Talita

Keresztény női magazin

Villám, amely a pokolba vitt

villam3
Nemrégiben a Velencei-tónál csapott agyon a villám egy nőt, aztán a Margit-szigeten kellett szintén egy hölgyet újraéleszteni, Pilisszentkereszten egy férfiba csapott a villám, ő kisebb sérülésekkel megúszta. A Buenos Aires-i Racing labdarúgócsapatának masszőrje egy fémből készült öntözőberendezés mellett állt, amikor agyonsújtotta a villám. Kolumbiában 1995. május 5-én sokkal rejtélyesebb dolog történt egy villámcsapás után…

De mi a villám? Annyi talán mindenkinek dereng, hogy a villám nagy energiájú légköri kisülés, amely általában felhők között vagy felhő és föld között keletkezik. A villámok felhevítik a levegőt, ami hirtelen kitágul, majd összeütközik a környező légtömegekkel, ezért hallunk mennydörgést. Mivel a fény és a hang terjedési sebessége különböző, ezért látjuk először a villámlást, és csak ezután halljuk a dörgést. Utánanéztem: a villám áramerőssége 30 ezer Amper körül mozog, ami azt jelenti, hogy egy villámláskor annyi energia keletkezik, amennyi egész New York áramellátását fedezné talán egy napig… ha be tudnánk fogni. De eddig ez nem sikerült. Mégis fantasztikus, hogy ez az iszonyú energia, ha át is halad az emberi testen, sokszor mégis életben hagy bennünket. Villámcsapás esetén az áramütés „csak” 10-20 százalékban halálos, azonban szinte mindenkinél hallás- és látászavarok lépnek fel. Az erős fény- és hanghatás (tartósan is) károsíthatja az érzékszerveket. Az érzékcsalódások akár órákig is eltarthatnak. A villámcsapás ún. áramjegyet hagy maga után, amit ugyanúgy kell kezelni, mint más égést.

A villámcsapások nemcsak fizikai, hanem lelki változásokat is előidézhetnek. Ez utóbbinak egyik különleges példája, ami Kolumbiában, 1995-ben történt.

Glória Polo Ortiz kolumbiai fogorvosnő egy esős pénteki napon a Bogotai Nemzeti Egyetemnél unokaöccsével egy ernyő alatt sétált, ide-oda ugrálva kerülgették a pocsolyákat, amikor mindkettőjükbe villám csapott.

– „A villám hátulról vágott bele az unokaöcsémba, és az egész belső része elégett – meséli Dr. Gloria Polo Ortiz Egy halálból visszatért orvos története című könyvében. – Külseje teljesen ép maradt. Bár fiatal volt, nagyon istenhívő volt. Különösen a kis Jézust tisztelte. Nyakában egy kvarckristályba helyezett Kisjézus képet viselt. A törvényszéki szakemberek azt mondták, hogy a villámot a kvarckristály vonzotta. A villám közvetlenül a szívébe hatolt. Azonnal leállt a szíve. Belső szervei a magas feszültség következtében elégtek, aztán a villám a lábán keresztül távozott a testéből. Az újraélesztési kísérletei eredménytelenek voltak. A teste külső részén nem voltak láthatók égési nyomok. Engem a karomon át ért a villám, külsőleg és belsőleg is megégett a testem. Rendbejött fizikumomat az Isten irgalmának köszönhetem, ez a mi jóságos és mindennél jobban szeretett Istenünk kegyelmének a bizonyítéka.”

Gloriának kezelése során az jelentette a legnagyobb megpróbáltatást, hogy az orvosok szükségesnek látták a lába levágását. Erre így emlékezett könyvében: „Régen nagyon sportos voltam, igazi aerobik-fan. Amikor azt mondták, le kell vágni a lábamat, csak arra tudtam gondolni, hogy amilyen gyorsan csak lehet, el kell menekülnöm a kórházból. El kell mennem innen, hogy megmentsem a lábam! Ahogy az orvosok kimentek a kórteremből, felemelkedtem a betegágyamból, hogy elfussak, de már az első lépést sem tudtam megtenni, nem tudtam lábra állni, így hasra estem, mint egy béka, amelyik először próbál ugrani.” A kórházban találkozott egy asszonnyal, akinek már amputálták a lábát. Ez döbbentette rá, milyen csoda, hogy neki van lába, és hogy ezt a természetes tényt még soha nem köszönte meg az Úrnak. „Ellenkezőleg, gyötörtem a lábam és magamat a hízási hajlamom miatt, nehogy súlyfeleslegem legyen.”

A villámcsapás Gloria lelkében másféle változásokat is előidézett: vízióiban ördögöket látott. „Láttam, ahogy kijöttek a műtő falából. Egész normális, megszokott embereknek tűntek, de ijesztő, szörnyű volt a tekintetük… Körülvettek, és világos volt, hogy azért jöttek, hogy magukkal vigyenek. El sem tudják képzelni azt az ijedséget, azt a borzalmas félelmet, hogy az intelligenciám, a magas szellemiségem, a tudásom, az akadémiai címem, a végzettségem semmit sem segített! Teljesen értéktelenek voltak.” Gloria a látomásai után biztos volt benne, hogy valóban létezik ördög, és legnagyobb trükkje, hogy elhiheti, ő csak a mesében van.

Dr. Gloria Polo Ortiz tehát elragadtatott a pokolba, és hogy ott mi történt…?

Ellvashatja a http://metropolita.hu/2009/08/17/akit-villamcsapas-ert-a-csoda-amit-az-ur-tett-velem/  oldalon.

 

Jó, ha tisztában vagyunk néhány tévhittel a villámlással kapcsolatban: A villám nem csap kétszer ugyanoda – NEM IGAZ;   Mindig a legmagasabb pontot „célozza meg” – NEM IGAZ;  Vidéken sokkal gyakoribb a villámcsapás – NEM IGAZ;  Nem szabad telefonálni, ha villámlik – RÉSZBEN IGAZ;   Vihar előtt érdemes kihúzni a tévét, számítógépet – IGAZ;  Veszélyes fürdeni, zuhanyozni, ha kint villámlik – IGAZA fémékszer, esernyő vonzhatja a villámokat – NEM IGAZ;  Nem szabad fa alá menekülni – RÉSZBEN IGAZ; Úszás közben veszélyben vagyunk – IGAZ;  Villámláskor le kell hasalni – NEM IGAZ; Autóban, repülőben nem lehet bántódásunk – IGAZ;  Biztonságban lehetünk a barlangokban – RÉSZBEN IGAZ; A mozgó emberbe könnyebben belecsap a villám – NEM IGAZ; Nem szabad hozzáérni ahhoz, akit villámcsapás ért – NEM IGAZ.  (forrás: hvg.hu)

Molnár Balázs


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162