Talita

Keresztény női magazin

Ünnepi süti: diós koszorúk és csillagok

Vanilias_koszoruk_csillagok1
Mindig beválik, mindig finom, mindig sikere van! Ez az aprósüti jut legelőször az eszembe, ha ünnepekre kell készítenem valami mutatósat és finomat.

 

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

90 dkg liszt
60 dkg szobahőmérsékletű margarin
40 dkg porcukor
4 zacskó vaníliás cukor
(vagy 4 nagy evőkanál házi vaníliás cukor)
6 tojássárgája
1 citrom leve

Az összeragasztáshoz és díszítéshez:

1 kimaradt tojásfehérje
kb. 25 dkg durvára vágott dió
kemény lekvár

Nem tévedés: sütőport vagy élesztőt nem kell beletenni (sőt nem is szabad, mert akkor törékeny lesz a tészta)!

A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, és kb. fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk. Kerek és csillag formákra kiszaggatjuk (persze bármilyen más forma is lehet, ízlés szerint), és a kiszaggatottak felét középen gyűszűvel is kiszúrjuk, mert összeragasztáskor azok lesznek a felsők. Az alsó részek közepére kiskanálnyi kemény lekvárt teszünk. (Ha van otthon darabos gyümölcslekvár, abból egy-egy gyümölcsdarabot érdemes középre tenni. Én eperszemeket használtam.) A lekvár körül a tésztát megkenjük tojásfehérjével, és ráhelyezzük a felső részt. Azt is megkenjük tojásfehérjével, és apróra vágott dióba borítjuk. Tepsibe, sütőpapírra helyezzük a sütiket, egymástól legalább 2 cm távolságra, mert a meleg hatására kissé megnőnek. 170 fokon kb. 10-15 percig sütöm, amíg a teteje és az alja halványbarna lesz.
Zárt műanyag dobozban sokáig finom és puha marad. De ha az a szándékunk, hogy több napig megmaradjon, rejtsük jól el!

Vanilias_koszoruk__csillagok2
Kölnei Lívia

A képeket a szerző készítette.

Korábbi ünnepi receptjeinkből:

Fiona-szelet – a karácsony jegyében

Mandarinos-pudingos kehely

Talita torta: ribizlilekváros és csokis


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162