Talita

Keresztény női magazin

Szülés szeretetben – 3. Tanácsok várandósoknak

vrandssgapa
Folytatódik sorozatunk Debra Pascali-Bonaro és Elizabeth Davis az „Orgazmikus szülés” (Jaffa Kiadó, 2011) című könyve alapján.

Legyünk egészségesek a várandóság alatt, halljuk minduntalan a védőnőtől. De mit is jelent az egészség?

Azt nagy vonalakban mindenki tudja, hogy helyes táplálkozást, bőséges pihenést, rendszeres testmozgást, kevesebb stresszt. Ha ehhez hozzávesszük az érzelmi egészséget, vagyis a pozitív gondolkodást, a jó kommunikáció- képességet, a problémamegoldó-készségeket, az egészséges szexualitást, a megfelelő önértékelést, a kreatív önkifejezés módjait – máris teljesebb képet kapunk.

Anya és baba táplálkozása

Fogyasszunk bio élelmiszereket, lehetőleg frisseket. Igyekezzünk minden nap friss zöldsalátát enni zöldpaprikával, hagymával, télen káposztával, brokkolival, céklával, répával, zellerrel, fehérrépával, paszternákkal. Igyunk napi két liter folyadékot, amelybe nem számít bele a kávé, a fekete tea, a koffeintartalmú üdítők és energiaitalok, mivel ezek folyadékvesztést okoznak, és növelik a vérnyomást. Kerülendő az alkohol is! Ha gyógyteát iszunk, olvassuk el a hátoldalán, várandósság alatt nem kerülendő-e. A málnalevél tea például javítja a méhfal izomtónusát.
A várandós nőnek napi 80 mg fehérjére és 3000 kalóriára van szüksége. A lényeges tápanyagok legideálisabb forrása a természetes étel, de bizonyos táplálékkiegészítőkkel a nem teljesen tökéletes étrend is helyrehozható.

A következők napi mennyisége javasolt: E-vitamin:400 egység, C-vitamin:500mg, folsav:800qg, vas:75mg, kalcium:1200mg, magnézium:600mg, cink:20mg, halolaj:900mg

vrandssgevs2Ne feledjük, hogy az E-vitamin zsírban oldódik, a C-vitamint és a vasat az utóbbi jobb felszívódása érdekében együtt érdemes szedni, ugyanakkor a kalcium és a vas gyengítik egymás hatását. A vas nagyobb mennyiségben mérgező lehet, így ne vigyük túlzásba szedését. Helyette inkább vasforrásként szolgáló ételeket érdemes enni, mint például a fekete bab, a lencse, a tökmag, a napraforgómag, a szezámvaj, az aszalt szilva, és annak leve. A halolaj csak nemrégiben vált a leglényegesebb tápanyagok egyikévé. Hatására a babánál jobban fejlődik az agy, magasabb lehet az intelligenciaszint, élesebb lehet a látás, az alvás kiegyensúlyozottabb lesz, kevesebb viselkedési probléma várható.
Hogy miből mit és mennyit fogyasszunk, azt belső hangunk megmondja nekünk,. Igaz, ezt elnyomhatja valamilyen függőségünk. Például ha anorexiában, bulimiában, vagy túlevéses zavarban szenvedünk.
Az étellel való egészséges viszony kialakítását zavarhatja a negatív testkép, az alacsony önbecsülés, az önmagunkban való kétkedés és haszontalanságérzés.
A várandósság csodálatos lehetőség arra, hogy megtanuljuk szeretni magunkat, és törődni magunkkal.
Ha bízunk saját étvágyunkban, és igazán képesek vagyunk élvezni az ételt, akkor képesek vagyunk szex közben is elengedni magunkat a férjünkkel, és élvezni az intimitást. A szenvedély csúcsán nem számít a testképünk, ilyenkor képesek vagyunk egyesíteni énünk testi-lelki vonatkozásait, vagyis az eksztázis kapujában lehetünk.

Torna

A várandósság alatt fontos, hogy megfelelő testmozgást végezzünk, ami lehet az úszás, a kismamajóga, a pilates, vagy a tánc. A hastánc különösen jót tesz, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem a férfiak elcsábítására jött létre, hanem a vajúdó nőket segíti az erőkifejtésben.
Jó, ha tudjuk, hogy az első szülés átlagos kalóriafelhasználása egyenlő egy nyolcvan kilométeres túráéval.

Visszatérve az első fejezetben említett orgazmikus szülésre, vagyis a szex és a szülés közötti párhuzamra, gondoljunk arra, hogy a szexben való aktív részvételünket mennyire befolyásolja a fáradtság, egy érzelmi probléma, vagy túlzott aggodalom valami miatt. A szeretkezés, de vajúdás és a szülés során is a legjobb az adott pillanatban maradni, nem gondolni múltra, jövőre.

„Mindennap kirándultam vagy sétáltam, és mivel tisztában voltam vele, milyen fontos a táplálkozás az egészséges várandóság szempontjából, odafigyeltem, mit eszem. És sokat szeretkeztem. 15 éves koromban voltam jelen az első otthonszülésnél, így már eleve úgy gondolkodtam, hogy a szülés jó, veszélytelen és megbízható dolog. Csak pozitív születés-történeteket hallgattam végig. Tudtam, mit kell tennem és azt is, hogy képes vagyok rá.” Demetria C. Svájc

vrandssgtorna1

Az újszülött gondozásának első hat hete valószínűleg életünk egyik legnehezebb feladata lesz. Ha megfigyeljük, milyen nagymértékben emelkedett az elmúlt évtized során a szülés utáni depresszióban szenvedők aránya, érthetővé válik, milyen fontos a közösség segítsége. Milyen sokat jelenthet már az is, ha egy másik anya beugrik hozzánk a kisbabájával egy teára, milyen megnyugtató, ha valakivel megbeszélhetjük aggályainkat, milyen nagyszerű, ha együtt cseperednek a gyerekeink.

„A várandósság hónapjaiban csak megbocsátással, dühkezeléssel és gyógyítással kapcsolatos könyveket olvastam. Mindezt azért, hogy tisztázzam a múltamat, és el tudjak jutni a következő lépésig. Hogy igazán sikerüljön lányból anyává válnom.” Saskia S.

Tehát az optimális egészséghez, jó, ha ráhangolódunk önmagunkra, odafigyelünk testünkre, megfigyeljük érzelmi állapotunkat, azt, hogy mit kívánunk, mitől stresszelünk, mennyire vágyunk mások társaságára, vagy épp ellenkezőleg – egyedüllétre.

„Amikor tudtam, úsztam, és mindennap sétáltam. Vonzott a tenger (…). Néha vacsora után hosszú sétákra indultam egyedül, és totyogó kislányaimat otthon hagytam az apukájukkal. Ezek az alkonyati séták alkalmat adtak arra, hogy imádkozzak, ráhangolódjak az ösztöneimre, és a Szentlélek sugallataira. A testmozgástól rugalmasnak és egészségesnek éreztem magam. Mindennap szántam időt arra, hogy nyújtó gyakorlatokat végezzek egy matracon. Saját magam által összeválogatott szülészenét hallgattam, és közben végigcsináltam a következőket: törökülés, hasi légzés, terpeszülés, négykézláb állás, medencebillentés és körzés, békaülés, guggolás…” Julia B.

 

Konkoly Edit

 

Folytatjuk.

Előző részek:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=536

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=547


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162