Talita

Keresztény női magazin

Pünkösd vs. bábeli nyelvzavar – Istenkapcsolatban 6.


Egy ószövetségi és egy újszövetségi történet, amelyekből többek között az is kiderül, hogy az istenkeresés, az istenkapcsolat nem magánügy – Varga Tímea írása.

 

Két, egymást kiegészítő történet az Új- ill. az Ószövetségből.

A korábbi történet, a bábeli nyelvzavar többek közt arról szól, hogy ha az ember alázat nélkül közelít az isteni szférához, botor módon magát képzelve istennek, csupán saját nagyságában bízva és tetszelegve, anélkül, hogy odafordulna a másikhoz, akkor bizony nem érti meg társai szavait, társai lényét, és a körülötte lévők sem értik meg őt. Így kapcsolatuk nem lesz gyümölcsöző, a közösen épülő torony sohasem épül meg – azaz az Istent, az isteni szférát nem érik el.

A későbbi, újszövetségi pünkösdi történet épp ennek az ellenkezője. Összeköt minket valami, mégpedig az istengyermekség, vagy a bennünk lakó Isten, a köztünk lévő Isten Országa – mindegy, hogyan fogalmazunk. Ha erre figyelünk, nem csupán önmagunkra; ha e közösség alapján valóban észrevesszük, hogy emberi mivoltunkban mennyire hasonlítunk egymásra mi mindannyian, akkor értjük meg társaink szavát, szívét, és akkor értenek meg minket is. És akkor, amit közösen alkotunk, azon ott lesz Isten áldása, akkor, amit alkotunk, az gyümölcsözővé lesz számunkra – ekkor tudunk csak közel kerülni Istenhez, avagy ekkor tudjuk csak közelségét megérezni, átélni.

Ebből a két ellentétes történetből, melynek keletkezése között több száz év telt el, és amelyek ennek ellenére egy kerek egészt alkotnak, az is kiderül, hogy az istenkeresés, az istenkapcsolat nem magánügy: Istennel akkor vagyunk eleven, éltető kapcsolatban, ha társainkkal való kapcsolatainkat is ez az elevenség járja át.

Az Isten Lelke segítsen minket ebben!

Varga Tímea

A nyitóképet a szerző készítette

 

A rovat korábbi cikkei:

“AZ IGAZI KERESZTÉNY NEM ILYEN” – ISTENKAPCSOLATBAN 1.

SZERETTE-E JÉZUS ÖNMAGÁT? – ISTENKAPCSOLATBAN 2.

JÉZUS EGYÜTT FOG SÍRNI VELED – ISTENKAPCSOLATBAN 3.

NÉZZ VISSZA ISTENRE!– ISTENKAPCSOLATBAN 4.

FELADOM – ISTENNEK! – ISTENKAPCSOLATBAN 5.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162