Talita

Keresztény női magazin

Ősemberes hét, hamburgerrel

hamburger1
Kitört a szabadság, és mi felvonultunk a hegyre a világ zaja elől. Oda, ahová azért még a madár is jár. Tűzön sütött hamburgerrel és zöldségekkel kínáltuk a hozzánk látogató rokonokat.

Faház, kerti csap ugyan növelte a komfortfokozatot, de már az első nap átéreztük Samu, a Homo erectus (magyarul „felegyenesedett ember”) faj késői képviselőjének problémáját a tűzrakással.
Igaz, hogy a mi vértesszőlősi Samunknak még nem adatott meg se a paradicsom, se a krumpli ismerete, de el tudott ejteni már nagy testű állatokat, amiből az ős-burgert vagy ős-sztéket prezentálhatta a családnak.

hamburger2

A tűz háborúja című filmből némi ízelítőt kaphatunk arról, hogyan viszonyulhatott az ősember tűzhöz. Egy hetes eső után ő vajon hogyan készített annyi parazsat, amin grillfűszerrel meghintett néhány szem krumpli, paradicsom, hagyma, cukkini és a hamburgerré összegyúrt darált hús elkészül?

hamburger3

Közel kétórás küzdelem: „egy köbméter” enyhén nedves apró gally a kertből, két doboz gyufa, egy füzet lapjai és egy spanyol legyező által keltett szél – végül meghozták az eredményt! A hozzánk látogatóba érkező rokonokat nagy-nagy füstölések árán, de jóllakattuk.

A hamburger a rendszerváltás kora elótti, Moszkva téri „édes puffancsos” változatra emlékeztetett, csak a csalamádé hiányzott belőle. A belevaló ketchup viszont a Paradicsomi állapotok 3.0 – ParaPapriSzósza volt természetesen.

Így készült a húspogácsa:

hamburger460 dkg darált marhalapockát, 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 kk. sót és 1 kk. borsot összegyúrtam. Egy napon keresztül a hűtőszekrényben értek össze benne az ízek. A sütés előtt négy lapos pogácsát formáztam belőle.

S hogy valódi paradicsomi állapotok voltak az elmúlt héten, íme bizonyságul ez a helybéli „tudás fájáról” leesett alma.

hamburger5

Vass Ákos

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

A fotókat Antalffy Yvette készítette.

Vass Ákos korábbi receptjeiből:

Sajttorta a Kedvesnek

Aszalódunk – én és a paradicsomok

Gombacsoda-vacsora


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162