Talita

Keresztény női magazin

Otthonos élet, otthonos lélek – Beszélgetés a Női Sátorról

ni_stor_tncolk
A Női Sátor egy különleges iskola: ötvözi az egyszerű élethez szükséges gyakorlati tudnivalók elsajátítását az önismereti foglalkozásokkal. Havonta egyszer, egy hétvégén zajlik egy vidéki házban. Az első alkalom most, szeptember 28-29-én lesz. A célokról, a mai nő szerepéről, a kereszténységről is beszélgettünk a kezdeményezés egyik alapító tagjával, Konkoly Edittel, a Talita volt szerkesztőjével.


– Mikor merült fel benned először a Női Sátor gondolata?

– Körülbelül egy évvel ezelőtt. Régóta érzem, hogy a környezetemben élők, a gyerekeim nem azt tanulják, amire igazából szükségük van. A két nagylányom órákat tölt tankönyvek fölött, megtanulják az „anyagot”, de egy idő után kihullik a fejükből az információ. Azt a fajta tudást, ami mindenki számára fontos lenne, ami segítené a mindennapokat, nem szerzik meg.

konkoly_edit_ni_stor– Milyen tudásra gondolsz?

– Az iskolában nem tanulhatsz meg például kemencében kenyeret sütni, szappant főzni, varrni, kötni – sokan még egy gombot sem tudnak felvarrni – , nem ismerik meg a szépségápolás egyszerű, természetes anyagokkal is kivitelezhető módszereit, hogy hogyan lehet vegyszerek nélkül takarítani.

– Mindezt nem a családban kéne megtanulni?

– Mára teljesen átalakult a családok szerkezete, életvitele. Kevés anyuka van, aki tudja mindezt, és ráadásul van ideje tanítani minderre a gyerekeit is. Az én anyukám még belenőtt ebbe a tudásba a nagymamám mellett.

– Az még rendben van, hogy egy lány tudjon felvarrni egy gombot, de minek kéne tudnia szappant főzni vagy szőni?

– Többször kerültem abba a helyzetbe, hogy kétségessé vált a megélhetésem, mert pl. elveszítettem a munkahelyemet. Ezekben a helyzetekben nem a pénz adott biztonságot, hanem az a tudás, amit az évek során megszereztem. Nekem nagyon jól jött, hogy egy idős nénitől megtanultam sajtot készíteni, több mint egy évig ebből is éltem. Ugyanígy lehet szappanfőzésből is élni. Tudok egy házaspárról, akik kenyérsütésből élnek.

– A programotok szerint nemcsak gyakorlati dolgokkal foglalkoztok, hanem a lélekkel is.

– Azt látom, hogy nagyon sokan küszködnek párkapcsolati problémákkal. A jó párkapcsolat alapja az önismeret. Jézus azt mondja, hogy úgy szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Úgy gondolom, hogy a helyes önszeretet is az önismereten alapul. Nemcsak a gyakorlati életben kell eligazodnunk, hanem a lelkünket is otthonossá kell tennünk. Meg kell tanulnunk kifejezni az érzelmeinket, őszintének lenni magunkhoz, másokhoz. Én pl. nem voltam őszinte a szüleimhez, így a párkapcsolataimban sem, és önmagamhoz sem tudtam az lenni. Több önismereti kurzus és sok-sok ima után váltam képessé az őszinteségre.

szcs_emese– Kik fognak tanítani a Női Sátorban?

– Az önismereti foglalkozást Szűcs Emese keresztény pszichológus és Vincze Katalin drámapedagógus, Waldorf-tanár fogja vinni. Emesének három gyermeke van, családterápiát is tanult, dolgozott gyermekotthonban, igazán problémás helyzetekkel is találkozott. Kati öt gyereket nevel a férjével, otthon van a csoportjátékokban, hamar felismeri a csoportdinamika tendenciáit. A program kétnapos lesz. Szombaton este Ambrózy Tamás atya fog a csoporttal együtt imádkozni. A hét lépés módszer szerint folyik majd az ima, ami egy nagyon elfogadó, a megosztásra épülő közösségi imamód, ökumenikus, és nagy teret hagy a személyes érzelmeknek. Nem keresztények és a nyitott keresők számára is sokat adhat. De ez választható program.

– Keresztény lányokat, nőket vártok elsősorban?

– Nem feltétlenül. Keresőket is várunk, akik rendbe akarják tenni az életüket, boldogabbak szeretnének lenni. Számítunk azokra is, akik közösségre vágynak, mert most egyedül érzik magukat. Arra szeretnénk rádöbbenteni őket, hogy mennyi belső szépség van bennünk. Ha ezt megtapasztaljuk, és azt, hogy képesek vagyunk a szeretetre, vagyis nemcsak adni tudunk, hanem elfogadni is, akkor valószínűleg jobb társai leszünk majd a párjainknak. Ez valójában a méltóságunk megtalálását jelenti, amihez egzisztenciális téren az önellátásra, az egyszerű életre való képesség is hozzátartozik.

– Állítólag a magyar feministák már hallottak rólatok, és az a véleményük, hogy amit csinálni akartok, az maradi dolog, bebetonozza a nőket a háztartásba.

– A nők életvitele nagyon megváltozott az elmúlt száz évben, de a lelkünk nem változott olyan sokat. A korosztályomban, de az egészen fiatal lányokon is azt tapasztalom, hogy igenis állandó társra vágynak, önálló otthonra. Vágynak a boldogságra – egy férfi mellett – , gyerekeket szeretnének nevelni. A mai világban, a válság miatt is csak előny lehet az önfenntartásra valóképesség, ami persze nem jelenti a teljes függetlenséget a fennálló rendszerektől. Vagyis nem vagyunk anarchisták, csupán az egyszerűbb élet hívei. A Női Sátor azoknak a nőknek is szól, akik a mai társadalomban ilyen vagy olyan okok miatt férfias életvitelt visznek a mindennapokban, és vágynak arra, hogy valahol feltöltődhessenek testileg-lelkileg-szellemileg.

vincze_kati– Bízol benne, hogy lesznek jelentkezők?

– Már vannak jelentkezőink, és remélem, hogy lesznek többen is, akik vágynak arra a belső szabadságra, ami Jézust is jellemezte, és amit mi is szeretnénk elérni.

– Milyen korú jelentkezőket vártok?

– 30 év körüliek jelentkeznek. Idősebbeket is szívesen látunk, hiszen nekik lehetnek olyan tapasztalataik, amelyeket a beszélgetésekkor meg tudnak osztani a fiatalabbakkal.

– Akkor ezek szerint az egyetlen feltétel, hogy nő legyen?

– Igen! Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

 

Kóczián Mária

 

További információ: elnijohaz.hu

A Női Sátor Facebook-oldala


Hozzászólások

  • lyra szerint:

    Van még ilyen NŐI SÁTOR foglalkozás mostanában is? A cikk 2013-as.
    Szívesen mennék!
    Editet üdvözlöm szeretettel: Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162