Talita

Keresztény női magazin

Thomas Merton – Hogyan ismerhetem fel Isten akaratát?

thomas_merton 
„/…/ Nem volna-e szükségünk valami rendszeres, módszeres útra, hogy megismerjük és megtegyük Isten akaratát? Hogyan lehetek hűséges ehhez a titokzatos és szent akarathoz? Honnan tudom, mikor tetszik az áldozat a mennyei Atyának, és mikor csak saját akaratom öncsalása? /…/”

“Az emberi természet nem rossz. Nem minden gyönyör bűnös. Nem minden spontán vágy önző. Az áteredő bűnről szóló tanítás nem azt jelenti, hogy az emberi természet teljesen megromlott, és az ember szabadsága mindig bűnre hajlik. Az ember se nem ördög, se nem angyal. Nem tiszta szellem, hanem test és lélek, azért alá van vetve tévedésnek és rosszakaratnak, de alapvetően hajlandó az igazság és jóság keresésére. Valóban bűnös, de szívében visszhangot kelt a szeretet és a kegyelem. Ugyanígy válaszol embertársa jóságára és szükségleteire is.

Az isteni akarat fölismerésének keresztény módja nem valami elvont logikai művelet. Nem is pusztán szubjektív. A keresztény tagja egy élő Testnek, és Isten akaratának felismerése a Test többi tagjával való kapcsolatától függ: minthogy mindnyájan egyek vagyunk, mint ’egymás tagjai’, azért Isten élő, üdvözítő akarata titokzatos módon egymáson keresztül jut tudomásunkra. Mindannyiunknak szükségünk van egymásra, mindannyian kiegészítjük egymást. Isten akarata ebben a kölcsönös egymásrautaltságban található meg. ’A test ugyan egy, de sok tagja van, a testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így Krisztus is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át. /…/’

A keresztény ’módszer’ tehát nem rituális szabályok és aszketikus gyakorlatok bonyolult sorozata. Hanem mindenekfölött a spontán szeretet erkölcstana, amelyet a keresztény ember és testvére közötti tényleges rokonság ír elő. És a kereszténynek bizonyos értelemben minden ember a testvére. Egyesek ténylegesen és láthatóan tagjai Krisztus Testének. De lehetőség szerint minden ember tagja ennek a testnek; és ki mondhatja meg biztosan, hogy a nem katolikus vagy nem keresztény nem igazult-e meg valami rejtett módon Istennek benne lakó Lelke által, és így – ha nem is láthatóan és nyilvánvalóan – nem igazi testvér-e ’Krisztusban’?”

Forrás: Thomas Merton: Élet és életszentség

Nyitókép

Thomas Mertonról


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162