Töltött karalábé – macerás, de megéri!
„Nem mindegy, hogy a láb akar-é, vagy a kar a lábé?!”
Mostanság már két buszjegy áráért négy fej karalábé is kapható, így a család hétvégi menüjébe is felvettük a karalábé-variációkat. A töltött változatnak van a legnagyobb sikere. Igaz, kicsit macerás az elkészítése, de a látvány magáért beszél.
Íme a „macerás” menetrend, 4 főre:
4 fej karalábét félbe vágok, sós vízben félig megfőzöm, majd közepét kiszedem dinnyevájóval. Kiolajozott tepsibe teszem. Ebbe kerül a töltelék húsos és vega változatban:
Töltelék:
A húsos változathoz 25 dkg darált húst pörköltösen megfőzök. Összekeverem az előzőleg összepárolt 25 dkg vegyes zöldséggel (répa, fehérrépa, zeller, cukkini, hagyma, fokhagyma, zöldborsó) és 25 dkg főtt jázmin rizzsel. Ez lesz a töltelék.
A vega változatot csak 25 dkg párolt vegyes zöldség és 25 dkg főtt jázminrizs keverékével töltöm meg. Fűszerezés ízlés szerint.
Öntet:
A kikanalazott karalábédarabokat 2 dl szója joghurttal, 2 dl rizstejszínnel, sóval, borssal összeturmixolom. Ez az öntet kerül mindkét változatra, így a laktózérzékenyek is ehetik.
Majd a tepsit alufóliával lefedve 30 percre 160 fokos sütőbe teszem. Miután a fóliát levettem róla, a tetejére reszelt füstölt sajtot szórok, és pirulásig sütöm. (A sajt elhagyható.)
Köretnek a töltelékből kimaradt zöldséges rizst vagy borsós rizottót és petrezselymes pirított gombát ajánlok.
A húsos változat mellé paradicsomos darált húst is tehetünk.
Antalffy Yvette
A fotók a szerző felvételei
Korábbi, szezonzöldségekből készült receptjeink:
Túrós tört burgonya medvehagymával
Svájci újkrumpli a “VassMacs’kákoknál”
Tweet