Öntött kifli párolt almával
A hagyományos téli desszertet egy kis gyümölccsel „tavasziasítom”. Ilyenkor vágyunk már a gyümölcsök ízére – ugyanakkor ott vannak a kamrában a kissé már ráncosodó héjú almák, amikkel valamit kezdenünk kellene. A párolt almadarabkák szép és finom díszei az öntött kiflinek.
Hozzávalók négy-öt főre:
12 db szikkadt kifli
2 liter tej
vaníliás cukor és kristálycukor ízlés szerint
kb. 5 dkg vaj
személyenként egy alma
kevés mogyorókrém a díszítéshez
Elkészítés:
A szikkadt kiflit karikákra vágom. Tetejére rakom a vajdarabkákat, majd összeforgatom a kiflivel. Felforrósítom a cukros-vaníliás tejet, és meglocsolom vele a kiflit. Jól átkeverem az egészet, hogy a tej minden kiflidarabot átitasson. (Csöndben elárulom, hogy valójában kevesebb tejet használok, mert a folyadékmennyiség kb. negyedét vízzel pótolom. Az íze ettől még nem lesz rosszabb…) Én nem teszem tepsibe és nem sütöm át az öntött kiflit, hanem azonnal tálkákba szedem.
Az almákat megpucolom, magházukat eltávolítom, apró gerezdekre vágom. Kevés vízben fedő alatt néhány percig párolom, éppen hogy megpuhuljon. (A vízbe egy kevés cukrot is tehetek, de nem muszáj.)
A kiflis tálkákat párolt almaszeletekkel díszítem, és mogyorókrémet is pöttyintgetek rájuk.
Böjtös egytálétel, finom desszert, de lehet húsleves utáni második fogás is.
Kölnei Lívia
Kép a szerző tulajdona
Hasonló receptjeinkből:
Diós, mákos, sajtos, sós: egy tésztából!
Tweet