Talita

Keresztény női magazin

Párkapcsolati kurzus 5. – Intimitás és szex a házasságban

intimitas01
Kulcsszavak: figyelmesség, kedvesség, gyengéd szeretet, odaadás, odaszentelt idő és energia. Az eredmény garantáltan nem marad el!

 

 

Nők és férfiak

Előbb-utóbb minden párkapcsolatban élő ember megtapasztalja, hogy a férfiak és a nők szexualitása eltérő. Férfi nemi vágy nélkül gyakorlatilag nem létezik. Nőknél azonban a szexuális izgalom elkülönülhet testi és lelki szinten. Vagyis lehetséges, hogy egy erotikus helyzetben kiváltódnak a testi válaszok, de a nő mégsem érez vágyat. Szokták ezt úgy magyarázni, hogy a női szervezet védekezésképpen fejlesztette ki e sajátosságot, hiszen nem is olyan régen a nemi aktusok nagy része erőszak volt.

Biztosan sokan hallották már azt az egyszerűbb vélekedést, hogyha egy nő nemet mond, az nem számít, mert sokszor igent jelent. Nyilván a férfiak érzékelik a nő viselkedésének kettősségét. Egyrészt, a szervezetük nemi aktusba „beleegyező” válaszát. Hiszen ha ezek a testi válaszok nem váltódnának ki, akkor a nő komoly sérülés veszélyének lenne kitéve egy agresszív közösülés folyamán. Ezek a válaszok azonban nem jelentik azt, hogy a nő szeretné is a szexuális aktust. Még csak vágyat vagy izgalmat sem jelentenek. Hovatovább az is előfordul, hogy a nő vágyik a férfira, mégsem akarja az együttlétet. Vagyis a nem, az nem – akárminek látszódjék is.

Amit már kamaszkorban tudni illik

A serdülés folyamán, amikor a nemi vágy igazán felébred, még nem irányul egy konkrét személyre. A fiúk kezdik nézegetni azokat a lányokat, akik fejlettebbek. Ők válhatnak „szerelmük tárgyává”, a szó szoros értelmében. Egyszerűen a lány nőies teste, esetleg csak valamely testrésze váltja ki náluk a vágyat. Jó sok idő eltelik, amíg magát a lányt is észreveszik. Léteznek érzékenyebb fiúk, akik nem adják át magukat a csoportszellemnek ebben a tekintetben. De a szexuális fejlődésük azért nekik is hasonló.

A lányoknál ugyanakkor a gyengédség, szeretet, gondoskodás iránti igény normálisan összefonódik a szexuális vágy kialakulásával. Azoknál a lányoknál, akik később tartós párkapcsolatra képesek, természetes módon megjelenik a romantikára, szerelemre való készség, és ez nem különül el a szexuális izgalomtól. Ez a fejlődés más természetű, mint a fiúké, akik minden további nélkül megélhetnek szexuális vágyat olyan lány felé, aki iránt nem táplálnak gyengéd érzelmeket. Lányoknál ez ritkább, bár manapság a fiatal nők külön gyúrnak a férfias szexualitásuk felépítésére. Azt nem tudom, mennyire sikeresek ebben. Szerintem a látszatot talán képesek fenntartani saját maguk előtt is, lényegében azonban azt a bizonyos királyfit várják fehér lovon.

Érett párkapcsolatok

Laura és Géza párkapcsolata szép, romantikus, érzelmekkel teli szerelemmel kezdődött. Kölcsönösen komolyan vették egymást, a férfi képes volt várni, amíg a nő is vállalkozni tudott a szexuális együttlétre, és azt kölcsönösen élvezték is. Teltek az évek, születtek a gyerekek, és mindez megváltozott. Még mindig szerették egymást, de a szexuális együttlétek ritkultak, és úgy érezték eltávolodtak, megszűnt közöttük a régi intimitás.

A szexuális intimitás a hosszú párkapcsolatok folyamán változik. A szerelem kezdetén a nők is hasonló intenzitású nemi vágyat éreznek, mint a férfiak. Gyakran azonban az első gyermekáldás idején ez megváltozik.

A várandósság alatt néhány nő fokozott vágyat élhet meg, sokaknál azonban a terhesség előrehaladásával csökken a szexuális együttlétek iránti igény. A gyermekágy idején pár hónapig kerülni kell a nemi érintkezést. Így, a férfiak számára hosszú idő telhet el nélkülözésben, önmegtartóztatásban. Amikor végre átvészelik ezt az időszakot, akkor azzal kénytelenek szembesülni, hogy feleségük teljes figyelmét, minden gyengédségét a baba köti le.

intimitas02Láttuk, hogy a nők nagy részénél a gyengédség és a testi érintkezés igénye összekapcsolódik a fejlődés folyamán. Többek között ez is segíti, hogy a szükséges anyai gondoskodást képesek legyenek megadni gyermeküknek. Csakhogy az energia mennyisége nem végtelen, így szükségszerűen a párjuktól vonják el ezt a figyelmet. Éretlenebb férfiak ilyenkor egyszerűen szeretőt keresnek maguknak. Sajnos nagyon gyakori a válás az első gyermek megszületése környékén elszenvedett sérelmek következtében.

