Talita

Keresztény női magazin

Viktória-torta, Viktória-piskóta, sőt, Viktória-szendvics! – A királynő kedvence

Viktória királynő a teához fogyasztotta ezt a mutatós és nagyon ínycsiklandó süteményt. A klasszikus recept szerint málnalekvárral és tejszínhabbal készítjük, de sokféle változata lehetséges!

Férjemmel olyan szerencsések vagyunk, hogy egyszerre két angoltanárunk is van. Mark és Kati házasok. Hetente egyszer társalgásórára járunk hozzájuk. Rendhagyó angolóránk része az is, hogy teázunk, amihez mindig kapunk süteményt is. Kati kedvvel süti számunkra a különböző angol édességeket. A mascarpónés Carrot Cake, a Hot Crossed Buns, a Christmas Cake, a Chesse Cake, a Mince Pies és még sok más mellett legutóbb a Victoria Sandwich következett, aminek az alapja finom vajas piskóta. Ez annyira lenyűgözött bennünket, hogy nyolctagú csoportunkból hárman is elkészítettük a múlt héten!

Hozzávalók két laphoz:

  • 220 g vaj
  • 220 g finomított kristálycukor (vagy porcukor)
  • 220 g liszt
  • 4 tojás
  • 1 sütőpor
  • víz
  • málnalekvár (helyette: eperlekvár, erdei gyümölcs-lekvár, áfonyalekvár – egy a lényeg: valamilyen piros színű!)
  • tejszínhab + 1 kk porcukor (ízlés szerinti mennyiségben)
  • porcukor a torta díszítéséhez
  • olaj vagy vaj és liszt a tortaforma kikenéséhez

Elkészítés:

A felolvasztott vajat addig keverem a cukorral, amíg krémes és könnyű masszát kapok. Egyenként hozzáadom a tojásokat, és minden egyes tojás után alaposan felverem a masszát.

Beleszitálom a sütőporral összekevert lisztet és annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető legyen – nálam ez kb. 0,5-1 dl volt.

Az így kapott tésztát kétfelé osztom és a kizsírozott, kilisztezett tortaformákba öntöm, majd 190 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg aranybarna nem lesz, és a tű vagy a fogpiszkáló is tiszta marad, ha beleszúrom. Ez kb. 20 perc.

Miután megsült, pár percig a formában hagyom, majd kifordítom belőle és hagyom kihűlni. Megsütöm a másik lapot is, és ugyanígy járok el vele.

Az egyik lapot megkenem lekvárral – lehetőség szerint málnával, de nekünk eprünk volt – azt is kérnünk kellett a rokonságtól, – és egy kávéskanál porcukorral a lehető legkeményebbre felvert tejszínhabbal. Tehát vigyázni kell, nehogy vajat köpüljünk belőle, de ne is legyen túl lágy! Mindig arra figyelek, hogy eléggé tartja-e azt a formát, amit a habverő hagy benne. Ha már szép „hullámos”, akkor jó. A tetejére porcukrot szitálok.

Nálunk óriási volt a Viktória torta sikere! Tartottam tőle, hogy az a kicsi, ami maradt, másnapra összeesik majd amiatt, hogy a tejszínhab túlságosan puha tölteléknek, de nem így történt! A tészta magába szívta a lekvárt és a habot, volt benne egy szép piros-fehér csík, és a torta íze még teltebb lett.

Van, aki mascarponéval készíti – Kati is ezzel a változattal kínált bennünket: a krémet vaníliás cukorral ízesítette, de lehet bele tenni reszelt citromhéjat is.

Tehát egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégis elegáns, igazi királyi csemege, ünnepi alkalmakra is a legjobb választás lehet!

Köszönjük, Kati&Mark!

Fotók: Klausz Veronika

Torták a Talitán:

A Tatin kisasszonyok fordított almatortája

Több nap, mint almatorta

Talita-torta: ribizlilekváros és csokis

Citromos-kókuszos torta

Szedres máktorta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162