Pizza – otthon
Elég gyakran sütök pizzát. Nagyon egyszerű az elkészítése, és a gyerekek is nagyon szeretik. Persze ők a bolti mirelit vagy a pizzériában kapható pizzát is pillanatok alatt eltüntetik a tányérról, de én azért jobban kedvelem a házit, mert legalább tudom, mi van benne.
Ennek a pizzának elég vastag a tésztája, amolyan amerikai pizza. Bevallom, ezt a fajtát jobban kedvelem, mint a szárazabb olaszt. Lássuk a receptet!
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg rétesliszt
35 dkg fehér liszt
2 teáskanál porélesztő
2 kanál olaj (olivát szoktam használni)
2,5 dl meleg víz
só (kb. egy teáskanál)
cukor (kb. teáskanál)
ketchup, sonka, kolbász, zöldségek, gyümölcsök stb., sajt tetszés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókat beleteszem egy mély tálba, és jól összekeverem, összegyúrom a tésztát. Majd letakarom egy konyharuhával, és meleg helyen egy órát kelesztem. Úgy szoktam keleszteni, hogy bemelegítem öt percre a gáztűzhely sütőjét egyes fokozaton, majd kikapcsolom, és beleteszem a tálat a sütőbe egy órára.
Ha megkelt, kinyújtom, és a sütőpapírral bélelt tepsibe (36×28 cm) teszem a tésztát. Kézzel elegyengetem, hogy a tepsi formáját felvegye.
Ezután ketchupot kenek rá. (Az anyukám házi ketchupját szoktam használni). Ezután következik a vöröshagyma és a fokhagyma, amit előzőleg
kevés olajon megpároltam. Szoktam a hagymához tenni egy kis kurkumát, őrölt köményt, oregánót is.
Innentől kezdve mindenkinek a fantáziájára van bízva, mit tesz a pizzára. Jöhetnek sonka- vagy kolbászdarabok stb. A sonkás változathoz ananászdarabokat is teszek. Nyáron karikára vágott paradicsomot, cukkinit is rakok rá. Ha valaki nem a húsevők táborát erősíti, különböző párolt zöldségekkel pakolhatja meg a pizzáját.
Ha ezzel megvagyunk, még egy félórát kelesztjük a tésztát. Végül megszórom sajttal, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elkészül.
Jó étvágyat!
R. Nagy Csilla
A fotót a szerző készítette.
Csilla nyári receptjeiből:
Itt a cukkini-szezon! – Cukkinis tészta
Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
Tweet