult útjára.

Japánban is vannak jótevők

Egy népszerű japán képregénysorozat főszereplőjének nevében érkeznek újabb és újabb értékes adományok a szigetország különböző részein működő gyermeksegítő intézményekhez. A gazdasági válságból csak lassacskán kilábaló Japánban egyre nagyobb lelkesedést és visszhangot váltanak ki azok az adományok, amelyek az 1960-as évek végén futó Tiger Mask (Tigrismaszk) című képregény, majd később rajzfilmsorozat főhősének, Date Naotonak a nevében érkeznek a különböző gyermeksegítő központokhoz. A japán közszolgálati televízió (NHK) híre szerint a héten volt olyan nap, amikor 21 névtelen adomány érkezett az ország különböző részeibe. A korábban megszokott írószerek és bőrből készült iskolatáskák helyett a mostani csomagokban zöldségek, rizs és nagyjából 100 ezer jen (257 ezer forint) összegű készpénz lapult. A “tigrismaszkos mozgalom” akciója tavaly karácsonykor kezdődött, amikor egy gyermeksegítő központ tíz darab iskolatáskát fedezett fel az udvarán, a csomagon Date Naoto nevével. Az NHK szerint a különleges kezdeményezés jóvoltából eddig 155 iskolatáska és 1,76 millió jen (4,5 millió forint) összegű pénzadomány érkezett a különböző gyermeksegítő intézményekhez. A múlt héten jegyzetfüzeteket és írószereket kapott egy másik gyermekintézmény. Az adományhoz egy levelet is csatoltak, rajta a rajzfilmsorozat betétdalának néhány sorával: “Imádkozom mindannyiunk boldogságáért”. A levél végén az állt: “Kérlek mondjátok el a gyerekeknek, hogy nincsenek egyedül és a világ igazából nem olyan rossz hely”.

Az adakozók által álnévként használt Date Naoto figurája maga is árvaházban nőtt fel, majd később profi birkózó lett belőle, aki a keresetének egy részét minden évben egy árvaháznak adományozta. Nem csupán a tigrismaszkos bajnok neve az egyetlen, amely mögé szívesen bújnak az adományozók. Egyesek Télapó néven tevékenykednek, mások pedig Japán egyik legismertebb népi hőse, Momotaro nevében jótékonykodnak. A névtelen jótevők nem először lendülnek akcióba a rászoruló gyermekekért. Egy látássérült gyerekekkel foglalkozó iskola például 1964 óta minden márciusban zenegépeket kap ajándékba egy névtelen adományozótól.

Egy magyarországi történet

Egy nagy doboz ennivalót, egy nagy doboz édességet és 100 ezer forint készpénzt kapott váratlanul három család tavaly karácsony előtt. A nehéz helyzetükön túl még egy közös pont van az életükben: szerepeltek az RTL KLUB Házon kívül című műsorban.  A két sokgyerekes családot karácsony előtt kereste fel a tehetős férfi, aki csak annyit kért, ne hozzák nyilvánosságra a személyét. Az egyik család anyagi helyzete annyira megrázta a jótevőt, hogy egész éjjel nem tudott aludni. Másnap útrakelt, reggel kibérelt egy háromszobás lakást Baján, és este már oda is költöztette a tanyavilágban, mindenféle komfort nélkül tengődő szülőket és a négy gyermeket.

Ezenkívül számtalan történet létezhet még ország- és világszerte, amelyekről nem számoltunk most be, vagy amelyekről nem is tudunk. Rengeteg olyan ember van, aki segíteni akar a másikon. Ezek a történetek reményt adhatnak, hogy a világ igazából tényleg nem rossz hely.

(richpoi.com nyomán)

Nyitókép: innen


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162