Talita

Keresztény női magazin

Szilvás süti könnyű, kelt tésztából

 

szilva_006
Itt a szilvaszezon! Ebből a finom, értékes gyümölcsből sokféle finomságot készíthetünk, ezek közül egyet most megosztunk a Talita olvasóival.

A kelt tésztás sütiket nagyon kedvelem. Gyerekkori élmények jutnak az eszembe, amikor nagymamám gyúrta és kelesztette a buktát és a kakaós tekercset. Sokáig úgy gondoltam, hogy ezek macerás sütik, sok velük a tennivaló. Gyúrás, kelesztés, nyújtás… Ezért aztán bármennyire is a kedvenceim, ritkán fordulnak elő a konyhámban. De ez a szilvás, kelt tésztás süti, ez igazán a lusta szakácsok kedvence lehet! Szerintem más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, pl. barackkal vagy cseresznyével, meggyel vagy akár eperrel, málnával, szederrel is. Mivel most van a szilvaszezon, én az eredeti recept szerint, szilvával készítettem.

Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
5 dkg cukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
másfél kg szilva

Az édes morzsához:
15 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
20 dkg liszt

Az élesztőt össze kell keverni a langyos tejjel és kevés cukorral, majd dolgozzuk össze a liszttel, a puha margarinnal, a cukorral és a tojással. Ha összegyúrtuk, fél órát pihentessük meleg helyen. Amíg a tésztánk pihen, magozzuk ki a szilvákat, és vágjuk félbe.

Készítsük el az édes morzsát, amit majd a süti tetejére kell szórni: egy edényben keverjük össze a puha margarint, a cukrot és a lisztet. Ne gyúrjuk, csak morzsoljuk az ujjainkkal, mivel ez nem tészta lesz, csak morzsa!

Ha letelt a félóra, nyújtsuk ki a tésztánkat a tepsi méretére, és mielőtt beletesszük a tésztát, tegyünk sütőpapírt a tepsibe. Én bevallom, nem bajlódom a nyújtással, csak egyszerűen beleteszem a tepsibe a tésztát, a sütőpapírra, és szétnyomkodom, szétlapítom. Sűrűn rakjuk rá a szilvát úgy, hogy a szilva belseje felfelé nézzen. Szeretem a fahéjat, ezért egy keveset a szilvára szoktam szórni. Már csak a morzsát kell a tetejére morzsolni, és kész is van. Előmelegített sütőben süssük, villanysütőben 5. fokozaton, gázsütőben 4. fokozaton! Sütési idő kb. 25-30 perc. Akkor van készen, ha a morzsa barnulni kezd.

Jó étvágyat!

 

R. Nagy Csilla


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162