Talita

Keresztény női magazin

Nobel-díjas tudós – Istenről

Arthur Compton 1927
„Ahol terv van, ott van intelligencia is.” (Arthur H. Compton)

„Ahhoz, hogy a vallás elfogadható legyen a tudomány számára, fontos megvizsgálni annak a hipotézisét, hogy a természetben egy Intelligencia működik. Az intelligens Isten melletti bizonyítékokról szóló vita olyan régi, mint maga a filozófia. A tervezettségre alapozó érv bár közhelyszerű, soha nem sikerült igazán megcáfolni azt. Ellenkezőleg, ahogy egyre többet ismerünk meg a világból, annak a valószínűsége, hogy az véletlenszerű folyamatok révén jött létre, egyre távolabbi, olyannyira, hogy kevés tudományos gondolkodó állna ki ma egy ateista hozzáállás mellett.” (Arthur H. Compton: The Freedom of Man. Yale University Press, 1935, 73)

„Mi lehetne nemesebb törekvés annál, mint hogy Alkotónkkal együttműködve jobbá tegyük a világot, amelyben élünk? Ha az ember cselekedeteit a tudomány fényében szemléljük, új reménységgel telünk meg. Alkotónk iránti hűségünk, aki képességgel, lehetőséggel és felelősséggel ruházott fel bennünket életünk és világunk tökéletesítésére, feltétlenül arra inspirál, hogy szívvel-lélekkel együtt munkálkodjunk vele ezért a nagyszerű célért.” (Compton, 1935, 119)

„Lényegüket tekintve nem lehet végső konfliktus a tudomány és a vallás között. A tudomány az igazság felfedezésének megbízható módszere. A vallás az élet elégséges alapjának keresése.” (Marjorie Johnston, ed.: The Cosmos of Arthur Holly Compton. Alfred A. Knopf, Inc., 1967 370)

„A tudomány olyan világot teremtett, melyben a kereszténység szükségszerűség.” (Harry Emerson Fosdick: Dear Mr. Brown: Letters to a Person Perplexed about Religion. Harper and Brothers Publishers, 1961, ch. 16)

Arthur H. Compton 1927-ben kapott Nobel-díjat a „Compton-effektus” (a röntgensugarak hullámhosszának változása az elektronokkal való ütközéskor) felfedezéséért.

Felhasznált forrás: Divinity (Szabados Ádám) blogja

Kép: Arthur H. Compton 1927-ben

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162