Talita

Keresztény női magazin

Törd meg a közönyt!

szemek2
A metrón ülök, beszorítva két embertársam közé. Táska, csomag, nejlontasak tornyosul a térdemen. De éppenséggel kilátok mögüle. Szemben is összepréselve szoronganak. Hová nézzek? Kínos. Az utasok a semmibe merednek. Nincs nálam könyv sem. Elkezdem bámulni a szemben ülő nő csizmáját.

Pedig vannak egyéb lehetőségeink is. Nekem is, neked is.

Nem olyan bonyolult. Csak bátran, állj neki! Kezdheted kis lépésekkel.

Először elég, ha egyszerűen felemeled a fejed a metrón és az utcán járva. A nyakad legyen laza, és bátran tekints arra, ami felkelti az érdeklődésedet.

Lényeg az elengedettség! A nyakad laza, rendben, de az arcodat sem kell ennyire kordában tartanod! Egyszerűen csak lazítsd el a szádat, az arcizmaidat, még az orrod is másként néz ki, ha feszíted, vagy ha nem! Képzeld el, hogy a szemeid kapuk, amelyeket megnyithatsz, és befogadhatod velük a világ teljességét! Nem biztos, hogy csak szépet és jót fogsz látni, sőt, majdnem biztos, hogy lesz olyan látvány, ami esetleg megijeszt, visszataszít vagy megrendít. De közben nyitott leszel a jóra és szépre is. Ott leszel, ahol éppen vagy. Jelen leszel.

Ha ezt megvalósítod, érzed, hogy a gondolataid is elcsitulnak. Mintha pihennél. Engedd meg magadnak, hogy ne gondolj semmire! Minden megoldódik majd.

Nyitott tekintetedet eleinte csak élettelen dolgokra függeszted, majd egyszer valakinek a szemébe nézel. Lehet, hogy ez félelmetes lesz. Lehet, hogy akire ránézel, hirtelen elkapja a fejét. Az is lehet, hogy te nézel gyorsan másfelé. De gyakorolj rendületlenül! Észre fogod venni, hogy ha a szemed nyitottan tekint egy másik ember szemébe, ez annyira megnyugtató és kellemes lesz a számára is, hogy nem fordítja el a fejét. A tekinteted az övébe kapaszkodik néhány pillanatra, és megérzed, hogy ő is a testvéred, egy teljes élettörténettel a szemében. Szeretet árad belőled, és belőle is. Ez jó. Haladók és bátrak egy kicsit rá is mosolyoghatnak a másikra. Ez még jobb, de nem baj, ha eleinte nem megy. A leghaladóbbak másneműekre is mosolyoghatnak és próbálkozhatnak ezzel a metrón is.

Ezzel a nyitott kapu-tekintettel hamar észre fogod venni, hogy mennyire nagy szükség van rád lépten-nyomon. A hölgy, aki előtted lépked, egy hosszú lila cérnát húz maga után. A nadrágjára tekeredett. Figyelmezteted, rálépsz a cérnára, ő tovább megy, megszabadult tőle: „Jaj, a méteráru boltban voltam, ott szedtem össze, köszönöm!” A lány a babakocsival nem jut be a gyorsétterembe. Kinyitod neki az ajtót, tartod, amíg betolja babát. Közben biztatóan mosolyogsz.

Téged is érhetnek meglepetések. A hivatalban, ahol hatalmas a tömeg, két férfi igazítja el az embereket. Készségesen, türelemmel, nyitott tekintettel. Szinte bánod, hogy fél óra alatt elintéztél mindent.

Vannak persze nehéz pillanatok. A villamoson utazva három megállóban is látod, hogy valaki végigjárja a kukákat, élelemért, üres üvegért. Ez fáj. Nem tudsz segíteni, vagy megpróbálod? Ha van gondolat, amivel vétkezhetsz, akkor van gondolat, amivel jót tehetsz. Küldj egy ilyen gondolatot az elesettek felé! Ha van valamid, amit odaadatsz, add oda nekik. Akár egyetlen szeretetteli tekintet is megváltoztathatja az ember életét! A tiédet is.

Ha mindezt gyakorolod, hasonlítsd össze azzal, milyen volt önmagadba gubózva élni, és milyen most. Mit láttál akkor, és mit most? Hány kedves emberrel találkoztál akkor, és hánnyal most? Kinek segítettél akkor, és kinek most? Ki segített neked akkor, és ki most? Mit gondoltál az emberekről akkor, és mit most? Mit gondoltál magadról akkor, és mit most?

Hogyan szeretnél élni? Úgy, mint akkor, vagy így, mint most?

A te kezedben van a döntés!

nevetk

Kóczián Mária

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162