Talita

Keresztény női magazin

Mit tudott Gandhi és Teréz anya?

gandhi
Első pillantásra talán meglepő, hogy Jézus megtestesülését ünnepelve az Örömmondóban Gandhi szerepel Teréz anya mellett. Ő, bár nem volt keresztény, bámulatos módon sikerült neki Jézus egyes tanításait átültetnie a gyakorlatba. Szó szerint elfogadta a Hegyi beszéd etikáját, különösen a békesség teremtését, az ellenség és a szegények szeretetét.

 

„Gandhi elismerte, hogy a keresztény egyház bizonyos értelemben élen jár az emberi méltóságért folytatott harcban. Ha Indiába látogatunk, rengeteg olyan kórházat, árvaházat, leprakórházat és iskolát találhatunk, amelyet missziók tartanak fenn, kifejezetten az elnyomott rétegek megsegítésére.

Mi viszont, akik Nyugaton élünk, még mindig nem értjük pontosan a jótékonykodás és a másik ember felemelése közötti különbséget. Gyakran atyáskodni próbálunk, erről árulkodnak szavaink is: »elnyomottak«, »szegény rétegek« – mondjuk. »Én, a civilizált, gazdag nyugati embertársad megszántalak és segítek neked előbbre jutni.« Úgy tekintünk magunkra, mint akik Krisztus oldalán állva adakoznak a szegényeknek.

Csakhogy Máté evangéliuma 25. fejezetéből világosan látszik: Jézus a szegények oldalán áll, s akkor szolgálhatjuk őt igazán, ha az elnyomottakat az ő helyére emeljük.

»Jézust látom álruhában – mondta Teréz anya a haldokló koldusokról, akiket rendszeresen befogadott kalkuttai otthonába –, olykor a legelszomorítóbb álruhában.«

Gandhihoz hasonlóan ő is megértette, hogy a jótékonyság soha nem leereszkedés, hanem felemelkedés, hiszen a szegények között végzett szolgálat megtiszteltetés: ilyenkor magának Istennek szolgálunk.«

Részlet Philip Yancey: Kerülő utak a boldogsághoz c. könyvéből. Harmat Kiadó, 2010.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162