Talita

Keresztény női magazin

Nőnap fehéren-feketén: a szent és a szajha 18+

fekete_feher_no
Mi mindent írnak rólunk, nőkről! Gondoltam, lemerülök a legaljára, a hétköznapi pokol bugyraiba, aztán valahogy megpróbálok felvergődni a legmagasabb pontra, a mennyország közelébe. Onnan a mélyből nem könnyű ez a felemelkedés.

Idézetek nőkről, a bulvármédiából és papoktól.

 

Kedves barátnőm, aki hívő családban nőtt fel, egyszer azzal a mondatával ejtett gondolkodóba, hogy Cicciolina azzal, amit csinál, személyesen őt is megalázza, nőiségében lealacsonyítja. Volt ez már vagy húsz éve. Akkor még nem értettem, miről van szó.

Ma is némiképp burokban élek, nem nézek tévét, valóságshow-kat, pornót pláne nem. És nem olvasom a bulvármédiát sem. Így aztán amikor ehhez az összeállításhoz kerestem anyagokat, kisebb sokk ért, és szembesültem vele, hogy a gyerekeim egy-két kattintással olyan tartalmakat érhetnek el, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak emberi, szexuális fejlődésükben. Nem tudom őket megvédeni máshogy, mint jó példával, a belső szabadságuk, lelki függetlenségük erősítésével.

Nem olyan tartalmakat néztem, amelyeken szerepelt volna a jelzés: 18 év felettieknek. A trágárságokat is én csillagoztam ki, az eredetiben minden ott van fehéren-feketén.

A test: tárgy

„Nem csak és kizárólag a külsejüket szabatják át a nők, nem csak a melleiket nagyobbítják, vagy épp nagyobbra nőtt nagyajkaiktól szabadulnak meg. Évről évre nagyobb a piaca az intim plasztikai beavatkozásoknak, a szűzhártya-képző műtéteknek is: 2005 óta tendencia a külföldi diáklányok körében, hogy bűnbeesésüket leplezzék.

’A mi gyakorlatunkban ritka a szűzhártya-képző műtét, évi egy-két műtétről lehet szó. Elsősorban olyanok kérik, akiknek vallási szempontból fontos. Főleg azok, akik külföldre szeretnének férjhez menni, olyan magyar nők, akik arab országba házasodnának’ – tudta meg a Velvet a szegedi Szent Gellért Magánklinika plasztikai osztályától.”
(Műtéttel rekonstruálható az ártatlanság)

Nők: az élet liturgiájának alakítói

“Most a ‘liturgia’ szót eredeti értelmében használom,: görögül ‘szolgálatot’ jelent. Amikor az ápoló nővér ellátja a beteget, azt én liturgiának, szertartásnak nevezem. Ha a szerzetesnő érezteti a szeretetét egy árva gyerekkel, liturgiát követ. Az anya, aki a család örömére gondosan főz, szertartást mutat be. Mennyire felértékelné az életünket, ha mindnyájan úgy fognánk fel a legegyszerűbb hétköznapi szolgálatainkat, mint valódi istentiszteletet, kultuszt. Mert ezeket a tevékenységeket éppolyan ünnepélyességgel és odaadással lehet teljesíteni, mint a pap végzi a szertartást. Mennyi mélységet és mennyi fűszerezést jelentene ez a hétköznapoknak! Akkor a vallás nem rátelepített struktúrája lenne az életünknek, hanem a kellős közepe.”
(Henri Boulad SJ)

Éden hotel – való világ

„Krisztián mint egy kib*ott földesúr, úgy osztja Edinát, éppen hogy csak azt nem vetette oda neki, hogy pucsíccsá’, r*nc. Máté saturészegre issza magát, a felfelé vezető út nagyon rögös lesz. (…)
Péter Noémit masszírozza, mert vesztett kő-papír-ollóban. Krisztián vére a sötétben csak eljut a farkába, és utasítja Edinát, hogy bújjon oda hozzá, “utoljára szólok”, teszi hozzá, aztak*va.”
(Hogy volt? – Éden hotel)

Tiszta ösztönök

„Nézem a lányomat és hallgatok, hallgatom, ahogyan el-elcsukló hangon keresi dühösen a szavakat, hogy megmagyarázza nekem a világ legtermészetesebb igazságát: szerelmes, és szeretne együtt lenni azzal, kit oly nagyon szeret. Igen, ő bízik a testében feszülő, megállíthatatlanul követelőző ösztöneiben, tudja, hogy Istentől kapta azokat, és ő szeretne hallgatni rájuk, repülni akar, arra, amerre vezetik legtisztább vágyai.”
(Böjte Csaba OFM)

Öncsalás és rabszolgaság

„Engem a férjem 4-5 évig csalt, amiből kb. 3 évet az én tudtommal, de nem a beleegyezésemmel. Van két közös gyerekünk, volt egy közös vállalkozásunk. Nem is fogtam fel igazán, csak a vége felé, hogy mit is tett velem (elég hülye voltam, így utólag). A városban kb. mindenki tudta és nem értették miért vagyok még mindig vele. Őszintén, már én sem értem. Megcsalt, ugyanazzal a nővel éveken át, de nyomozott utánam, feltörte a levelezésem, titokban belenézett a telefonomba. Nem tartott nőnek, mert volt rajtam súlyfelesleg, lefogytam 20 kg-ot, de akkor sem voltam jó. Semmi szeretetet, odafigyelést, törődést nem kaptam, csak a munkát (vállalkozás) a főállású munkahely és két gyerek mellett. Igazán most fogom fel, mennyire megalázott, mint nőt, mint embert.”
(Részlet egy fórumból)

Királynői feladat

„A nők a szeretet ingyenességének tanúi, az ember teremtésében Isten társai, a megtestesülés lehetőségének átérzői. A nő hatalmas méltósága és kiváltsága, hogy saját testéből táplálhatja a kis újszülöttet, majd pedig odateheti az ételt a család asztalára. Ez nem alacsonyrendű munka, hanem az élet szolgálata, királynői feladat. (…)

Mindig a nők az elsők, akik befogadják Isten titkait, és általuk árad szét a szeretet jó illata a családban és az Egyházban is, törékenységük nagy odaadásában, az anyaság vagy a szüzesség életet pazarló ingyenességében.”

(Barsi Balázs OFM honlapjáról)

 

Kóczián Mária


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162