Ősemberes hét, hamburgerrel
Kitört a szabadság, és mi felvonultunk a hegyre a világ zaja elől. Oda, ahová azért még a madár is jár. Tűzön sütött hamburgerrel és zöldségekkel kínáltuk a hozzánk látogató rokonokat.
Faház, kerti csap ugyan növelte a komfortfokozatot, de már az első nap átéreztük Samu, a Homo erectus (magyarul „felegyenesedett ember”) faj késői képviselőjének problémáját a tűzrakással.
Igaz, hogy a mi vértesszőlősi Samunknak még nem adatott meg se a paradicsom, se a krumpli ismerete, de el tudott ejteni már nagy testű állatokat, amiből az ős-burgert vagy ős-sztéket prezentálhatta a családnak.
A tűz háborúja című filmből némi ízelítőt kaphatunk arról, hogyan viszonyulhatott az ősember tűzhöz. Egy hetes eső után ő vajon hogyan készített annyi parazsat, amin grillfűszerrel meghintett néhány szem krumpli, paradicsom, hagyma, cukkini és a hamburgerré összegyúrt darált hús elkészül?
Közel kétórás küzdelem: „egy köbméter” enyhén nedves apró gally a kertből, két doboz gyufa, egy füzet lapjai és egy spanyol legyező által keltett szél – végül meghozták az eredményt! A hozzánk látogatóba érkező rokonokat nagy-nagy füstölések árán, de jóllakattuk.
A hamburger a rendszerváltás kora elótti, Moszkva téri „édes puffancsos” változatra emlékeztetett, csak a csalamádé hiányzott belőle. A belevaló ketchup viszont a Paradicsomi állapotok 3.0 – ParaPapriSzósza volt természetesen.
Így készült a húspogácsa:
60 dkg darált marhalapockát, 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 kk. sót és 1 kk. borsot összegyúrtam. Egy napon keresztül a hűtőszekrényben értek össze benne az ízek. A sütés előtt négy lapos pogácsát formáztam belőle.
S hogy valódi paradicsomi állapotok voltak az elmúlt héten, íme bizonyságul ez a helybéli „tudás fájáról” leesett alma.
Vass Ákos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
A fotókat Antalffy Yvette készítette.
Vass Ákos korábbi receptjeiből:
Aszalódunk – én és a paradicsomok
Tweet