Talita

Keresztény női magazin

Zöldségleves húsgombóccal – fogyaszt és táplál egyszerre!

unnamed 4
Szeretjük a tartalmas, egytálételnek is beillő leveseket, de unjuk már a gulyást, a húslevest… Ezért újítottam!

 

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 4 nagy sárgarépa
  • 15-20 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál szárított, őrölt zöldség
  • őrölt bors, borsikafű, petrezselyem

A gombócokhoz:

  • kb. 30 dkg darált sertéshús
  • kb. 10 dkg rizs
  • 1 egész tojás
  • fűszerek: őrölt bors, borsikafű, majoranna
  • (Ha valaki azt szeretné, hogy a levesnek egy kis piros színe legyen, pirospaprikát is tehet a gombócba.)

Elkészítés:
A rizst ugyanannyi vízben, mint maga a rizs, kevés sóval félpuhára főzöm: néhány percig forralom, majd lefedve kb. negyedórán át állni hagyom. Utána összekeverem a darált hússal, tojással, sóval, fűszerekkel. Tenyeremben közepes méretű gombócokat formálok, és egy tányéron szépen felsorakoztatom őket. (Mekkora a közepes méretű gombóc? – kérdezhetné bárki, jogosan. Nem könnyű válaszolni. Nem aprócska, de azért jóval kisebb annál, mint ami a tenyeremet betöltené.)

unnamed 5

A levesnek szánt mennyiségű vízben a megpucolt vöröshagymát a babérlevéllel együtt felforralom. Amikor már forr, beleszórom a karikákra vágott répát, majd amikor már a répa kissé megpuhult, a borsót, a sót és a fűszereket is beleteszem. Ekkor jött el az ideje a gombócoknak is, egyenként beleeresztgetem őket a lébe. Fontos, hogy a víz lassan, de folyamatosan forrjon. Akkor van készen, amikor a levet megkóstolva az ízek összeértek, és egy gombócot kiemelve és átvágva, a darált húst szürkésnek, főttnek látom és ízlelem.

Jó étvágyat hozzá!

 

Kölnei Lívia

Korábbi leveleseink:

Leves indiai ízekkel

Karfiolleves gyerekkori emlékkel

Thai leves


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kereső

Alapítványunk

A Fiatalok, a Nők, az Ember Méltóságáért Alapítvány
Számlaszámunk: 10918001-00000120-06900008
Anyagi támogatást szívesen fogadunk. (Adó 1%-ra sajnos nem vagyunk jogosultak.)

Hírlevél

Add meg az email címedet, majd a megjelenő ablakban írd be az ellenőrző kódot.

Nyilvántartási szám: NAIH-105162