Talita

Keresztény női magazin

Újévi pogácsa

IMG 0613

Anyukám fejlesztette tökélyre ezt a pogácsát, amely – elmondása szerint  – egy egyszerű tejfölös pogácsából mára teljes átalakuláson ment át.

A pogácsa név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza. A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó (szerb, horvát, szlovén pogača).

Hozzávalók:

  • 1/2 l kaukázusi kefirben 1kk. cukorral felfuttatott 1/2 csomag élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg juhtúró
  • 50 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
  • 15 dkg fehér liszt
  • 2 marék zabpehely
  • 1 tojás
  • 3 kk. oregano
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors
  • 15 dkg reszelt sajt

A reszelt sajt kivételével a hozzávalókat összedagasztottam.

Majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tepsire tettem és megszórtam a sajttal. 1/2 órát pihentettem.

A sütőt 170 fokra hevítettem, majd a sajt megpirulásáig sütöttem.

Mi különböző kencékkel szeretjük, úgymint a körözött, a fokhagymás tejföl, a petrzselymek krémje, vagy a nyárról eltett ParaPapriSzósz …

 

Vass Ákos

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

További hasonló receptejeink:

Süss puffancsot otthon!

Cukkinitócsni és rántott cukkini petrezselymes krumplival

Szezámmagos tönkölybúza-lepénykék

A “petrezselymek krémje” friss stanglival

Kenőkék


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162