Talita

Keresztény női magazin

Spielhózni – Szerelem helyett olcsó bóvli

Spielhozni1
Varga Péter „Spielhózni” címmel könyvet írt, és érdekfeszítő előadásokat tart a fiú-lány kapcsolatokról, szexualitásról, párválasztásról, házasságról. Felhívja a fiatalok figyelmét az érzelem nélküli testi kapcsolatok veszélyeire, és hangsúlyozza az igaz szerelem, szeretet, az egymás iránti tisztelet, megbecsülés és bizalom fontosságát.

Vele készített interjút Kovács Erzsébet.

– Miért tartja fontosnak ezeket a találkozókat, előadásokat?

– Azt tapasztalom, hogy a fiatalok ki vannak éhezve arra, hogy józanul beszéljünk a szerelemről, szexualitásról, házasságról. Úgy vélem, a mai fiataloktól elveszik a szexualitás örömét, szépségét, és olcsó bóvlit kínálnak helyette. Nem erkölcscsősz vagyok én, de nem lehet ezeket a gyönyörű érzéseket a nemi aktusra redukálni. Azért tartom fontosnak, hogy beszéljünk erről a témáról, mert nem akarom, hogy a fiatalok később szenvedjenek. Nem igaz, hogy normális dolog az, ha 14-15 évesen egy párkapcsolatot rögtön egy nemi aktussal kezdenek. Ennek a kapcsolat csúcsának kellene lennie, a házasságkötés után.
Meg kell tanulniuk a fiataloknak, hogy testükkel is ki tudják fejezni érzéseiket. A testükkel a lelküket kell megmutatniuk! A testükkel azt kell kifejezniük, hogy „szeretlek”, és nem csak azt, hogy „kívánlak”. Ezt a két dolgot el kell tudni választani egymástól. Aki igazán szereti a társát, az akkor is szereti, amikor kívánja, s jobban tudja szeretni, mint kívánni.
Ha józan tud maradni, s nem használja ki a másikat, akkor nem okoz a szerelmének fölösleges rettegést: terhes lett-e vagy sem. Ez az igazi szerelem, s ilyen kapcsolatban tud várni mindkét fél. De sajnos a világ azt lihegi nekik, hogy kívánd, kívánd, és csináld, csináld! Szerezd meg, mondják a reklámok, szerezd meg most, azonnal és gyorsan, minél olcsóbban és minél egyszerűbben! Persze gyönyört lehet szerezni elég gyorsan, de ami utána jön, az ürességről már elfelejtenek beszélni. A szexualitás jóval több, mint a nemi aktus.

– Házasság, szerelem…

– Nekem az a rögeszmém, hogy nem mindegy, kivel házasodik össze az ember. A társunkat ki kell választani. Meg kell ismerni egymást. Ki kell fürkészni, mi az, ami idegesít a másikban, s el kell dönteni: el tudom ezt viselni vagy sem. Igen fontos, hogy egy kapcsolatban még házasság előtt kiderüljön: tudnak-e beszélgetni egymással a fiatalok, mert bizony ennek hiánya nagyon sok házasság felbomlásának okozója. Akkor inkább még egybekelés előtt szakítsanak, amikor még nem szenvednek könnyelműségük miatt a gyerekek. Sajnos a fiatalok nem mernek szakítani, félnek a szakítástól, pedig sokszor ez az egyetlen lehetőség, hogy később boldogok lehessenek. Persze amikor szerelmes az ember, nehezen fogadja ezt el.
Azt mondják, a házassággal a szerelem meghal. Ez nem baj. Hisz csak a lángolás, a hév múlik el, az igazi értékek megmaradnak. Egymáshoz közeledni idő kell, és lassan kell közeledni lelkileg és testileg is, hogy a kapcsolat valóban boldogító legyen, és ne csak egy testi élvezkedés. A „szeretlek” az sokkal több, és sokkal gyönyörűbb dolog. Ez azt jelenti: tudom, hogy ki vagy, kezdelek ismerni, ismerlek, bízom benned, és nézd csak, te is bízhatsz bennem! Csodálatos dolog! De ezt az ágyban nem lehet elkezdeni. Csak úgy érhetjük el, mint ahogy a Kis herceggel barátkozott a Róka: Gyere, üljél le, aztán mindennap egy kicsit közelebb ülhetsz! Sajnos a fiatalok többsége manapság már nem így csinálja, hanem tornamutatványokba hajszolják bele magukat. Mert ez így szokás. De ez ne szokás legyen, a szerelem az nem szokás, nem divat, az egy életre szóló élmény legyen!
A szerelem tud várni. Az élvezkedés nem. Ne csináljunk hát úgy, mint a kutya, mert utána kutyául is érzi az ember magát!…

Spielhozni2

„Belezúgtam, de minek?

Mit szépítsük a dolgot, egyáltalán nem mindig igaz, hogy abba leszek szerelmes, akibe érdemes. De attól még szerelmes lehetek, hogy az egésznek semmi értelme sincs.
Ilyenkor is fontos őszintének lenni, és szembenézni a ténnyel: bizony, alaposan belezúgtam… Ha nem vallod be magadnak, akkor is dolgozik benned a szerelem ereje, és esetleg olyan dolgokba visz bele, aminek utólag Te sem nagyon örülnél. Mit tegyél hát, ha belezúgsz valakibe, de semmi értelme?
Zúgasd ki magad belőle! Ilyet lehet csinálni? Egyesek szerint – akik különben ki is próbálták a módszert – lehet. Hogyan?
Az első és talán a legfontosabb dolog, hogy nem szabad látni, találkozni vele. Ez persze néha nehéz feladat. Lehetnek olyan esetek, hogy az élethelyzetetek miatt – ha akarod, ha nem – rendszeresen találkoztok. Ha nagyon súlyos az eset – vagyis ha mindenképpen szükséges, hogy kigyógyulj a szerelem-betegségedből –, akkor arra is rákényszerülhetsz, hogy valamilyen lényeges dolgon változtass az életedben. Szerencsére azért általában nem ennyire nehéz a helyzet. Elég, ha bizonyos helyekre nem mégy el…
Fontos, hogy ne lássad azt, akiből ki akarsz zúgni, mert ha újra és újra látod, megint csak rád néz azokkal a gyönyörű szemeivel, és akkor neked megint annyi…
Ha sikerül megoldanod, hogy ne találkozzatok, azzal még messze nincs elintézve a dolog. Mert attól még folyton eszedbe jut, „kénytelen vagy” ábrándozni róla. (…)
Mennyi ideig kell szenvedni egy reménytelen vagy értelmetlen szerelemtől? Sajnos erre nem tudok semmi biztosat mondani. Azért ne essél kétségbe, egy-két hónap elég szokott lenni. Legfeljebb egy kicsit több… De esélyed csak akkor van, ha tényleg rászánod magad, és valóban akarsz is kizúgni belőle. Ha nem igazán akarod, és már szinte élvezed, hogy Te milyen szerencsétlen vagy, akkor ne is reménykedj!”

(Részlet Varga Péter: Spielhózni c. könyvéből)

Többet is olvashatsz itt:

http://www.spielhozni.hu/

Párválasztós cikkeinkből:

Első szerelem 5. rész – Szerelmespár lettünk

Van értelme várni! – Jegyespárok 1.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162