VassÁkosRecept: Leves indiai ízekkel
Minap a hétvégi levesen gondolkodtam, és végignéztem a kamrapolcon.
Vöröslencse – zöldség – curry – koriander – ezeket találtam.
Ezekről India jutott eszembe. Ha jól tudom, családunkba az első currypor-csomag az Indiát megjárt nagyapám, Fifi papa jóvoltából került a hatvanas években, amikor itt még nem is igen tudták, hogy mi az. Én már beleszülettem ennek az ízébe. Tettünk majd’ minden húsételünkbe, a töltött káposztától a sülteken át a pörköltig. Két éve Marcell bátyám járt azon tájon, és hozott nekem többféle curry-verziót egy mumbai fűszerésztől.
Ez a kép éppen annál a bizonyos fűszerésznél készült:
A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből „honosították” a britek. A “kari” egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, főleg vegetáriánus ételekhez. A “karhí” pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy leegyszerűsített változata, melynek “szósz”, “mártás” a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, mert mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmezték. A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. (Forrás: wikipedia)
Hozzávalók:
• 3-4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
• 2 fej vöröshagyma,
• 3-4 gerezd fokhagyma,
• 3 db nagyobb sárgarépa,
• 3 db fehérrépa,
• 1 fej zeller,
• 1 fej karalábé kockára vágva
• 1 negyed fej káposzta,
• 1 csokor petrezselyem,
• 1 szál zellerzöld apróra vágva
• 1/4 kg vöröslencse
• só, bors, curry, őrölt koriander ízlés szerint
A zöldség hozzávalókat az olajon megdinszteltem, hozzáadtam a fűszereket, és felöntöttem vízzel. A zöldségek puhulásáig főztem, majd a megmosott vöröslencsét hozzátettem, és 15-20 percig összefőztem. Az apróra vágott zeller- és petrezselyemzöldet utóbb tettem hozzá, és már csak néhány percig hagytam forrni, hogy az íz friss legyen. Zöldfűszer-levelekkel díszítettem tálaláskor.
Vass Ákos
Forrás: VassÁkosRecept-Blog
Levesreceptjeinkből:
Karfiolleves gyerekkori emlékkel
Tweet