Variációk diólepényre
Az alapsüti nálam a kevert tészta. Rengeteg diónk terem, ezért diólepényt készítek leggyakrabban. A gyerekek egy idő után rákezdték: „Anya, csak ne diósat…” Így aztán kreatívnak kell lennem: mindent bele! De mit is?
Hozzávalók (6-8 személyre – étvágytól függ):
15 dkg vaj vagy margarin
3-4 tojás (kérdés, hány van itthon)
40 dkg cukor (lehetőség szerint a fele barna cukor)
12 dkg darált dió
8 dkg kókuszreszelék
1-2 reszelt alma (lehet héjával együtt reszelni)
4 dl tej vagy 3 dl tej+1-2 dl joghurt
10 dkg finom fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 sütőpor
Elkészítés:
A zsiradékot nagyon kis tűzön felolvasztom, ügyelek, hogy ne barnuljon meg. A tojásokat egy mély tálba teszem, ráöntöm az olvasztott margarint, majd mixerrel habosra keverem.
Beleszórom a cukrot és a tej/joghurt felét, igyekszem addig keverni, amíg a cukor már majdnem felolvad. Ezután beleszórom a diót, kókuszt, belereszelem az almát. Végül beleszórom, jó magasról, hogy levegősebb legyen, a sütőporral elkevert lisztet is. Jól összekeverem, már nem a mixerrel, hanem egy fakanállal, és közben beleöntöm a maradék tejet is. Ha túlságosan sűrűnek érzem, teszek még bele egy deci tejet vagy joghurtot.
Tipp: Ha nincs otthon elég tej, nyugodtan helyettesíthető joghurttal, kb. fele mennyiségig. Így egy kicsit savanykásabb tésztát kapunk.
Kivajazott, lisztezett nagy méretű tepsibe öntöm, és kb 40 percig, lassan sütöm a közepesnél valamivel melegebb tűzön. Tűpróba után kiveszem a sütőből. Előfordul, hogy kicsit tocsogósabb marad, de úgy is nagyon finom, sőt!
Az eredmény: kellemes, gazdag tészta, amit mindenki újdonságnak érez. A kókusz sem tolakodó benne. Nyugodtan használhatom tortaalapnak is. A legjobb piros bogyósokból készült lekvárral (málna, ribizli) és vaníliapudinggal.
Kóczián Mária
A fotókat a szerző készítette.
Sütik a Talitán:
Tweet