Talita

Keresztény női magazin

Tragikomikus jelenség Hellász földjéről

pink görögkereszt
Egy furcsaságról számolok be Nektek. Elétek tárom a tényeket, és rátok bízom, hogy sírtok vagy nevettek, felháborodtok vagy örültök a leírt jelenségnek és a következményeinek.

A történet igaz. Görögországban egy csoport jött létre egy közösségi oldalon, amelyen egy svéd áruházlánc egyik terméke ellen tiltakoztak a görögök, méghozzá háromezren.

Ez a termék egy kereszt alakú lábtörlő. Pontosabban görögkeresztet formáz. A tiltakozó csoport kifejtette, hogy ez a vallásuk és annak legfőbb szimbólumának a szó fizikális értelmében vett megtiprása. „Hogy mások a lábukat töröljék a mi vallásunkban? Hogy megtapossák azt, ami számunkra a legszentebb?” – hangzik el a petícióban. „Vajon milyen következménnyel járt volna, ha a lábtörlő valamely más vallás ősi jelképét jelenítené meg? Most már mindent szabad?” – írják.

A cikk szerint a legmegalázóbb az, hogy a svéd áruházlánc 65%-os árengedménnyel kínálja a szóban forgó portékát, mivel az áru – valamilyen oknál fogva – nem kelendő Görögországban.

A kommentelők szerint ez a “szörnyszülött”, amely élénk pink színben pompázik, maga a skandalum. Mások szerint pont az az érdekes ebben az egészben, hogy Görögország még mindig nem nyitott a modern, nyugati design újításaira. A tiltakozók a lábtörlő azonnali forgalomból való kivonását követelik.

Ti hogyan reagálnátok? Mi a véleményetek? Mi hol tartunk ebben a kérdésben?

Identitás vs. formai játék?

pink lábtörlő face

Fábry Tímea vagyok. 1977-ben születtem. Író, műfordító, grafikus, könyvtervező és megálmodó, kreatív szakember vagyok. 16 évesen Humorfesztivált nyertem, a Legjobb szerző kategóriában. Mióta az eszemet tudom, írok: egyperces novellákat, naplót, karcolatokat, riportot, esszét, forgatókönyvet. Írásaimban az identitás fontossága, a klasszikus értékek, a pozitív életszemlélet és életigenlés jelenik meg. Egyperceseimben azt örkényi humort hozom át a mába, női gondolkodással, mediterrán spiritusszal. Regénynek még soha nem mertem nekifutni. Érlelem. Grafikus designerként a kedvenc területem a könyvtervezés és az illusztráció. A grafikai formanyelvem a letisztult, egyvonalas, költői grafika. 12 évet éltem Görögországban, ott tanultam meg élni, ott tanultam meg szeretni. Athénben születtek a gyerekeim. Fordítok verseket, novellákat, görögről magyarra. Budapesten élek, a görög férjemmel és a gyerekeinkkel. Szeretem ezt a várost. Olyan helyen akarok élni, ahol magyarul beszélnek.

Fábry Tímea

Nyitókép

Fábry Tímea írásai a Talitán:

A nagy találkozás

Nagymamám, az abszolút nő


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162