Talita

Keresztény női magazin

Szerelmem, Szarajevó

szarajevó bazár mellett
A menekültválság közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy az iszlám vallás történelmileg is jelen van kontinensünkön, nem is olyan messze, alig néhány száz km-re délre a magyar határtól, ahol muszlimok milliói élik életüket. – Varga Tímea úti beszámolója:

 

Bosznia-Hercegovina lakosságának nagyobb része muszlim, kisebb része ortodox keresztény, még kisebb része pedig egyéb (katolikus, protestáns) vallású. Épp ez vonzott Szarajevóba és Mosztárba: látni szerettem volna Európában egy csöpp Közel-Keletet, muszlim hívőket saját, békés környezetükben, és látni szerettem volna mecseteket, amelyek nem csupán műemlékek, és hallani szerettem volna a müezzin imára hívó dalát.

szarajevó ortodox templom

szarajevó óváros

És mindezt meg is kaptam. Az óvárosban, a bazárban nyüzsögnek a turisták és a helyi lakosság, megcsodálhatjuk a míves réz teáskészleteket, a gyönyörű, színes keleti kerámiákat, de a forgatagban időről időre mecsetekbe botlunk. Vannak apróbb, csendes mecsetek, amelyeknek az udvarára kívülálló alig mer belépni, de vannak olyanok is, ahol jönnek-mennek, bámészkodnak az arra járó kíváncsi látogatók. De abban megegyeznek, hogy mindegyikük az Istennel való találkozásnak, az imának a helye, és nem csupán a nap egy-egy kijelölt órájában, hanem folyamatosan. Udvarukon kút áll, ahol az ima előtti rituális fürdőt végzik el a hívek, nem zavartatva magukat a bámészkodóktól, és ha épp nincs nyitva a mecset, akkor cipőjüket, papucsukat levéve, a bejárattól jobbra és balra, szőnyegekkel borított fedett téren imádkoznak, akár többen együtt, akár egyedül.

szarajevó mecset

szarajevó kút

szarajevó imádkozók

Egy-egy mecsetbe mi is bemehettünk, volt turistáknak fenntartott idő. Nekem kendőt kellett tennem a fejemre, bár ezt csupán kérték, nem ellenőrizték. A 36 fokos melegben erre nem voltam felkészülve, így a kincstári kendőt kellett megvárnom. Mikor megérkezett, egy muszlim fiatalember úgy adta át, mintha a kendő is, én is igazgyöngyök volnánk. Pillanatok alatt megéreztem ennek a viseletnek, szokásnak a szépségét, a férfi és a nő egymás iránti tiszteletét.

A mecset pedig számunkra is az ima helye lehetett: egyszerre csupán néhányan voltunk bent, járkálni nem lehetett, így leültünk a földre, és szemünk körbejártatása után hagytuk, hogy hasson ránk a szent tér – Isten jelenléte.

szarajevó mecset belső

Késő este és kora reggel pedig a müezzinek dalára riadtunk és ébredtünk. Szállásunk ablakából több mecsetre is ráláttunk. Mindegyikből szólt az imára hívó szó, melyeknek egymásba fonódó, arabul recitáló hangjai hosszú percekig betöltötték a várost: „Allah a legnagyobb. Tanúsítom, hogy nincs más Isten, csak Allah. Tanúsítom, hogy Mohamed Allah prófétája. Gyertek imádkozni! Gyertek az üdvösségre! Allah a legnagyobb. Nincs más Isten, csak Allah.”

szarajevó látkép

Varga Tímea

 

A szerző fotóival

A Talita úti beszámolóiból:

Képkockák Barcelonából 1. – Ezerarcú város

Itália, la bella! 1. – Úti jegyzetek

Sümeg, a nyitott templomok városa

Családdal Keszthelyen, a Festeticsek ölelésében

Velencei hangulat – csatornaszag nélkül


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162