Újévi pogácsa
Anyukám fejlesztette tökélyre ezt a pogácsát, amely – elmondása szerint – egy egyszerű tejfölös pogácsából mára teljes átalakuláson ment át.
A pogácsa név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza. A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó (szerb, horvát, szlovén pogača).
Hozzávalók:
- 1/2 l kaukázusi kefirben 1kk. cukorral felfuttatott 1/2 csomag élesztő
- 10 dkg vaj
- 15 dkg juhtúró
- 50 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
- 15 dkg fehér liszt
- 2 marék zabpehely
- 1 tojás
- 3 kk. oregano
- 2 kk. só
- 1 kk. bors
- 15 dkg reszelt sajt
A reszelt sajt kivételével a hozzávalókat összedagasztottam.
Majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tepsire tettem és megszórtam a sajttal. 1/2 órát pihentettem.
A sütőt 170 fokra hevítettem, majd a sajt megpirulásáig sütöttem.
Mi különböző kencékkel szeretjük, úgymint a körözött, a fokhagymás tejföl, a petrzselymek krémje, vagy a nyárról eltett ParaPapriSzósz …
Vass Ákos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
További hasonló receptejeink:
Cukkinitócsni és rántott cukkini petrezselymes krumplival
Szezámmagos tönkölybúza-lepénykék
A “petrezselymek krémje” friss stanglival
Tweet