Talita

Keresztény női magazin

Simone Weil – A szeretet kiváltságosai

simone2014 
Ha Isten nem lenne jelen, sohasem üdvözülhetnénk.

“Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit.” (Jn 1,29)

“Véges lények vagyunk; a bennünk levő rossz szintén véges – így abban az esetben, ha az emberi élet még továbbnyúlna, teljesen bizonyosak lehetnénk, hogy egy napon, még ezen a világon, minden rossztól megszabadulnánk.

A Miatyánk kérései végtelenül egyszerűek. Ha nem másért mondjuk el a Miatyánkot, csak azért, hogy figyelmünk tőlünk telhető teljességét szavaira sugározzuk, majdnem egészen bizonyosak lehetünk, hogy ilyképpen a bennünk élő rossznak egy részétől megszabadultunk, bármily kicsiny legyen is az. Éppúgy, mint ha a Szentostyát csak azzal a gondolattal szemléljük, hogy Krisztus van benne/…/.

Nincs tisztaság ezen a világon a szent tárgyakon és szövegeken kívül, a természet szépségén kívül, ha önmagáért, és nem azért szemléljük, hogy képzelgéseinkkel népesítsük be; valamint, alacsony fokon, az emberi lényeken kívül, kikben Isten lakozik, és a művészi alkotásokon kívül, melyek isteni sugallatból nyerik létüket.

A tökéletes tisztaság nem lehet más, mint a köztünk jelenlevő Isten. Ha más lenne, mint Isten, nem lenne tiszta. Ha Isten nem lenne jelen, sohasem üdvözülhetnénk. Aki kapcsolatot teremt a tisztasággal, a lelkében rejlő rossz minden borzalma az isteni tisztaság szeretetévé alakul át. Ezért volt Mária Magdolna és a jobb lator a szeretet kiváltságosa.

/…/

Nem kellett több, csak hogy egy tökéletesen tiszta lény megjelenjen a földön, isteni báránnyá legyen, ki elveszi a világ bűneit, és az, hogy a szétporlasztott rossznak lehető legnagyobb része benne gyűljék össze, a szenvedés formájában.”

Forrás: Simone Weil: Ami személyes és ami szent. Vigília, Budapest, 1983. 45-46. o. Ford: Reisinger János

Nyitókép: innen.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162