Talita

Keresztény női magazin

Szappant főztünk

 

szappanf32
Két éve próbálkoztunk először
, akkor nem jött össze. Most viszont fahéjas, mézes, mentás, citromfüves szappanok is születtek az Élni jó házban Száron, február utolsó hétvégéjén.

Hamarabb érkezik Péter, hogy előkészítse a terepet. Hatalmas pelyhekben hull a hó, így késő estig havat lapátol, hogy szabad járásunk legyen az üstökhöz, amelyben lúgból és olajból a szappan fog főni. Másnap azonban esőre ébredünk. A hó elolvadt, minden tiszta sár. Izgulunk, hagy vajon mindenki eljön-e, aki ígérte.

szappan17 Eljöttek! Az ország szinte minden részéről érkeznek tanulni vágyók, akik lelkesen jegyzetelik Péter szavait, és fotózzák a szappant, ami először mézszerűen folyékony.

szappanf20Bettit (a képen) Ica, a barátnője fizette be a táborba. A fiatal nő nem tudta, hová jönnek, csak a kapuban árulta(m) el, hogy mi is ez az egész. “Csak annyit mondott Ica, hozzak meleg ruhát.” Ica és Betti Debrecenből érkeztek, és sokat nevetnek.

szappanf5

Sötétedésig dolgozunk. Este a közös vacsora (kenyérlángos) után beszélgetünk. Kiderül, több közös is van bennünk. Például mindnyájan saját magunk urai igyekszünk lenni a munkában. Van köztünk méhész, falusi vendégasztal-tulajdonos, tréner, kürtöskalács-készítő. Néhányan már korábban is próbálkoztak szappankészítéssel.

szappanf13

Másnap ismét tűzre kerül a szappan. Most tesszük bele a finomságokat, mint a levendulát, a mézet, tejet, kamillát, fahéjat, szegfűszeget.

szappanf24

Formába öntjük, és még melegen felszeleteljük.

szappanf34

Lassan vége a tábornak. A képen Erika a legkisebb gyermekével. Három gyermekével, férjével és a nagymamával érkezett. A nagymama az unokákra vigyázott, amíg a szülők a szappanfőzés fortélyait sajátították el.

 

Konkoly Edit

A fotók a szerző felvételei.

 

Cikkünk hasonló témában:

Győzőtt a szappan

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162