Talita

Keresztény női magazin

Számítógép: hobbi vagy mánia?

 

szamitogepfuggoseg
A számítógép-függőség egy viszonylag új szakkifejezés, amit egyre gyakrabban hallhatunk, és amely magába foglalja a videó játékok és az internet túlzott használatát is. A pszichológusok internet-függőségnek („Internet Addiction Disorder: IAD”) mondják a jelenséget.

Mint minden betegségnek, az IAD-nek is különböző szintjei léteznek. Eddig az alkohol, a szex és a drog váltott ki leggyakrabban függőséget, bár lehetünk mozgásfüggőek, televíziófüggőek vagy evésfüggőek is. A tévé és az internetfüggőséget csupán mostanában ismerték fel, hiszen akárcsak a többi hasonlóba, ebbe is észrevétlenül csúszunk bele. A nyugati talk show-k tele vannak olyan párokkal, akiknek a kapcsolata éppen a számítógép-függőség miatt ment tönkre. Hosszú órák a neten, számítógépes játékok, amelyeket minden nap játszani kell, éjszakába nyúló chatelés, ezek mindegyike a partner, a barátok elhanyagolásához vezet.

Az újonnan felfedezett mentális betegséggel a média sokat foglalkozik, leginkább azért, mert sajnos a gyerekeket különösen is érinti. Új keletű kutatások bizonyítják, hogy a fiatalok gyakran dühöngnek, ha elveszik tőlük a számítógépet, vagy videó játékot. A megvonás hatása lehet dühkitörés, vagy a hangulat ingadozása.

De kik is a számítógép-függők? Mikor válik egy hobbi mániává?

Mint a többi függés esetében, itt is vannak kérdések, amelyeknek megválaszolása világossá teheti, hogy valaki függő vagy nem. Legfontosabb tudnunk, hogy valaki mennyi időt tölt a gép előtt, és mennyi időt valódi emberek között, a való életben.

Másik módja annak, hogy eldöntsük, számítógép-függésről van-e szó, az életstílus vizsgálata. Nézzük meg, hogyan éltünk akkor, amikor még nem volt számítógépünk, és mostanában, amikor van.

Sokan a munkájukat vesztik el a túl sok netezés miatt. Mások fogadásokat kötnek a neten, és hatalmas adósságokat halmoznak fel.

A számítógép-függőség gyakran kapcsolódik a számítógépes szerencsejátékhoz, néhányan elképesztően sok időt töltenek online póker játékkal, míg óriási pénzeket veszítenek.

Ahogy minden függőség esetében, itt is tehetünk lépéseket a betegség kezelése érdekében. Megoldás lehet a számítógépen töltött órák korlátozása. Ha otthon folyamatosan be van kapcsolva a gép, akkor segít, ha kikapcsoljuk pár órára. Gyermekek esetében, pedig bevált módszer, ha minden este csak egy órát játszhatnak.

Sajnos egyre többen töltjük szabadidőnket a virtuális világban, amit ráadásul észre sem veszünk, csak azt, hogy egyre magányosabbak vagyunk. Romlik életminőségünk, csökkennek szociális képességeink.

 forrás: http://www.wisegeek.com/what-is-computer-addiction.htm

 

 A kábítószer-függőségről való leszokásnál tapasztaltakhoz hasonló testi és lelki tünetek jelentkezhetnek a Facebook-generáció tagjainál, ha akár egyetlen napra is megfosztják őket a nettől – figyelmeztettek szakemberek. Egy nemzetközi vizsgálatban 12 egyetem vett részt a világ különböző részeiről. Az intézmények önkéntesei egy egész napot töltöttek el internet, mobiltelefon, iPod, televízió, rádió és újság nélkül. Néhányan a dohányzás felhagyásakor jelentkező tüneteket produkáltak, sokan a kemény drogokról való hirtelen leszokáshoz hasonlították a benyomásaikat, vagy ahhoz az érzéshez, amikor keményen diétáznak. Az állapotot „információ megvonási rendellenességnek” nevezték el a szakemberek. A fiatalok szorongás és elzártság érzéseiről számoltak be. De előfordult, hogy kísérleti alanyok sétáltak, meglátogatták a barátaikat. „A legmegdöbbentőbb az volt a számunkra, hogy az emberek mennyire váltak függővé a modern technológia vívmányaitól” – mondta a kísérlet vezetője, majd hozzátette, hogy sokan közülük zavarónak és kellemetlennek érezték a csendet. Később azonban egyre több dolgot kezdtek el felfedezni maguk körül, például a madárcsicsergést, vagy a szomszédok beszélgetését. A résztvevőknek a mobiltelefon-hiány és a Facebook-on történő eseményekből való kimaradás okozott nehézséget, illetve a zene hiánya, bár végül a kísérleti alanyoknak csak egy kis hányada élte meg tragédiaként a tapasztaltakat. (hvg.online nyomán)

Kisgyörgy Eszter


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162