Talita

Keresztény női magazin

Nem akarsz ételt kidobni? Tippek!

vsrls2 
Egy átlagos magyar háztartás évente egy mázsa élelmiszert dob a szemétbe. Tőlünk Nyugatra négyszer ennyit pazarolnak el. Ennek a mennyiségnek a csökkentése mindenki érdeke. Az ehető, ám kidobott élelmiszer sok pénzbe kerül. Hogyan csökkenthetjük az ételmaradékot? Az Élelmiszerbank tanácsai.

Pazarlás és szegénység

Egy kilogramm élelmiszer átlagos ára 500 forint, így évente minden magyar család 50 ezer forintot dob a kukába.
Az élelmiszerhulladék árt a környezetnek. Mert nem csak az étel készült feleslegesen, ha kidobjuk, hanem az előállításához szükséges nyersanyag, munka, energia is veszendőbe megy. A világszerte kidobott 1,3 milliárd tonna élelmiszer előállításához szükséges víz 9 milliárd ember vízigényét fedezné, miközben a Föld jelenlegi lakossága 7 milliárd.
Az élelmiszerhulladék komoly társadalmi károkat is okoz. Hiszen ha kevesebb étel megy veszendőbe, akkor csökken a kereslet, az árak pedig lefelé mennek. Így pedig azok is meg tudják venni az élelmiszert, akiknek a jelenlegi árak mellett az megfizethetetlen. Ma Magyarország lakosságának negyede nem megfelelően táplálkozik, azaz nem eszik elegendő húst vagy zöldséget.

Mit tehetek én? Tervezz!

A helyzet megváltoztatásáért egy család is sokat tehet. Így pénzt is megtakarítunk. Az első és legfontosabb lépés a tervezés. Gondolkodjunk előre, milyen étkezések lesznek, hány ember fog enni. Nézzünk körül a kamrában és a hűtőben, hogy a szükséges alapanyagok közül mi van otthon. Ennek alapján készítsük el a bevásárló listát.
A listával a kezünkben menjünk a boltba, de attól lehetőleg ne térjünk el. Gyorsan romló élelmiszereknél kerüljük az “Egyet fizet, kettő kap” akciókat, mert könnyen lehet, hogy semmit nem spórolunk, ha a megvett termékek egy részét végül ki kell dobnunk. Fontos, hogy ne éhesen vásároljunk, mert akkor hajlamosak vagyunk a szükségesnél több élelmiszert venni. A csomagolt készételek helyett a friss élelmiszereket válasszuk, mert akkor a csomagolást is megspórolhatjuk. Nem árt ellenőrizni a lejárati időt, mert ha az túl rövid, nem biztos, hogy az adott élelmiszer elfogy. A polcok mélyén egyébként sokszor későbbi lejárati idejű termékeket találhatunk.

Vásároljunk közvetlenül a termelőtől! Így a terméknek nem kell megfelelnie a szupermarketek esztétikai szempontjainak, ezért kevesebbet dobunk ki csak azért, mert nem ideális a formája vagy színe. Rövidül az ellátási lánc, a szupermarketekben keletkező élelmiszer-hulladék is megspórolható.

Az élelmiszert megfelelően tároljuk, mert különben gyorsan megromlik. Amiről tudjuk, hogy nem fogy el, fagyasszuk le. Főzés előtt vizsgáljuk át a hűtőt, és mindig azokat az alapanyagokat használjuk, amelyek lejárata közel van. Az sem baj, ha az élelmiszer szemre már nem tetszetős. A fonnyadt zöldség levesbe még éppen jó, a megbarnult gyümölcsökből remek turmix készíthető.

Az orrodra figyelj, ne a címkére!

