Talita

Keresztény női magazin

Talita Londonban – Izgalmas házak

angolsorhz
Az utcára néző ablakok, ajtóbetétek az igényes, sokszor az igénytelen házakon is gyönyörűek. Színesek, festettek, ólommal rakottak, mind egy-egy kis műalkotás. Valójában a kocsmák hangulatának is fontos tartozékai, a ház történetéről mesélnek. Igaz, átfúj rajtuk a szél és ősztől tavaszig párásak belülről
.

Kedvenc rádióadóm: BBC Radio4, ahol főleg kulturális, történelmi, ismeretterjesztő műsorok mennek, de van humor is meg kertészkedés, és természetesen híreket is mondanak. Mindezt írhatnám a reklám kedvéért is, de ez most nem az.

„Az angol mérnökök mindig a világ élvonalában jártak…” kaptam el az előbb fél füllel. Ez igaz, jó másfél évszázada Széchenyi (állítólag) a bőrét kockáztatva hozott el Magyarországra egy apróra szétszerelt gőzgépet. És ha sok minden már ki is van szervezve a harmadik világba, az angol repülőgép-gyártó ipar most is él.

És ott az építészet: a hidak, a viaduktok és a katedrálisok, amelyek, mivel kevés kivétellel, senki nem bombázta le őket, ma is ámulat tárgyát képezik. A paloták és könyvtárak, a Természettudományi Múzeum Londonban vagy bármi más. De ha a hétköznapi házakra térünk át, ahol a valódi angolok tömegei élnek, a mítosz szertefoszlik.

A lakások többsége még ma is „angol típusú sorház”, angolul „terraced house”. Ezek sok esetben nem mai építésűek, de nem is történelmi értékűek. Az utóbbi ötven-százötven év termékei. Minőségük ingadozó, bár inkább nagyon rossz.

Miből is áll egy ház?

Tégla, vagyis az otthoni klasszikus lukacsos nem látható. Az itteniek tömörek, nehezek és kicsik. A falak vékonyak, és nem szigeteltek. Vagy könnyűszerkezetűek, fából és gipszkartonból. Ezeket az anyagokat ma sokat használják a házak belső szerkezetében, hagyományosan a födém is ebből készül. Előnye, hogy az épület gyorsan elkészül, azonban minden áthallatszik rajtuk.

londonokocsma2

Ablakok: új divat a dupla ablak, amit a régi házakba is beépítenek. Amiket eddig láttam, fémből vagy műanyagból készültek. A fém folyton vizes, lecsapódott rá a benti pára. A műanyagokat olyan minőségben szerelik be, ami még egy otthoni panelban is szégyenletesen csúnyának számítana. Szerencsére a régi szimplát sok helyen megtartják. Nem csodálom: az utcára néző ablakok, ajtóbetétek az igényes, sokszor az igénytelen házakon is gyönyörűek. Színesek, festettek, ólommal rakottak, mind egy-egy kis műalkotás. Az ablakok valójában a kocsmák hangulatának is fontos tartozékai, a ház történetéről mesélnek. Igaz, átfúj rajtuk a szél, és ősztől tavaszig párásak belülről.

Vízvezeték: szinte mindig utólag, falon kívül szerelt. Hideg és meleg vizes csap szigorúan külön. Hogy lehet így fogat mosni? Előbb a hideg vizet eresztem a tenyerembe, aztán hozzá egy kis forrót. Végig folyik mind a kettő. Még jó, hogy a mosogatónál engedélyezett a keverőcsap! Sok ház még a fürdőszoba-divat előtt épült (szerintem csak a második világháború óta építenek fürdőszobákat, bár ez otthon is így volt valahogy), ami azt jelenti, hogy utólag barkácsolják be egy félreeső zugba. Emiatt a kisebb házakban a földszinten nincs is WC (esetleg egy udvari toldásban mégis), s kezet a mosogatónál lehet mosni. A fürdőszobákat csak a legutóbbi időkben kezdték rendesen kicsempézni-járólapozni. A festett fal, padló, padlószőnyeg ma is gyakori. Kedvenc példám a finn barátnőnk által mesélt szauna – padlószőnyeggel!

londonisorhz3

Mivel a fagy gyakorlatilag nem fenyeget, a csatorna az épületek külső falán fut. Jobb esetben benövi egy kúszónövény.

Fűtés: egész évben használatban van, de sosem úgy, mint otthon. Szinte mindig csak kicsit. Nem ismeretlen fogalom a termosztát, igaz, nem minden háztartásban . A mi kazánunkon egy programozó található: negyedóránként egy kis rücsköt elhúzva lehet a ki-bekapcsolást kérni. A kandalló kötelező tartozék, nélküle üres a nappali. Az új házakba is be szokták építeni, bár már alig valaki használja rendeltetésszerűen.

Vagy egy hónapja szokás szerint biciklivel jöttem hazafelé, amikor egy építkezésre lettem figyelmes a szomszéd utcában. De mit csinálnak ezek?! Nem úgy csinálják (azaz az egész ház fölé egy tetőt építenek, eztán kezdik leszedni a tetőt stb), ahogy szokták, hanem csak a ház frontfalát bontják – a födém a levegőben áll! Olyan így a ház, mint egy makett. Mintha bontanák, pedig most építik: új frontfalat téglából.

 

Szilágyi Rita Cecília

Előző részek:

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=496

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=509

http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=481


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162