Talita

Keresztény női magazin

Szaloncukor házilag

szaloncukorlead
Végre sikerült időpontot találnunk, amikor mindenki ráért a reggeliző-kör tagjai közül, és meg is ígérte, hogy jön. Csak Judit volt bizonytalan, éppen ő, akivel éveken át együtt főztük a szaloncukrot, ami szegedi nagymamám szaloncukrát ídézte. 

A reggeliző-kör azt jelenti, hogy minden pénteken együtt reggelizünk, otthon lévő kismamák vagy nagyobb gyerekek munkanélküli anyukái.

Judit is igent mondott, de akkor eszembe jutott, hogy régen láttam a kézzel írt receptet. Utoljára nyáron, amikor meszelés miatt átrendeztem a szobámat.

szapan_advent_szaloncukor_052

Hol lehet? – jutott eszembe néha, míg el nem jött a pillanat, amikor már tovább nem halogathattam a keresést. Arra emlékeztem, hogy tejpor kell bele. Judit sem emlékezett többre. A lányok türelmetlenek voltak. Keresni kezdtem, míg végül ráakadtam az alábbi receptre:

Hozzávalók:

50 dkg cukor

1,5 dl víz

50 dkg tejpor

10 dkg kakaó

15 dkg darált dió

15 dkg vaj

fél dl rum

A baj csak az volt, hogy a tejpor drága, ráadásul a közeli kisvárosban nem is árultak. Így az adományba kapott instant vaníliás ital porát használtuk tejpor helyett, mert annak is nyolcvan százaléka tejpor volt.

szapan_advent_szaloncukor_057

Először egy adagot készítettem, amíg a többiek diót törtek.

A cukrot felfőztem a vízzel, pár percig főztem, de nem forraltam (!), majd hozzáadtam a kakaóval elkevert tej(pótló)port, fakanállal eldolgoztam, majd lehúztam a sparherdről. Belekevertem a többiek által előre megpirított és ledarált diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is.

szapan_advent_szaloncukor_058

Hamar sűrűsödött, így gyorsan az előre kivajazott tepsibe öntöttem, és beraktam a kamrába hűlni. De előbb még megkóstoltuk.

– Ennek Sportszelet íze van! – kiáltott fel Éva.

– Szereted a Sportszeletet? – kérdezte Judit.

– Szeretem – mondta Kati.

Én meg azt gondoltam, a többibe kevesebb rumot teszek, mert a diót így alig lehetett érezni. Utána még készítettünk hat adagot, azokat is tepsikbe öntöttük, és mindenki hazavitt egyet. Ha megdermed, másnap vizes késsel felvágja, és sztaniol papírba csomagolja, mert Orsi szerint az a legjobb, csak sehol nem kapni.Talán a művészellátóban, Pesten. Zsuzsu úgy vélte, a fényes karácsonyi csomagoló is megteszi.

szapan_advent_szaloncukor_064

 

Konkoly Edit

Nyitókép

A többi fotó a szerző felvétele

 

Konkoly Edit korábbi receptjeiből:

Rakott csillagtök

Céklasaláta

Mángoldos tészta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162