Nagy öröm a szombati öhöm!
Szombat van. A család nálunk ebédel, mint majd’ minden héten.
Vegáknak és nem-vegáknak külön-külön főzök.
A tárkonyos palócleves mellé – amely már pénteken elkészült – tésztás étel kívánkozik.
Öröm lesz, hogy öhöm lesz!
Ez a „zuram”, VassPista (így, egybeírva) rímje a mai ebédhez.
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olaj a hagyma pirításához
só – pirospaprika – bors
1 pár lángolt kolbász (vegáknak füstölt sajt)
fél kg fodros kockatészta
tetejére apróra vágott zöld és piros színű paprika
ízlés szerint tejföl
Megpucolom a kilónyi krumplit, a két fej hagymát, a három-négy gerezd fokhagymát.
A wokot felmelegítem, olajat öntök belé, megvárom, míg megsercen, és az apróra vágott hagymát megpirítom.
Később a krumplit a vízzel együtt hozzáöntöm.
Sót-paprikát-borsot-köményt érzéssel adagolom.
Lám félóra, és kész a „kruplikás papri”, azaz a paprikás krumpli!
Felszeletelem az egy pár lángolt kolbászt, és egy serpenyőben sütögetem.
Leszedem a krumplit a léről, és összetöröm.
A wokban maradt lében megfőzöm a fél kiló fodros kockatésztát.
A tört krumplit visszateszem a wokba, s együtt főzöm-sütöm tovább.
Kiveszem a vegák adagját egy másik edénybe, melybe füstölt sajtot aprítok, a füstölt íz miatt. A wokban levőhöz pedig a kolbászt adagolom, és mindkettőt újra összefőzöm néhány percig.
Majd átszedem hőálló tálakba. Tetejüket díszítem friss, felkockázott paprikával.
Beteszem a sütőbe, és 80-100 fokon tartom, amíg megérkezik a család, és asztalhoz ülünk öten. (Négy fiú és én magam.)
Mi a tejfölt is tejföllel esszük, így nagy örömünkre ez kerül az öhömünk tetejére is.
Csalamádéval fogyasztjuk…
Antalffy Yvette
Korábbi, hasonló receptjeinkből:
Tweet