Talita

Keresztény női magazin

Sikeres házasságok 4. rész – “Meg kellett dolgoznom a hűségemért”

petimari2-1000
Klausz Péter villamosmérnök. Ránézésre amolyan fenegyerek, nagyvilági, bohém ember benyomást kelti. Alapvetően tényleg vidám, de életét, családját nagyon is komolyan veszi. Tizenöt éve él boldog, de nem konfliktusoktól mentes házasságban feleségével és két gyermekével vidéken, egy hegyek ölelte völgy szép parasztházában.

Mit jelent számodra a házasság?

– Szerintem a házasság esély arra, hogy a nehézségeket ne úgy oldjuk meg, hogy otthagyjuk az egészet. Állandóan vannak konfliktusok, hiszen nemcsak a másik, de mi magunk is változunk. És változik a család többi tagja is, a gyerekek, ez az egész egy nagyon képlékeny valami, tele súrlódással. De minden konfliktus esély arra, hogy megtisztuljunk. Jobbak legyünk.

Mit gondolsz a házasság előtti tisztaságról?

– Úgy gondolom, hogy a szexualitás komoly feszültségforrás is lehet. Nem biztos, hogy jó, hogy az ember teljesen tapasztalatlanul megy bele egy házasságba. Könnyű lenne nekünk azt mondani, hogy gyerekem, legyél tiszta, holott mi magunk másképp éltünk fiatalkorunkban. A szex nem bűn, igaz nem is tudunk élni vele, mert nem is ismerjük eléggé. Nincs abszolút recept a sikeres házassághoz. Törekvések lehetnek.

II. János Pál, a Test teológiája című művében a szexualitást, mint mély bizalmon alapuló cselekedetet határozza meg. Szerinte azért csupán a házasságban megengedett a szex, mert akkor sérül legkevésbé a másik, hiszen egy olyan kapcsolatban történik az ölelés, ahol ismerem és szeretem a másikat.

– Nem olvastam ezt a könyvet. Alapvetően inkább kereső embernek vallom magam, mint klasszikus értelemben vett hívőnek. Bár némi vallási nevelést kaptam, és templomba járok, de nem vagyok még imádkozó ember. Úton vagyok.

Azonban így is hűséges vagy a feleségedhez. Miből táplálkozik ez a hűség, ha nem Isten iránti szeretetedből?

– Meg kellett dolgoznom a hűségemért. A szexualitásomat én sem ismertem, ez a kapcsolatunk elején problémát okozott. A kölcsönös bizalom és türelem segített át mindkettőnket ezen a nehéz helyzeten. Ez úgy tudott megvalósulni, hogy a kapcsolatunk alapja nem a szex volt, hanem egy mély barátság. De külső segítséget is igénybe vettünk.

„Öltözzétek fel azért (…) a jóságot, alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést” (Kol 3:12). „Ti asszonyok a ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek…” (Ef 5:22-25). „Ti asszonyok engedelmeskedjetek, amiképpen illik az Úrban.” (Kol 3:18.) „Ti férfiak, szeressétek feleségeteket és ne legyetek irántuk keserű kedvűek.” (Kol 3:19). „Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, amiképpen Krisztus is szerette az egyházat és Önmagát adta érte…” (Ef 5:25-26)

Pszichológust? Lelki-vezetőt?

– Igen, mindkettő fontos. Nagyon nehéz kimondani dolgokat, ehhez jó egy külső segítség. Ha férfitársaságban vagyok, megdöbbenek, mennyire zártak vagyunk, szemérmesek igazán fontos dolgokban.

Úgy gondoltam, épp ellenkezőleg. A férfiak dicsekszenek a szép barátnőjükkel!

– Előfordul. De a barátaimra, ismerőseimre nem jellemző, hogy külső kapcsolataik lennének. Azt azonban tényleg nem szokás megjegyezni, hogy én a feleségemen kívül nem ismerek szép nőt. Tény, hogy a férfiakban van egy vadászösztön. Kérdés, hogy ez a „vadászat” meddig ártatlan.

A flörtre gondolsz?

– Kizárólag az ártatlan verziójára. Szükség van némileg ezekre a vonzalmakra, az életünkhöz tartozik, hogy a férfiak és nők érdeklődnek egymás iránt. De nem vehetnek el energiákat a házasságomtól, és mindenkinek tudnia kell, hogy ez csak játék.

Milyen érzés egy férjnek, családapának nap mint nap azzal a töméntelen szexuális kihívással szembesülni, amely a plakátokról, reklámokból ömlik ránk?

– Szépek a nők a plakátokon, de ennyi. Az igazi szépséget a feleségemben kell megtalálnom. Tévét nem szoktam nézni, így kimaradnak a reklámok. De nem is ez rontja meg a kapcsolatokat. Hanem inkább az, hogy nincs bennünk meg az kultúra, amellyel ezt jól kezelni tudjuk. A szexualitásnak is van helye az életünkben, de nem azért élünk, hogy szeretkezzünk! A fiatalok értékrendje sokszor zavaros, összekevernek dolgokat, talán kíváncsiságból, talán mert nagyon befolyásolják őket. Visszatérve az első kérdésedre, hogy mi a házasság, azt gondolom, hogy minden kapcsolatban van egy pont, amikor úgy érezzük, nincs tovább. Ekkor nem a másikba, hanem magunkba kell néznünk. Jó, ha mindez házasságban történik, ahonnan nem lehet csak úgy kilépni. A házasság, mint forma időt ad a gondolkodáshoz.

Tudunk változni?

– Elég nehezen. De persze, tudunk változni. Sokkal gyorsabban változhatunk, ha segít ebben valaki, vagy egy pszichológus, vagy egy pap.

Hoztál valaha komoly áldozatot a feleségedért?

– Igen. Elvettem feleségül. Na, jó, ez vicc volt! Persze, sokszor. 

lakat

Konkoly Edit

Fotók: Klausz Péter

Sorozatunk további részei:

“A nő a házasság kézikönyve”

“Viseljétek el egymást szeretettel!”

Ezüstlakodalomra várva

“Nem a véletlenekben, hanem a gondviselésben hiszek”

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162