Talita

Keresztény női magazin

Mit kaptam Geréb Ágitól?

otthonsz
Elítélték Geréb Ágit. Két év letöltendő fogházbüntetést kapott, és öt évig nem dolgozhat szülészként. Sosem kerültem személyes kapcsolatba vele. Sosem szültem otthon, és nem is szeretnék. Mégis összeszorul a szívem.

Több ezerből egy. Tudom, mit jelent. Annak, aki elveszíti, mindent.

Több ezer élet. Egy halál. Nem vagyok tisztában a részletekkel, nem tudom megítélni. De létezik olyan kórházban dolgozó szülészorvos, aki nem tapasztalta meg a végzet árnyékát? Aki nem érezte a felelősség súlyát? Nem tudom megítélni, mégis fáj a szívem.

Több ezer újszülött, több ezer boldog anya, boldog család. Két év fogház a bábának.

Egy anya, aki vigasztalhatatlan. Nem tudom, hiszi-e Istent. Nem tudom, mit gondol a gondviselésről. Nem ismerem, mégis ismerem.

Nem tudom, Geréb Ágnes megbánta-e, megbánhatja-e valaha az életét. Nem kételkedem a bíróság hitelességében. Mégis.

Geréb Ágnes a magyar bába. Mindig ő marad az első. Nem ismertem személyesen, csak egy könyvet olvastam, amelyet szaklektorált, s amelyről azt állította, akár ő is írhatta volna. Nem találkoztunk, de várandósként vágytam valakire, aki velem foglalkozik, engem gondoz. Aki, ha rám néz, engem lát. Az én sorsomra, az én magzatomra figyel. Ismerek anyákat, akik megtapasztalták ezt. Geréb Ági az ő bábájuk.

Megszületett az otthonszülést szabályozó törvény. Májustól jogszerűen választható lehetőség, bár a társadalombiztosítás nem finanszírozza. Geréb Ágnes talán börtönbüntetését tölti már akkor. Egy anyukától hallottam, hogy bábaként Ági nem fogadott el tőle pénzt. Mi volt ez? Egy élet odaszentelése az Ügynek. Vannak, akik nevetnek mások áldozatán, a hősökön. Mégis, mindig lesznek közöttünk olyanok, akik kiállnak elveikért, akik nem adják fel. Hála Istennek!

Talán pár év, évtized múlva Magyarországon is kialakul a Németországban honos bábahálózat. Asszonyok, akik télen-nyáron, viharban-szélben mennek a gyermekágyas anyához, az újszülötthöz. Vállalják a várandós felkészítését, a szülés levezetését, a személyes gondozást a gyermekágy alatt, a beszélgetést, a szoptatási tanácsadást, az ápolást. Mindezt alanyi jogon, tb-finanszírozás keretében.

Kórházban fogok szülni, és nem tudom, mire megyek haza. Talán a lányaimnak része lehet majd egy anya-magzat-újszülött központú gondozásban, függetlenül attól, otthon vagy a kórházban szülnek majd. Remélem.

Köszönöm Geréb Ágnesnek, amit értünk, anyákért és gyermekeinkért tett!

Keresztesi Réka
További cikkeink:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=144


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162