“Élelmiszeripar” otthon, kicsiben
A közértben kapható élelmiszerek, (fél)kész ételek, készítmények a szükséges hozzávalókon túl tele vannak adalékanyagokkal, állományjavítókkal, olcsó alapanyag-helyettesítőkkel. Nem is gondoljuk, néhány termék otthon elkészítve sokkal finomabb és jobb minőségű lehet.
Majd minden családnál ma is készítenek lekvárt, kompótot, de a házilag készíthető finomságokkal nem kell itt megállnunk.
Semmi sem egyszerűbb, mint otthon tejterméket túrót, vajat vagy krémsajtot készíteni:
Túró: 2 liter házi tejet szobahőmérsékleten hagyni kell „megaludni”, és mikor szépen egybeállt, 30-40 fokra melegíteni, és hagyni, hogy a túró kicsapódjon. Utána le kell szűrni és felhasználásig hűtőben tárolni.
Vaj: fél liter jó minőségű tejszín habverővel túl kell, amíg a sárga „zsír” ki nem válik;
Krémsajt: Finom krémsajt készíthető 2 nagy boboz joghurt és 1 dl tejszín keverékéből. Az összekeverés után sóval, borssal, fokhagymával, chilivel vagy zöldfűszerekkel ízesítjük és textilpelenkában, konyharuhában fellógatva min 24 órát csöpögtetjük. Minél tovább áll, annál szilárdabb lesz a sajt, 2-3 nap után már formázható állagot kapunk. Remek szendvicsekhez, sültkrumplihoz, golyóvá formázva olajba eltehető, salátákhoz kiváló.
Húsevőknek érdemes házimájkrémet készíteni, a boltinál nagyságrendekkel jobb minőségű terméket kapunk, ha fél kiló baromfi májat zsiradékon kisütünk, fűszerezzük sóval, borssal, mustárral, 1 dl tejjel és kevés vajjal összetörjük, vagy pürésítjük. A fűszerezési variációk végtelenek. Haladók megpróbálkozhatnak házilag kolbászkészítéssel, nem kell mindjárt egy egész disznóvágást rendezni, 1-2 száll hentesnél vásárolt alapanyagból is elkészíthető vacsorára.
Sokan készítenek otthon majonézt, paradicsomszószt, ketchupöt eltevésre, kevesen reszelnek házilag tormát és gazdagítják tejszínnel, vagy ecetes-fűszeres lével, de a házi mustár készítésével eddig csak a gasztro-mániások között találkoztam. Pedig végtelenül egyszerű: 3 evőkanál mustármagot összetörünk mozsárban, 1-1 evőkanál forró vízzel és ecettel elkeverjük és állni hagyjuk. Én ezt az lap masszát sütéshez is használom, rákenem húsokra, zöldségekre. Ám sóval, borssal, pici mézzel és olajjal saját ízlésünkre fűszerezhetjük.
A vanília drága mulatság, pedig kivételesen jó ízt kölcsönös minden finomságnak, de hát egy mezei tejbegrízhez nem szívesen vág fel az ember egy rudat. Én évek óta gyűjtöm az ünnepi süteményekhez elhasznált (kettéhasított, és magjaitól megfosztott) vaníliarúdakat, és vagy kristálycukor közé dugom vagy egy félliteres vodkát ízesítek újabb és újabb szállal. A (valódi, kristályvanilin mentes) vaníliás cukrot és vanília oldatot kávéba, forrócsokiba, krémekbe, tejberizshez, salátaöntethez, fűszeres gyümölcsmártáshoz heti rendszerességgel használom, a drága aromák helyett töredék áron.
És ami a legjobb, sok „ilyesmit” adok ajándékba (házi bonbont, karamell likőrt, fűszersót, gombaport, házi nutellát) vagy viszek vendégségbe (házi fagylaltot, kekszet, kenyeret), és hát, már jól ismernek, kapok én is kóstolót, receptet mások házi termékeiből.
Forrás: A mi utcánkban blog
Korábbi hasonló öko cikkeink:
Ajándékozz mosószódát a szomszédnak!
Garázsvásárok: a takarékosság és a közösségépítés helyszínei
Tweet