Talita

Keresztény női magazin

Polentatorta piros és zöld krémmel

054
A polenta  leánykori nevén a puliszka  a régi magyar konyha gyakori étke volt egykor.

 

A szüleim korosztálya annyit evett belőle puliszkaként, hogy nekünk már nem is föztek ilyet. Most, hogy már nálunk is polentaként emlegetik, a puccos éttermek köretei, előételei között szerepel. Én most egy könnyű vacsorára főfogásnak szánom a tortásított változatát.

A polentához valók:

  • 20 dkg kukoricadara
  • 1-1,2 l víz
  • 1 tk. só
  • 2 tk. vaj

A vizet a sóval és egy kiskanálnyi kukoricadarával felforraljuk. A hőmérsékletet lejjebb vesszük, és a kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe, közben folyamatosan keverjük. 15-20 percig főzzük, folyamatos keverés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nagyobb erőkifejtéssel kell keverni.

Egy 30×15 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit kivajazunk, és beleöntjük a forró kását 1-2 cm magasságban, majd rákenjük a spenótszószt, erre öntjük a következő réteg polentát megint 1-2 cm magasságban, erre a paradicsomszószt vagy ajvárt kenjük. Végül ráöntjük a maradék polentát, és reszelt sajtot hintünk rá, vagy néhány szelet sajttal lefedjük. A sajt megpirulásáig sütőben sütjük 170 fokon. Majd egy nagyobb tepsire tesszük hűlni.

050

Szeleteket vágunk belőle. A spenótmaradékot egy kicsit “besamelesítjük”, fokhagymával, borssal, sóval ízesítjük, s kész is az öntet.

Friss vegyes salátával könnyű vacsoránk lehet belőle.

yvette etterem 2

Fokhagymás spenótos besamelhez valók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • no és a maradék spenótszósz

A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, és hozzákeverjük a spenótszószt is.

 

Vass Ákos

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

Vass Ákos korábbi különlegességei:

Sajtgolyóbisok

Egyszerűen rafinált: buggyantott tojás

Süss puffancsot otthon!

Gombacsoda-vacsora

Sajttorta a Kedvesnek


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162