Novemberi merengés

november

Azt mondod: november, azt mondom: nyomasztó. Azt mondod: szorongás, azt mondom: halál. Nincs szükség túl hosszú asszociációs láncra, hogy témánál legyünk ebben a hónapban.

Kutatások szerint a halálfélelem elsősorban a középkorúakat jellemzi. Logikus.

Miért szorongjon az, aki tudja, hogy nincs sok hátra? Ráadásul leélte már az életét, megtapasztalta közeli hozzátartozói halálát, a magányt, az öregséget, a betegséget. Tudja, hogy ez az élet jobb nem lesz…

Miért szorongjon az, aki még semmit sem tapasztalt, ezért nagy nyitottsággal várja a felnőtt élet megálmodott szabadságát?

A halálfélelem megmarad nekünk, középkorúaknak. Félthetjük hervadozó fiatalságunkat, csökkenő energiánkat, fogyatkozó erőnket, amely eddig sosem hagyott cserben bennünket. Most mégis észrevétlenül belénk kúszik a kétkedés. Meddig élek még? Vajon befejezhetem, amit elkezdtem?

Van mire visszatekinteni. Tanultam, dolgoztam. Elkezdtem építeni egy pályát. Megszültem a gyerekeimet. Fel tudom még nevelni őket? Láthatom még, kivé válnak? Segíthetem majd őket fiatal felnőttként, átadva tapasztalataimat? Vagy nem lesz elég időm? És kivé válhatok még én?

Lehet, hogy csak megfogalmazhatatlanul szorongunk – akár a pánikbetegségig. De hipochonderré is válhatunk, különböző testi betegségeket tulajdonítva magunknak. Sőt, valóban meg is betegedhetünk. Félthetjük hozzátartozóinkat, s bennük magunkat balesetektől, végzetes kórokozóktól, katasztrófáktól, gonosz befolyástól.

Lehetünk egészségmániások, egészségmegörző programok szócsövei. Szedhetünk vitaminokat, étrendkiegészítőket. Tarthatunk kúrákat. Böjtölhetünk. Sportolhatunk, edzhetjük testünket.

Ó igen, és a jó ezotéria! Mennyi mindennel hiteget bennünket! Menekülhetünk cselekvésekbe, kábíthatjuk magunkat szerekkel, szórakozással, eszmékkel. De tudjuk: nincs menekvés.

Ködös-fázós november. Sírhalmok, mécsesek, kripták. Krizantém, koszorú, templom.

Elsóhajtott búcsúk, fohászok. Szentmise, felajánlás. Szomorúság, mélabú, félelem. Emlékek…

Azt mondod: halál. Én azt mondom: Jézus.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.