Jó pasik a keresztény férfiak?

keresztny_frfiak2013 
Én már megtaláltam a társam, talán éppen ezért könnyebben tudok véleményt alkotni e témában. Ha a párválasztás előtt álló nők el tudnának tekinteni a keresztényekkel szembeni gyakori negatív és diszkriminatív sztereotípiáiktól, biztosan jó partinak tekintenék a Jézushívő férfiakat. Hogy miért?

A keresztény férfiak általában férfiasak

Szerintem üdítő jelenség ez mai világunkban, ahol egy hagyományosabb igényekkel rendelkező nő férj nélkül maradhat. Persze vannak macsók, de én másra gondolok. A dúvad nem egyenlő a gerinces férfival. Számomra lényeges, hogy egy férfinek legyen tartása. Aki jellemes, az nem agresszív, vagy ha vérmérsékletéből adódóan az lenne, akkor képes kontrollálni magát. Karakterén mégis átsugárzik az erő, amit a hölgyek, a gyerekek, és általában a gyengébbek támogatására használ. Energiáit nemes célok érdekében fejti ki, amilyen a családja szellemi bázisának és anyagi hátterének megteremtése, gondoskodás a rábízottakról, valamint saját maga fejlesztése. Gondoljunk csak Szent István királyra, aki Isten segítségével országot alapít. Vagy a lovagkirály Szent Lászlóra, aki igazi harcos, közben pedig asszonyokat ment meg. Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem az ilyen férfiak tetszenek.

keresztny_frfiak20133A keresztény férfiak szoktak gondolkodni

Ezen azt értem, hogy nem csak a hétköznapi élet, a munka, a szűkebb szakterület kérdéseivel bíbelődnek, hanem alkalmanként figyelnek a saját szellemi, lelki életükre is. Egyáltalán, van nekik ilyenjük. Foglalkoznak a világot magasabb szinten mozgató erő milyenségével, ráirányulnak a teremtés csodájára, képesek megmagyarázni, miként érhető tetten a transzcendens a mindennapok szürkeségében. Aki egyszer elkezd Istenen elmélkedni, az lehet bármilyen tanulatlan, természetes bölcsességre tesz szert, ami nyomot hagy intellektusán. Gyakran az egészen egyszerűen, keresetlen szavakkal fogalmazó emberek mondják ki a lényeges dolgokat. Megsúgom, nekem azért bejönnek az olyan filozófus-tanító alkatúak, mint teszem azt Pál. János misztikusabb, a hozzá hasonlókat inkább jó barátnak tudnám elképzelni.

A keresztény férfiak jobbára megbízhatók

Szétesik körülöttünk a világ. Lassan elmúlnak az életünkből a kézzel fogható, hagyományosan értéknek kikiáltott kapaszkodók, elvesznek a követhető modellek és minták. Mit nevezünk ma párkapcsolatnak, sőt házasságnak? Létezik még olyan fogalom a családra, amin mindenki ugyanazt érti? Vajon lehet tiszta a politika? Lehet tisztességes a hatalom? Vannak még ideák az életünkben, amelyek mércét jelenthetnek? Az igazi férfiaknak ezekre a kérdésekre kellene keresniük, illetve megtalálniuk a válaszokat, és azokat megalkuvások nélkül képviselniük. A keresztények között sokat ismerek, akik bár nem tökéletesek, céljaikban legalább ebbe az irányba törekszenek. Igen, nagy szükségünk van a Péterekre.

A keresztény férfiak tartanak valahová

Ezzel utat mutatnak mások számára. Mert ahová tartanak, az a legnemesebb cél, az értelem, a világosság. Aquinói Szent Tamás nem szívlelte különösebben a nőket. Inkább végiggondolta az egész teológiát, és logikus rendszerbe foglalta. Kedvelem ezért, így, viszonzatlanul is.

keresztny_frfiak20132

A keresztény férfiak előbb-utóbb megtanulnak szeretni

Mert akit követnek, maga a szeretet.

Nem állítom, hogy minden keresztény férfi egy eszménykép, és azt sem, hogy nincsenek emberi hibáik, ahogy mindenkinek. De aki Jézust komolyan veszi, aki Vele azonosul, az biztosan igazi férfivá, (legalábbis az én fogalmam szerinti) jó pasivá alakul végül!

Azt sem gondolom, hogy aki nem vallásos, az nem lehet nemeslelkű, gerinces, férfias, értelmes, valódi célokat kereső és találó, útmutató, megbízható, szeretetteljes. Csak sokkal nehezebb neki ilyenné válnia.

Nyitókép.

Második kép.

Harmadik kép.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.