Talita

Keresztény női magazin

Robert de Niro: Feltehetünk kérdéseket az oltásokról?

de Niro
Robert de Niro támogatásával a Tribeca filmfesztivál műsorára akarták tűzni az Andrew Wakefield által készített „Vaxxed – Eltitkolt tényektől a katasztrófáig” című, oltáskritikus dokumentumfilmet. Robert de Niro azonban meggondolta magát, és a film lekerült a műsorról. Parázs vitát gerjesztett az eset, és az okokat, hivatalos indoklás hiányában, találgatni kezdték.

2016. április 13-án a színésszel készült interjúból végre első kézből megtudhattuk, mi is történt. Robert de Niro kifejtette, hogy amikor a filmet műsorra tűzték, éppen egy forgatáson dolgozott, illetve sok egyéb fontos dologgal kellett foglalkoznia. Ebben a helyzetben törtek elő a felfokozott, egymásnak feszülő indulatok a dokumentumfilm műsorra tűzése kapcsán. Akkor úgy döntött, hogy jobb, ha ez a film nem szerepel a műsorban, mert a fesztiválon sok kiváló, fontos témával foglalkozó dokumentumfilmet vetítenek, s a fellángoló vita ártott volna az egész rendezvénynek.

Hangsúlyozta, hogy maga a film nagyon jó, mindenkinek látnia kell, mert végre beszélnünk kell ezekről a kérdésekről. Ki kell törnünk abból az állapotból, hogy az oltások kapcsán felmerülő kételyekről nem lehet beszélni, hanem csupán a teljes elfogadás és azonosulás lehet az egyedüli elfogadható álláspont. Kifejtette véleményét, hogy az egész védőoltás-problematika sokkal összetettebb annál, mint hogy azt a szakma és a hivatalos szervek lezártnak tekintsék és lesöpörjenek minden kérdést az asztalról. Szerinte az oltások körül sok minden tisztázatlan, és nem biztos, hogy a véletlen műve az, hogy vannak gyermekek, akik az oltás után teljesen kifordulnak önmagukból, és az életük attól kezdve egy véget nem érő gyötrelem. Mint egy autista gyermek édesapja, különösen fontosnak tartja, hogy minderről végre elkezdjünk beszélni, hogy megtaláljuk a válaszokat, hogy az orvosok és az újságírók is végre komolyabban foglalkozzanak a kérdéssel.

Hangsúlyozta, hogy nem az oltások ellen korteskedik, hanem a biztonságos oltásokért száll harcba.

Jelezte, hogy ő nem tudós, de a filmben is bemutatott kétségek számára azt jelzik, hogy a kérdésben sürgősen el kell indulnia a párbeszédnek.

Nonszensz, hogy míg minden gyógyszer esetében ismert tény, hogy annak alkalmazásakor az arra érzékeny egyén akár meg is halhat, tehát például bizonyos emberek nem kaphatnak penicillint, addig az oltások esetében ilyen korlátozás vagy bármilyen előszűrés nem létezik.

Kifejtette, hogy utólag is vegyesek az érzelmei a film visszavonásával kapcsolatban. Egyfelől jó döntésnek tartja, mert a film körüli hercehurca ártott volna a többi kiváló filmalkotás nyilvánosságának. Másrészt viszont nagyon sajnálja, hogy így döntött, mert a film jó és fontos, mindenkinek látnia kell. A filmfesztivál után vissza fog térni a témára, és minden erejével azon lesz, hogy a filmet minél többen lássák, és végre elinduljon egy valódi párbeszéd, hogy végre megtalálják az oltásokkal kapcsolatban a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket jelenleg szőnyeg alá söpörnek. Ugyanis a probléma nagyon összetett, és valószínűleg sokkal több összefüggés van az oltások és az általuk okozott betegségek között, mint amennyit ma a tudomány elismer.

A teljes interjú angolul itt található.

Az interjúban Robert de Niro egy másik, a témához kapcsolódó dokumentumfilmet is ajánlott.

Fordította: Sallay Endre
Kép

Hasonló témájú cikkeinkből:

Oltásokról – elfogulatlanul

Töprengések a védőoltásokról


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162