Ünnepi süti: diós koszorúk és csillagok
Mindig beválik, mindig finom, mindig sikere van! Ez az aprósüti jut legelőször az eszembe, ha ünnepekre kell készítenem valami mutatósat és finomat.
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
90 dkg liszt
60 dkg szobahőmérsékletű margarin
40 dkg porcukor
4 zacskó vaníliás cukor
(vagy 4 nagy evőkanál házi vaníliás cukor)
6 tojássárgája
1 citrom leve
Az összeragasztáshoz és díszítéshez:
1 kimaradt tojásfehérje
kb. 25 dkg durvára vágott dió
kemény lekvár
Nem tévedés: sütőport vagy élesztőt nem kell beletenni (sőt nem is szabad, mert akkor törékeny lesz a tészta)!
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, és kb. fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk. Kerek és csillag formákra kiszaggatjuk (persze bármilyen más forma is lehet, ízlés szerint), és a kiszaggatottak felét középen gyűszűvel is kiszúrjuk, mert összeragasztáskor azok lesznek a felsők. Az alsó részek közepére kiskanálnyi kemény lekvárt teszünk. (Ha van otthon darabos gyümölcslekvár, abból egy-egy gyümölcsdarabot érdemes középre tenni. Én eperszemeket használtam.) A lekvár körül a tésztát megkenjük tojásfehérjével, és ráhelyezzük a felső részt. Azt is megkenjük tojásfehérjével, és apróra vágott dióba borítjuk. Tepsibe, sütőpapírra helyezzük a sütiket, egymástól legalább 2 cm távolságra, mert a meleg hatására kissé megnőnek. 170 fokon kb. 10-15 percig sütöm, amíg a teteje és az alja halványbarna lesz.
Zárt műanyag dobozban sokáig finom és puha marad. De ha az a szándékunk, hogy több napig megmaradjon, rejtsük jól el!
Kölnei Lívia
A képeket a szerző készítette.
Korábbi ünnepi receptjeinkből:
Fiona-szelet – a karácsony jegyében
Talita torta: ribizlilekváros és csokis
Tweet