Talita

Keresztény női magazin

Univerzális piskóta és a keverőgép-matuzsálem

pisktaszilva
Ma csak fogom a mixert, és már keverem is a piskótatésztát. Olyan gyümölcsöt teszek bele, amilyet akarok. Most például szilvát!

A hatvanas évek végén nem sok háztartási kisgép könnyítette meg a háziasszonyok dolgát Magyarországon. Mérnök édesanyám viszont nagyon vonzódott minden technikai újdonság iránt, így nem volt meglepő, hogy 1969-es svédországi nyaralásukról – ahol apám 1956-ban „disszidált” bátyját és családját látogatták meg hosszas előkészületek után – nem csak élményekkel, hanem egy Philips márkájú keverőgéppel is gazdagodva tértek haza. (Mást is „hoztak”, ami aztán családunk gyarapodását eredményezte a következő tavaszon.) Modern gép volt, itthon nem sokaknak lehetett ilyen. Svéd háziasszony nagynéném rögtön egy recepttel is megajándékozta Anyut, hogy tudja, mire is használható a csodamasina.

mixer1

Piskótarecept volt, az akkoriban itthon még egyáltalán nem szokásos bögrés módszer szerint.

Összetevők:
4 tojás
4 dl cukor (Ikeás mérőpohár-készletet is kaptunk.)
4 dl liszt (Én aztán az idők során inkább 5 dl körülivel csináltam.)
1 zacskó sütőpor
1 dl forró víz

Elkészítés:
A tojásokat és a cukrot fehéredésig keverem a géppel, majd hozzáadom a lisztet, és azzal is keverem. Természetesen a keverőgéppel. Közben 1 dl vizet forralok. A sütőport ráöntöm egy kupacban a masszára. Végül a forró vízzel leöntöm a sütőport, mire az hevesen felhabzik. Ezután egy újabb keverés, és a kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm a nyers tésztát, majd közepes hőfokú sütőben tűpróbáig sütöm. (Pontosabb adatokkal nem szolgálhatok, mert a sütőm meglehetősen öntörvényű).
Számtalan módon készítem ezt a sütit. Ha lapos tepsibe terítem, és idénygyümölcsöket dobálok bele, akkor lepény lesz. Családi kedvenc a meggyes, de bármilyen barackkal is finom, sőt szilvával is érdemes kipróbálni, különösen most, nyár végén!

pisktaszilva3

Ha tortaformában sütöm, akkor tetszőleges töltelékkel torta lesz belőle. De a liszt egy részét (ezt is találomra szoktam) kakaóporral helyettesítve és csokikrémmel töltve, sőt csokiöntettel kiváló háromcsokis süti/torta lehet belőle. Az is népszerű, amikor csokikrém helyett baracklekvárral töltöm meg, amolyan Sacher-tortaszerűen.
Hosszú ideig a „pudingos” nevű ünnepi desszert alapja is ez a piskóta volt a családunkban, a tetszőleges darabkákra tépkedett tésztát egy díszes tálban felváltva hígabbra főzött vaníliapudinggal és befőtt vagy nyers gyümölcsökkel felváltva raktuk le, majd tejszínhabbal tálaltuk.
Ez a piskóta az egyetlen süti, amit bármikor szakácskönyv nélkül el tudok készíteni, sőt már a 9 és 11 éves fiaim (igen, fiúk a konyhában!) is el tudják készíteni segítség nélkül!
És hogy mi lett a sorsa a keverőgépnek? Szüleink halála után, a családi háztartás felbontása után öcsém (ki más is, elvégre majdnem egykorúak) lett a tulajdonosa, majd a nyaralójukba került. Az elmúlt nyáron nagy örömet okozott egy szomszéd nyolcéves kisfiúnak, aki háztartási kisgépeket gyűjt. Gyűjteményének becses darabja ez a máig működőképes keverőgép!

 

Gyulai Zsuzsa


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162