Ha a pár sikeresen túljutott ezen a nehéz életszakaszon, akkor katolikus házaspárok esetében az egyház szemlélete sem könnyíti meg a helyzetüket. Bár a keresztény emberek szívesen fogadják a gyermekeket, ez a türelem is véges, a gyerekek létszámával csökken. Ilyenkor szokták javasolni a természetes családtervezés módszerét. Ezzel a technikával csak annyi a gond, hogy nagyon szép gyermekek születhetnek a segítségével. Mivel ezzel a nők is tisztában vannak, ha másképpen nem védekezhetnek, akkor a nem kívánt terhességtől való félelmükben radikálisan csökkenhet a szexuális együttlét iránti vágyuk. A szex megszűnése viszont komolyan rongálja az intim párkapcsolatot. A legtöbb pár ezért egyszerűen nem tartja magát az egyház útmutatásához ezen a téren.

Ami látszik, és ami fontos

Szintén nehezíti az intim együttlétek megvalósulását, hogy a nők akkor tudják igazán átadni magukat a gyönyörnek, ha elégedettek a saját külsejükkel. Bár sok férfi ilyen helyzetben fütyül a csípőre, hasra lerakódott plusz kilókra, a megnövekedett melleknek pedig egyenesen örülnek, a nők mégis képesek azon filózni, vajon elfogadhatóak-e a párjuk számára. Ezzel rögtön el is rontják a saját hangulatukat, és válaszképtelenné válnak a férfi kezdeményezésére, aki ettől természetesen elkedvetlenedik. Rosszabb esetben megsértődik, és máshol keres vigasztalást.

Nem segíti a párokat az a mesterségesen felkeltett igény sem, hogy egy nőnek egész életében tökéletesen kell kinéznie. Bár a férfiak esetében a szexuális izgalom felébredése összefügg a vizuális ingerrel, ez egészen más természetű látványt jelent, mint amit a nők erről elképzelnek. A férfiakat valójában az pörgeti fel, ha a párjukat szeretkezésre késznek élik meg. A szebbik nemet a testi vágy felébredésében jobbára hidegen hagyja, hogyan néz ki a férfi, abban az esetben, ha az képes őt elcsábítani.

Bár most kifejezetten a szexualitásról beszélünk, az intimitásra más tényezők is negatívan hathatnak. Ezekről a kérdésekről sorozatunk későbbi részeiben ejtünk majd szót.

Újra egymásra találni

intimitas03Ideális esetben a gyerekvállalás ideje után a párok ismét egymásra találnak testileg és lelkileg. Persze rengeteg dolog közbeszólhat: a kicsik éjszakai felébredése, a gyerekszoba hiánya, a fáradtság, kimerültség vagy más természetű stresszorok jelenléte. A kreatív párok azonban képesek megküzdeni ezekkel a nehézségekkel. A legnagyobb kihívást a kapcsolat intimitásának megtartása jelenti, melynek megőrzéséhez elengedhetetlen az összhang a szexben is.

A korosodással természetesen csökken a szexuális vágy mindkét nem esetében. Sok férfi megijed ettől a tapasztalattól, férfiatlannak, öregnek kezdi érezni magát. Esetleg az a gondolatuk támadhat, hogy egy fiatalabb nő mellett újra hatékonyabbak lennének. A nők is átélnek hasonlót a menopauza idején.

A gyerekek kirepülésével semmi sem tartja tovább össze a párt, ha erre az életszakaszra nem sikerül megtalálniuk együtt az intimitást, egymásban az igazi társat, mely a hosszan tartó, szeretetre, barátságra, őszinteségre alapuló párkapcsolatban születik meg. Isten jelenléte a pár életében egészen új távlatokat nyit, támogatást és vigaszt jelent a legnehezebb időszakokban.

Összegzésképpen, hölgyek, gondoljuk végig, mennyivel fontosabb a társunk felé fordulás, szerelemre való készség, elfogadás a vonzerőnkre nézve, mint néhány felesleges kiló, kisebb-nagyobb testi hiba, amit a párunk észre sem vesz.

Kedves férfi olvasó, ha el szeretné érni a célját egy hölgynél, tessék kitartóan udvarolni egy életen át! Nem lehet elég bókot, kedves megjegyzést tenni! Tanuljon meg romantikus helyzeteket teremteni! Sosem lesznek elcsépeltek a vacsorameghívások, apró meglepetések, csokrok. Mindez nem pénz kérdése. Tökéletesen megfelelnek a réten vagy a kertből leszedett virágok, illetve a saját kézzel megalkotott példányok, elkészített ételek is. Sőt!

Kulcsszavak: figyelmesség, kedvesség, gyengéd szeretet, odaadás, odaszentelt idő és energia. Az eredmény garantáltan nem marad el!

 

Szűcs Emese
A sorozat előző részei:

1.: Nem csak keresztényeknek!

2.: A családi örökség

3.: A jegyességről

4.: A szexuális vonzalomról

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162