Talita

Keresztény női magazin

Mire jó a búzafű(lé), és hogyan termesszük otthon?

buzafu1
A búzafűlé rendszeres fogyasztása jót tesz az egészségünknek. Ha pedig daganatos betegségben szenvedünk, akkor kiegészítheti a kemoterápiás szereket oly módon, hogy bizonyos szerek rossz közérzetet okozó mellékhatásait teljesen megszüntetheti.

De mi is a búzafűlé?

Kriszti barátnőm már évekkel ezelőtt felfedezte. Ő alvásproblémáira kezdte inni, bár szerinte a pajzsmirigyére is jó hatással volt. Szent-Györgyi Albert is vizsgálta, ő a felesége rákos megbetegedése miatt figyelt fel a búzacsírára, amiből a búzafű sarjad, és amely ásványi anyagokban, enzimekben, vitaminokban, klorofilban igen gazdag. A szép zöld színű klorofil maga is gyógyít!

A búzafűlé ráadásul még aminosavakat is tartalmaz, amelyek fehérjéink építőkövei. És ott vannak még az antioxidánsok, a benzokinonok, amik pedig daganatos betegségek legyőzésében segítik szervezetünket. Kevesen tudják, hogy bétakarotin tartalma magasabb, mint a sárgarépának!

buzafu2

Csíráztatáskor a mag fajtájától függően a hetedik nap után egyes hasznos anyagok mennyisége csökken, vagy egy ideig stagnál, másoké viszont jelentős mértékben tovább növekszik. Ezt használhatjuk ki búzafű vagy árpafű termesztésekor is. Árpa- és búzafűlé előállításához a füveket 2 hetes csírázási kortól kezdődően folyamatosan felhasználhatjuk.

A búzafű csíráztató tál, más néven búzafűtál a vízkultúrás csíráztatás elvén alapszik. A búzát vagy egyéb magvakat, amelyekből búzafüvet vagy gabonafüvet szeretnénk növeszteni, szórjuk bele az egyik lyukacsos edénybe. Gondosan válogassuk át, távolítsuk el a sérült búzaszemeket, és folyóvíz alatt alaposan öblítsük le. Mosás után a megtisztított szemeket öntsük szét a zárt aljú, nem lyukacsos áztató tálkákba úgy, hogy körülbelül 2-3 sorban legyenek egymáson a magok. A tálakat töltsük fel vízzel annyira, hogy az a búzaszemeket bőven ellepje, és hagyjuk őket így ázni 1 napig. Áztatás után a magokról öntsük le a vizet, és szórjuk át az áztató edények párjait képező lyukacsos tálakba. A magokat naponta minimum egyszer öblítsük le folyóvíz alatt. Öblítések idején az alsó, vagyis az áztató tálakat is öblítsük el, és töltsük fel friss vízzel. Néhány nap múlva megjelennek a búzaszemeken a parányi csírák, amelyek fokozatosan nőnek, és a fény hatására zöldek lesznek.

Körülbelül két, két és fél hét után már megfelelő nagyságúra nő a gabonafű (búzafű, árpafű) ahhoz, hogy felhasználható legyen búzafűlé, árpafűlé elkészítéséhez. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint a búzafűből annyit levágni, amennyiből értékes búzafűlét szeretnénk készíteni. Vágjuk le, majd préseljük ki levét!

buazfutal1

A préseléshez vagy daráláshoz érdemes direkt e célra kifejlesztett kézi vagy kis fordulatszámú elektromos préselőt használni. Ezeket bioboltokból, gyógynövényüzletekből vagy az interneten keresztül szerezhetjük be. A préselésre azért van szükség, mert így tudjuk kiszabadítani a rostok közül az értékes tápanyagokat.

Mivel bélrendszerünk eltér a növényevő állatokétól, ha eredeti szálas állapotában fogyasztanánk el a gabonafüveket, akkor a bennük levő értékes tápanyagok elenyésző töredéke tudna csak felszívódni, ráadásul az emésztőrendszerünket nagy mennyiségű emészthetetlen rosttal terhelnénk.

A lé frissen a legértékesebb, ezért mindig csak annyit vágjunk le és daráljunk meg, amennyinek a levét egyből el is fogyasztjuk. Praktikusnak gondolnánk, de ne tegyük, hogy egyszerre több napra való levet állítunk elő, és a hűtőben tároljuk, mert a lé hasznos alkotói hamar bomlani kezdenek.

Megdöbbentő tény, hogy leszedés után egy nappal a zöldborsó C-vitamin tartalma 20%-kal, a paradicsomé 40%-kal, a karfiolé 47%-kal csökken.

A levágott búzafűből vagy egyéb gabonafűből kézi- vagy kis fordulatú gépi facsaróval, préselővel nyerhetünk egészségünket óvó, rendkívül értékes búzafűlevet, gabonalevet. Ha időközben a tálban lévő összes búzáról levágtuk már a búzafüvet, akkor öntsük ki a tálak tartalmát. (Lehetőség szerint komposztba és ne szemétbe, hiszen a maradék is „értékes”.) Alapos tisztítás után a tálakban újra nevelhetünk búzafüvet, árpafüvet vagy egyéb gabonafüveket. Fontos, hogy csak kifejezetten táplálkozásra alkalmas (lehetőség szerint öko- vagy bio-) magokat csíráztassunk! A búzafűtál beszerezhető a www.buzafutal.hu oldalon.

Általános szabály itt is, hogy először csak kis adagot (kiskanálnyit) igyunk belőle, majd fokozatosan, alkalomról alkalomra növelhetjük az elfogyasztott mennyiséget.

Komolyabb egészségproblémák és betegségek esetén naponta többször is fogyaszthatjuk, vagy az adagot növelhetjük akár 1-1,5 dl-re. Hosszantartó betegségek után a legyengült szervezet fölerősítésére minimum 2-3 hónapos kúra szükséges. Most, télen különösen jót tesz! A könnyebb fogyaszthatóság érdekében hígíthatjuk vízzel, gyümölcs- és zöldséglevekkel, bár sokan úgy tartják, töményen a leghatásosabb.

 

Konkoly Edit

Képek innen


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162