Torta nyers szilvával – a nyár ajándéka
A család szilvás tortára vágyott, de én nem akartam megsütni a szilvát, sajnáltam volna, ha elveszik a nyers gyümölcs vitamintartalma. Kitaláltam, hogy a finom, érett, felezett szilvákat a kész torta tetejére rakom.
Igen ám, de a tészta és a nyers gyümölcs közé kell még valami „krémes átmenet”! A puding és a vajkrém ötletét elvetettem. Lekvár? Körülnéztem a kamrában, van-e otthon szilvalekvár. Nem volt, de találtam áfonyát. Teljesen megfelel, harmonizál a szilvával az íze és a színe is.
A tészta hozzávalói egy kb. 30 cm átmérőjű, kör alakú tortaformához:
22 dkg lágy vaj vagy margarin
3 egész tojás
22 dkg porcukor
3 kávéskanál házi vaníliás cukor
11 dkg teljes őrlésű (Graham) liszt
11 dkg sima liszt
másfél kávéskanál sütőpor (kb. 3/4 zacskó)
1 csipet só
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál darálatlan mák
4 evőkanál meleg víz
Kell majd még egy kis üveg áfonya- vagy szilvalekvár, kb. 15 nagy szemű, érett szilva, 4-5 evőkanál kristály (vagy barna) cukor, amit őrölt fahéjjal keverünk el.
A tészta hozzávalóit alaposan elkeverem, majd beleöntöm a margarinnal kikent aljú tortaformába. 180 fokon addig sütöm, míg a beleszúrt kötőtűre már nem tapad a tészta.
Ha a torta langyosra hűlt, leveszem róla a formát, és az egészet bevonom a kis üveg áfonya- vagy szilvalekvárral.
Közben a megmosott szilvákat félbe vágom, kimagozom, megszórom a fahéjas cukorral, állni hagyom. Miután levet eresztett, a szilvákat szépen elrendezem a torta tetején, a levet is rácsorgatom.
Már fogyasztható is.
Kölnei Lívia
A képek a szerző felvételei.
Korábbi szilvás receptünk:
Szilvás süti könnyű, kelt tésztából
Tweet