Talita

Keresztény női magazin

Sparheltet szeretnék!

sparhelt kép
Amikor kislány voltam, a konyhánkban még volt sparhelt, mellette a fásládával. Azon ücsörögtem, amíg a nagymamám megfőzte az ebédet.

 

Jó meleg volt mellette, és a platniján pirítóst is lehetett sütni. Mama mindig félett, nehogy megégessem magam. Máig emlékszem, ahogy aggodalmasan figyelmeztetett, mennyire mehetek közel a sütőlaphoz, hogy nem nyithatom ki az ajtaját stb. Aztán a modernség jegyében szüleim gáztűzhelyt vásároltak, a sparheltet pedig kidobták. Sokat beszéltek aztán róla, hogy milyen ósdi dolog a sparhelt, és úgy tekintettek rá, mint hajdani szegénységük és az “elmaradott” paraszti világ egyik szimbólumára.

sparhelt nefelejcses

Aztán, amikor összejöttünk a férjemmel, döbbenten tapasztaltam, hogy az ő vidéki otthonukban nemcsak cserépkányha, vaskályha fűti a szobákat, fa tüzelésű bojlerük van a fürdőszobában, hanem a konyhában – a gáztűzhely mellett – megtartották a sparheltot is. “Büdös” – juott eszembe szüleim egy vádja. Aztán: “koszol”, “nyáron meggyulladsz mellette”, “megégeted a kezed”, “macera”. És tényleg, ezekben a vádakban sok igazság van. A fafűtés tényleg több szemeteléssel jár, mint a gáz. És szaga is van. De azt már nem mondanám, hogy büdös. Finom, otthonos sparhelt-szag, amelyben benne van az égett fa, a fémalkatrészek, a samotttéglák és a tűzhelyen készült ételek illata is. És biztosan meg lehet mellette gyulladni nyáron egy panellakásban vagy egy kockaházban, de egy régi parasztházban bizony nyáron sincs olyan iszonyú forróság, hogy tartósan elviselhetetlen lenne a sparhelt melege. Sőt, az átmeneti időszakokban, ősszel, amikor már jön a hideg, vagy tavasszal, amikor még nem melegszik át igazán a ház, nagyon is jól jöhet egy sparhelt!

Most pedig, amikor konyhafelújítás előtt állunk, rájöttem, hogy mindenképpen szeretnék egy sparheltot! A fenti okokból egyszerűen azért, mert parktikus lenne a mi régi parasztházunkba is! Be kell vallanom azonban, hogy van már egy sparheltunk a nyitott nyárikonyhánkban, amit tavasztól őszig néhány alkalommal beüzemelünk, sőt, télen is, amikor időzünk valamilyen buli alkalmával: jó körülállni, kezet melengetni fölötte. De az sajnos nem olyan szép virágos, mint a képen láthatók. A konyhába mindenképpen egy virágosat szeretnék!

sparhelt búzavirágos

Azt írtam, azért vágyom rá, mert praktikus. Aztán azt, hogy egy szép darabot szeretnék. És hozzátehetem még azt is, hogy gazdaságos: aprófával, hulladékfával is be lehet gyújtani. De van még egy okom arra, hogy legyen egy sparheltünk a konyhánkban: A múltamból elevenedne meg valami, akárhányszor begyújtanám, feltenném rá az ételt. Hiszen nemcsak a szülői házban volt fatüzeléses tűzhely gyerekkoromban, hanem minden rokonomnál, nagyszülőknél, unokatestvéreknél! És soha olyan finom húslevest, hájas-szilvás levelet nem ettem azóta sem, mint ami azokon készült!

sparhelt német

A szakemberek szerint a sütemény azért lesz benne nagyon jó, mert a sütőben rövid idő alatt egy vékony kemény réteg keletkezik a tésztán, ami aztán nem engedi ki a nedvességet, ezért a tészta puhább lesz, és lassabban szárad ki. A lassú főzés pedig, amikor a sparhelt szélére húzva száz fok alatt készül az étel, az egyik legegészségesebb főzési technika. Férjem mesélte, hogy amikor gyerek volt, anyósom vasárnap reggel nyolc körül felkelt, feltette a húslevest, aztán még visszafeküdt heverészni, a leves pedig délre elkészült!

Na, ezt a visszafekvős húslevesfőzést én is ki fogom próbálni!

Kóczián Mária

Fotók: Felicity & Emese

Vidéki élet a Talitán:

Tyúksztori

Isteni a termés! – Naplójegyzetek 1.

Mulcsozz!

Csaba testvér és a kilenc diófa

Így dolgozott a bolgárkertész!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162