Talita

Keresztény női magazin

Ritka Szépségek az OORI galériájában


RITKK
Minden ügy akkor válik közüggyé, ha legalább egy lelkes ember felkarolja és tűzön-vízen keresztülviszi a megoldásig. Íme, Bencsikné Mayer Mónika egyike az ilyen embereknek, aki meghaladva a maga súlyos problémáit, felvállalta a „Ritka Szépségek” ügyét, melyekből pénteken, július 5-én nyílt kiállítás az OORI Galériában. (Budapest, XII., Szanatórium utca 19.)

– Te vagy a koordinátora a „Ritka Szépségek Gyűjteményét” gazdagító pályázatoknak. Hogyan kapcsolódtál be és mikor ebbe a kezdeményezésbe?

– Az ötlethez az inspirációt Bálványos Huba grafikusművésznek, az ELTE-TOFK Vizuális Művészetek Tanszéke tanárának köszönhetem. Az ő művészetszemlélete, a művek mögötti ember fontosságának felismerése és meglátása hatására kezdtem bele a szervezési munkába. A Ritka Szépségeket úgymond, a saját „találmányomnak” mondhatom. 2009 óta írunk ki minden évben pályázatot a „Ritkáknak”, képzőművészeti alkotásaik seregszemléjére. Tegze Judit festőművésznő, a pályázóink egyike pedig az összekötő kapocs az OORI Galériával.

Ritkk3_mint_a_fehr_holl

– Honnan az elnevezés: „Ritkák”?
– A ritka betegségekkel élőknek számos rendkívüli, de közös nehézséggel kell szembenézniük, melyekkel ritkaságuk révén egy-egy csoport egyedül nehezen tud megbirkózni. Ezért jött létre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ). Több mint 5000 betegség tartozik a ritka körbe, ahol is 1/2000-nél kisebb az előfordulási arány.
A RIROSZ 2006 májusában alakult, hosszú előkészítő munkával nyolc alapító betegszervezettel, melyeknek száma mára már negyvenre nőtt. A Szövetség elkötelezett a ritka betegségekkel élők segítésben, és az őket szolgáló szervezetek támogatásban. 2007-ben az EURODIS-ba, a ritka betegségek európai ernyőszervezetébe is bekerültünk.

A RIROSZ céljai:
A ritka és veleszületett rendellenességgel élő emberek egyenjogú és teljes körű társadalmi beilleszkedésének képviselete, érvényesítése és védelme;
A ritka és veleszületett rendellenességgel élők hazai szervezeteinek összefogása, tevékenységük segítése, összehangolása, közösségi érdekeik érvényesítése, védelme, képviselete;
A társadalom szemléletváltozásának előmozdítása.
Közös programok megvalósítása és működtetése, különösen a fogyatékosságra, az esélyegyenlőségre vonatkozó tudatosság növelése terén (kiadványok, konferenciák, képzések, ritka betegségekkel élő, fogyatékos emberek sajátos szükségleteit kielégítő szolgáltatások, stb.).
Közös képviselet azokban a nemzetközi kapcsolatokban, illetve szervezetekben, ahol nemzeti ernyőszervezetek részvétele kívánatos vagy előírt.
Egyeztetett lobby és társadalmi párbeszédre irányuló tevékenység folytatása.
Közös stratégia kialakítása és érvényesítése a ritka betegségekkel élő emberek társadalmi befogadásának elősegítéséhez.
A pályázatok lebonyolítását és a kiállítások megrendezését a RIROSZ tagszervezete, a Cri Du Chat Baráti Társaság vállalta, melyet én vezetek. Saját gyermekem ritka betegsége miatt vagyok érintett a témában.

– Az immáron ötödik éve kiírt pályázattal milyen célt tűztetek magatok elé?
– A pályázat célja az Európai Unió által a Ritka Betegségek Napjának nyilvánított február utolsó napjához kapcsolódó 2013. évi Ritka Betegségek Világnapja keretében megrendezendő kiállítás anyagának az összegyűjtése volt, mely a ritka betegségekkel élők művészeti tevékenységét mutatta be a nagyközönségnek és sorstársaiknak.

Ritkk_narckp– Hány pályamunka érkezett be az idén?
– Büszkén mondhatom, hogy több mint 120 pályaműből három első, hat-hat második, illetve harmadik helyezést díjaztunk. Az idén tematikus és tagszervezeti különdíjakat is kiosztottunk.

– Kik zsűriztek, milyen díjakat tudtatok kiosztani?
– A beküldött műveket Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta grafikusművész, művésztanár zsűrizte, míg a díjátadásban Mohamed Aida Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes tőrvívó olimpikon, a Ritka Nap jószolgálati nagykövete volt segítségünkre. A február végi Ritka Betegségek Világnapján az összes pályaművet kiállítottuk. Elismerő oklevéllel jutalmaztunk minden pályázót és kis ajándékkal a legjobbakat.

– Mi lesz a pályaművek további sorsa?
– A pályaművet a kiállítás zárása után az alkotó elszállíthatta, vagy felajánlhatta a RIROSZ részére. Utóbbiaknak további megjelenési lehetőségeket igyekszünk biztosítani vándorkiállítások keretében, melyek közül egy a jelenlegi tárlat is.

Minden ügy akkor válik közüggyé, ha legalább egy lelkes ember felkarolja és tűzön-vízen keresztülviszi azt a megoldásig. Íme, Bencsikné Mayer Mónika egyike az ilyen embereknek, aki meghaladva a maga súlyos problémáit, felvállalva a „Ritka Szépségek” ügyét, mások számára is utat mutatott – immáron ötödször -, hogy a sérült emberek is hasznos polgárai lehetnek az országnak a művészetek által. A sérült művészek készítette tárgyak-képek, melyek vándorkiállításokon eljuthatnak az ország és világ összes zugába hirdethetik, hogy nincs különbség ép és sérült alkotó munkája között.

Ritkk2_vd_az_letet

 

Antalffy Yvette

 

A képek a Ritka Szépségek idei terméséből valók.

A RIROSZ honlapja és Facebook-oldala.

Kapcsolódó cikkeinkből:

Újrafestett valóság

 “Érzékenyítő tánc” – kerekesszékkel

Örökbefogadás 6. – Ildikó és családja Bózsván


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162