Talita

Keresztény női magazin

Szülés szeretetben – 4. Várandós szex és lelki gyógyulás

varandos3
„Abban a pillanatban, amikor a legerősebbnek kellene lennie a fájdalomnak, orgazmikussá vált. Nem volt többé fájdalom, egyáltalán nem, hanem egy párhuzamos valóságba kerültem, hihetetlen volt. A testem az erő és a fény folyójává változott, egy csodálatos fehér fénnyé. És a kisbabám ott volt benne.” (Francoise R. Franciaország ) Folytatódik sorozatunk Debra Pascali-Bonaro és Elizabeth Davis az „Orgazmikus szülés” (Jaffa Kiadó, 2011) című könyve alapján.

A várandósság alatt előfordulhat, hogy jobban kívánjuk a testi közelséget, a beszélgetést, a támogatást. Nagyszerű alkalom ez arra, hogy gyógyítsuk esetleges szexuális traumáinkat.

Gyermekvárás és testi szerelem

Lenyűgöző, hogy a várandósság alatt mennyire megváltozik egy nő teste! Megnövekszik a pajzsmirigy, az egész testben kitágulnak a véredények, lelassul az emésztés, a mellékvese olyan anyagot termel, amelynek negatív hatása is van. Az első hetekben csökkentheti a szexuális vágyat, amíg a megemelkedett oxitocinszint át nem veszi az uralmat. A változások hatására megjelenő terhességi rosszullét, valamint a gyakori vizelési inger miatt a nemi vágy is megcsappanhat.
Ne feledjük, hogy miközben mi magunk is fokozatosan alkalmazkodunk a várandóssághoz, férjünknek is lehetnek aggályai, többnyire arra vonatkozóan, hogy készen áll-e az apaságra. Ha feszültnek látjuk a párunkat, minden lehetséges dolgot tegyünk meg azért, hogy meginduljon köztünk a kommunikáció. Az intimitás feltétele, hogy képesek legyünk valós alapokra helyezni kapcsolatunkat.

varandos2

„Lalóval sokat beszélgettünk a szülésről és az ezzel kapcsolatban felmerülő érzéseinkről, és támogattuk egymást. Néha egyikünkben megfogalmazódott egy-egy aggály, és a másikunk megnyugtatta, legközelebb pedig fordítva. Csodás kötődés alakult ki köztünk attól, hogy együtt vállaltuk az egészet. Csak megerősítette szerelmünket.” Taneal B.

A várandósság korai szakaszának átalakulásai sokszor okozzák testképünk átalakulását is, újradefiniáljuk önmagunkat.

„A szülésre való felkészülés egy részét a férjemmel való szeretkezés tette ki a várandósság során. Minden alkalommal, amikor együtt voltunk, úgy éreztem, öröm árad felénk a baba részéről.” Colleen B. New York állam

Amennyiben a leendő apa talán aggódott, hogy az első pár hónapban kárt tehet a babában, ezt súlyosbíthatja, ha már érzi is a kicsit. Az új életet a szíve alatt hordó nő nyílt bujasága a nőiesség két, kulturális és morális szempontból egymásnak ellentmondó nézőpontját olvasztja egybe. A „szűz” és a „szajha” szerepét. Meglepően sok férfinak okoz gondot ez az ellentét, ezért szexuális értelemben bizonytalanul viszonyul társához.
A szexualitás teljes felfüggesztése azonban elidegenedést és bizalmatlanságot szülhet, hacsak nem tartjuk nyitva az egyéb kommunikációs csatornákat.
Úgy tűnik, hogy a szülés szexualitásának mértékét a teherbe esés előtti időszak szexualitása határozza meg.

Az alábbi néhány kérdés segítségével jobban megismerhetjük saját szexualitásunk természetét: 1. Eddig mennyire volt fontos az életünkben a szex? 2.Mennyire tudjuk szabadon, teljes egészében kifejezni saját szexualitásunkat? 3. Milyen könnyen jutunk el az orgazmusig? 4. Mennyire érezzük jelen magunkat egy-egy szeretkezés során? 5. Mennyire vagyunk magabiztosak ilyenkor?

Lehetőség a lelki traumák gyógyítására

Sok nő számára a szexuális önbizalom alapja inkább a jelenlegi és a múltbeli partnerektől kapott visszajelzés, mint saját szexuális stílusuk és igényeik meghatározása.
„ Az első barátom megerőszakolt az egyik randevúnkon, amitől aztán teljesen tehetetlennek és gyámoltalannak éreztem magam mindenki társaságában, akiben amúgy megbíztam.” Cindy C.
Ha a várandósság során képesek vagyunk feldolgozni saját szexuális traumáinkat, a szülés alatt olyan erőket fedezhetünk fel magunkban, amelyek létezését nem is sejtettük.

A bántalmazás áldozatainak néhány közös jellemzője: Úgy írja le önmagát, mint aki sohasem volt gyerek. Túlzottan foglalkoztatja a hatalom kérdése. Túl erős benne a vágy, hogy másoknak megmutassa intim testrészét. Megmagyarázhatatlan fájdalom a közösülés során. Szélsőséges elképzelések a szexualitásról. Túlérzékenység az érintésre. Ismételten kihasználják kapcsolatai során. Erős elidegenedés a családtól. Általános elnyomottság érzése. Közönyösség önmagával és másokkal szemben. Gyerekes viselkedés, öltözködés vagy megjelenés. Ápolatlan külső. Rendetlen környezet és szokások. Személyes határok hiánya. Bizalomhiány. A helyzetnek nem megfelelő vagy túlzott düh. Képtelen megbecsülni másokat. Mások iránti elvakult rajongás. Fanatikus vallási vagy filozófiai eszmék. Beleugrik helyzetekbe, és elhamarkodott következtetésekre jut. Nehezen hoz döntést.

A bántalmazás áldozatainak viselkedése vagy elfojtó, vagy túlságosan nyílt. A régi érzelmeket gyakran a belső vizsgálatok is felszínre hozhatják – egy felmérés szerint a nők 45%-ánál jöttek elő korábbi bántalmazás emlékei nőgyógyászati vizsgálatok során.
A várandósság másféle bántalmazás után is gyógyulást hozhat, akár testi, akár érzelmi, nőgyógyászati vagy szülészeti kérdésről legyen szó. Az érzelmi bántalmazás még nehezebben észrevehető és gyógyítható. Legjobb ilyenkor az őszinte beszéd. Alakíthatunk egy nőkből álló baráti kört, ahol nyíltan merünk beszélni a problémáinkról. Sokat segíthet egy jó lelki vezető, vagy egy terápia is.

„Elszánva a gyógyulásra sikerült átalakítanom a félelmemet bátorsággá, és a felszínre csalogatni a sebeket. (…) A fő gond azonban az volt, hogy képtelen voltam hagyni, hogy a szerelmem fenntartás nélküli, nem célorientált figyelemben részesítsen. Hacsak nem teljesítettem, úgy éreztem, nem érdemlem meg, hogy olyan jól érezzem magam. Ursula F.
Konkoly Edit
Folytatjuk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162