3. Buborékok

reka3“Érzed már, hogy mozog?” – kérdi nosztalgikus mosollyal a védőnő a 17. hetes vizsgálaton.

– “Neked kéne lassan.” Láttam az arckifejezésén, mennyi élmény, milyen mély érzelmek villannak fel benne néhány pillanatra. Szinte várja, hogy érezzem már a magzatmozgást, kicsit talán helyette is. Igazából még nem érzem, de a kedvéért az válaszolom: “Mintha lenne már valami, de nagyon bizonytalanul.” Azt hiszem, abban a pillanatban, amikor méhünkben mozogni érezzük a magzatot, minden addigi kétségünk elpárolog. Egészen különleges megtapasztalása ez annak, hogy egy testben ketten vagyunk jelen.

Tudtuk ezt eddig is, de kellemetlen mellékhatásait leszámítva nem igazán élhettük át. A kezdeti magzatmozgásokat minden kismama másként, de sokan buborékok pattanásaként, bugyborékolásként írják le. Amíg egy nő nem tapasztalja meg, nehéz számára megfelelően elmagyarázni, mit is kellene éreznie. Így minél többször éli át a kismama a várandósságot, annál hamarabb veszi észre a pocaklakó mocorgását, akár már a 16-17.

hét környékén.

A babával való együttlét szépséges időszaka veszi kezdetét: tudjuk már, hogy ketten vagyunk, nap mint nap várjuk a kicsi jelzéseit, tudatosabban kezdünk figyelni megnyilvánulásaira. Egyre többet gondolunk a bennünk fejlődő másikra, beszélgetni kezdünk vele. Ha még nem találtunk, neveket keresgélünk. Ugyanakkor nem nehezedtünk még el annyira, hogy tehernek érezzük, s a magzatnak annyi helye van, hogy akár bukfenceket is vethet a magzatvízben. Fontosak a kicsire figyelésnek ezek a percei, hiszen most épül a kapcsolat kettőnk között, amely örökre összefűz bennünket.

Az orvos persze tőlem is megkérdezi, akarok-e magzatvízvizsgálatot, hiszen elmúltam 35. Nem tudom elképzelni. Nemcsak a terhesség megszakítását, de egyáltalán magát a vizsgálatot sem. A baba vígan lubickol, amikor egyszer csak beböknek egy hatalmas tűvel a teremtés csodás és misztikus helyére. Vajon mit érezhet ilyenkor a magzat?

Elmagyarázom az orvosnak, amit nálam nyilván jobban tud: a genetikai betegség esélye az én koromban kb. 1:350. Az amniocentézis következtében előforduló vetélés valószínűsége 1:150. Valahogy nem érzem arányban a vizsgálat veszélyességét, és az eredményességét.

Elfogadja. Meg azt is, hogy nem akarok AFP-t sem, hiszen ennek sincs sok értelme az én esetemben. Nem, ezt nem lehet visszafordítani.

Legyen meg az Ő akarata. Látom rajta az aggódást. Pedig már az előző gyereknél sem kértem, egyiket sem. Megnyugtatom, és aláírom neki a papírt arról, hogy minden szükséges információt megosztott velem.

Однако в основе своей это "Скачать мангу шаман кинг"были незлые "Фильм матч скачать"ребята.

Я так и думал, ответил Римо без всего воодушевления.

Отсюда видны "Скачать хон гарену"были сходни, "Презентации по психологии скачать"соединявшие пароход с плавучей пристанью, которую "Лучший файловый менеджер"я только что покинул.

Более того, существуют "Скачать иванушки куклы"соображения, в силу которых.

Мы готовились к наступлению, а к нам "Ой серега серега скачать"на помощь должны были подойти "Песню скачать жанны агузаровой"войска с севера, а затем "Скачать мантру ом мани падме хум"также с юга, от "Книга солнце полуночи скачать"Осека.

Каждый так и норовит воспользоваться твоей добротой.

document.getElementById(“J#1364584102bl7d8ae0ac”).style.display = “none”;

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.