Talita

Keresztény női magazin

Mit adott idén a kertünk?

kert2


Mielőtt rátérek kertünk kincseire, íme, így virul még mindig a muskátli a nyári konyha teraszán! Amikor hátra megyek a kertbe, már ez a látvány is örömet okoz. Hát még az a gazdagság, ami a konyhakertben fogad!

 

 

 

A betakarítás mindig későre marad itthon. A kertészkedés férjem projektje, akinek elég sok dolga van mindig, úgy kell kiszorítani az időt a termés begyűjtésére. Az én feladatom a feldolgozás. Volt ezen a tavaszon-nyáron sok-sok salátánk, újhagymánk, spenótunk, sóskánk (a legutolsó adagot tegnap szedtük le), tökünk, kaprunk, fűszernövényünk, petrezselymünk, szárzellerünk – sok még lábon, nagyon jól bírja a hideget, még a fagyot is. A paradicsom idén nem volt az igazi. Gomba támadta meg, így nagyon kevés érett be, a szárai elbarnultak, ki kellett az egészet szaggatni. Visszasírtuk azokat az éveket, amikor dúskáltunk a boltinál ezerszer finomabb házi paradicsomban. Idén újdonság volt nálunk a tavalyelőtt ültetett eper, termett legalább 3 kg.

És íme, amit most sikerült leszedni, elrakni télire:

kert4

Diófánk, kertünk óriása kb. 50 éves, házunk előző lakóitól örököltük, minden évben ontja a termést – többet, mint amennyit képesek vagyunk elfogyasztani. Diós lepény, diós guba, diós kelt kalács – a családi menü állandó részei.

kert3

Négy Jonatán almafánk szintén örökség. 15 nagy láda alma az idei termés, ebből 12 Jonatán, két láda Jonagold, 1 láda Húsvéti rozmaring. Valódi bio gyümölcs: még soha nem permeteztük. Elég nagy kihívás elfogyasztani ezt a mennyiséget, de azért sikerül! Almás pite, almakompót, húsok mellé almafőzelékalmás saláták, vitaminsaláta, almás-hagymás csirke formájában. És persze a Tatin kisasszonyok fordított almatortája is elég népszerű itthon.

kert7

Na, ez az, ami soha nem fogy el! Egyetlen ilyen cseresznyepaprika kiüti a fogyasztót – érzékenyeknek meg sem érdemes próbálni!

kert5

A cékla családi konyhánk egyik kedvence! Szeretjük ecetes salátának, majonézzel vagy nyers salátának is. Yvette-től tanultam a szemvidító multivitamin-salátát, ami szintén nagyon finom. Veremben tavaszig eláll! A leveleit a pipik kapják.

betakaritas

Agyagos, köves, de mégis elég gazdag talajunk kedvez a karalábénak. Minden palánta beérik, és az egyes példányok hihetetlen méreteket képesek ölteni! Leginkább nyersen fogyasztjuk, de kerül a húslevesbe, a zöldséglevesbe és készítek belőle krémlevest is. Vajon párolva, friss petrezselyemmel megszórva, vajon pirított kenyérkockákkal nagyon finom! A sült zöldségek közé is teszek mindig, és a töltött karalábét is kipróbálom egyszer!

karalabe

Az idei győztesek egyike. Ne tévesszen meg, hogy ilyen hatalmas, egyáltalán nem fás, nagyon ízletes.

kert1

Kertünk egyik legkedvesebb ajándéka a júniustól novemberig folyton termő málna. Sok üveg lekvárt készítettem már belőle, több dobozzal eltettem a mélyhűtőbe, és bármikor kimegyek, mindig találok annyit, amennyi egy málnás süteményhez kell!

A répa még a földben van, idén különösen jó a termés. A petrezselymet akár a hó alól is ki lehet szedni, egész télen megmarad, és ahogy írtam, a szárzeller is kitart még. Majdnem elfelejtettem: volt az idén néhány fej zsenge káposztánk is, amit már megettünk!

Látni, ahogy a kis palánták kihajtanak, szárba szökken a növény, megjelennek a virágok, a kis termések, gömbölyödik a karalábé, cékla, beérik a termés, leszedjük és felhasználjuk: valahogy az Élethez magához kerülünk közelebb. Nagyobb munka, energia, több idő, mintha megvennénk a boltban a zöldséget-gyümölcsöt, a félkész ételt, de összehasonlíthatatlanul valóságosabb tapasztalat – megéri!

A szerző fotóival


Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162