Sült hal brokkoliszósszal
Böjtidőben hétvégi ebédnek ajánlom ezt a finom ételt.
Hozzávalók 5 személyre:
- 2-3 nagy halfilé (ajánlom a busát, harcsát, pontyot, de más is megfelel)
- fűszerek a halhoz: 2 fej fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, borsika, oreganó
- só
- kb. fél dl olíva olaj
- 2 fej 50 dkg körüli brokkoli
- 1 nagy (450 g-os) tejföl
A halfilék mindkét oldalát besózom és megfűszerezem. Tepsibe fektetem, rászórom a fokhagymagerezdeket, meglocsolom olívaolajjal, és egy kevés vizet (kb. fél dl-t) is öntök alá. Fóliával lefedem, majd sütőben puhára párolom. Ha már a belseje is átfőtt, leveszem a fóliát, és barna színűre sütöm.
A megmosott brokkolit rózsákra szétszedem, annyi vízben puhára főzöm, amennyi épp ellepi. A víz olyan sós legyen, mint egy leves. A megfőtt brokkoli felét szűrőkanállal kiemelem, a többit a vízzel együtt krémmé turmixolom. Belekeverem a tejfölt, tovább turmixolom együtt. Én ezt a krémet nem fűszerezem, de ízlés szerint lehet bele tenni porrá őrölt fűszereket. A végén visszateszem az egészben hagyott brokkoli rózsákat a krémbe. Aki a teljesen krémes állagú szószt szereti, az egészet turmixolja össze! Külön tálkában, köretként adom a sült hal mellé.
Kölnei Lívia
Halas receptjeinkből:
Fokhagymás-mézes mártás halas menühöz
Tweet