Komoly dilemmát jelent, mikor ehető egy élelmiszer és mikor nem. A minőségét megőrző felirat arról tájékoztat, meddig friss az élelmiszer. A fogyaszthatóság dátuma viszont azt mutatja, meddig lehet az adott terméket biztonságosan megenni. Elsősorban az érzékszerveinkre hagyatkozzunk és ne a dátumokra. Ha az élelmiszer rossz szagú, rossz ízű, az állaga megváltozik, akkor már biztosan nem ehető. Az ételmaradékot se dobjuk azonnal a szemétbe. A legjobb, ha hűtőbe tesszük, és később felhasználjuk akár egy másik étel készítéséhez.
Természetesen előfordul, hogy nem marad más lehetőség, és az ételt ki kell dobnunk. Ilyen esetben a zöldségeket és gyümölcsöket, a teafüvet vagy a kávézaccot komposztálhatjuk. Így kukánk kevésbé telik és még a kertet is táplálni tudjuk.
A szemétbe kerülő élelmiszerek legnagyobb részét, közel 1,6 millió tonnát a gyártók vagy a kereskedők termelik. Ezeknek az élelmiszereknek jelentős része emberi fogyasztásra még alkalmas, csak közel a lejárata, vagy hibás a csomagolása. Az ilyen készleteket igyekszik összegyűjteni a non-profit Magyar Élelmiszerbank Egyesület, hogy azután eljuttassa az élelmiszereket a rászorultaknak. (További információ: http://elelmiszerbank.hu/# és http://eselytazetelnek.hu/)

Szoktál élelmiszert kidobni? Nem?

A megkérdezettek 90%-a ezt mondja, viszont gyakorlatilag minden háztartásban keletkezik élelmiszer-hulladék.

Mit tudunk az élelmiszer-pocsékolókról?

“Ők” mi vagyunk – gyakorlatilag mindannyian. 90 százalékunk ezt nem tudja vagy tagadja. Legtöbben nem tudják, hogy az élelmiszer kidobásának milyen hatalmas környezeti és társadalmi terhe van. De ha látják a problémát, a legtöbben nyitottak a megoldásokra.

Szeressük a maradékot! Tippek:

– Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek.
– Tegye el és használja fel a maradékot, varázsoljon belőle új fogást!
– A maradékokat adagonként tegye el dobozokba. Ha pár napon belül nem fogy el, fagyassza le!
– A legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni.
– Újramelegítéskor legalább 75°C-ra forrósítsa fel.
– A legkisebb maradékot is össze lehet turmixolni a kisbabának vagy gyerekadagként tálalni másnap.
– Elképesztő, hány fogás készíthető egy csirkéből: Ha csirkesült van vasárnap, a maradékból remek rízses húst készíthetünk, vagy szendvicsbe tehetjük. Ha van ideje, a csontokat megfőzheti húslevesnek.
– A maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és használjuk kis adagonként.
– Ugyanezt tehetjük az üveg alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.
– A maradék zöldséget turmixolva tésztaszószhoz is felhasználhatjuk.
– A megszáradt kenyérből készítsünk kenyérkockát. Feldarabolás után tegyük a sütőbe barnulásig. Légmentes dobozban öt napig eláll, de le is lehet fagyasztani.
– A száraz kenyeret le is turmixolhatjuk, így házi zsemlemorzsát kapunk.
– A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatjuk turmixgéppel. Ezek jó adalékok mindenféle édességhez, pudinghoz.
– Az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak a salátához. Öntet nélkül ugyanis sokkal tovább eláll. Másnap használhatjuk köretként, vagy kerülhet szendvicsbe.
– Étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

Legfontosabb tippek még egyszer:

– Mérje meg, mennyi élelmiszert dob ki! Lehet, hogy csodálkozni fog.
– Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család.
– Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!
– Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
– Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt! Használja fel a közeli lejáratú termékeket!
– Tegye el és használja fel a maradékokat, varázsoljon belőlük új ételt!
– Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni, illetve van erre módja, akkor komposztáljon!

A cikk a richpoi.com írása nyomán készült.

Nyitókép innen.

Kapcsolódó cikk: Büntetik az ételmaradékot egy japán étteremben


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162